Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 44 másodperc

Tartalmas kiállításmegnyitóra készülnek Máréfalván – október 22-én nyitják meg a falu szülötte, Balázs Imre festőművész-grafikus bővített képzőművészeti tárlatát.

Újabb műalkotásokkal gazdagodott a Balázs Imre-gyűjtemény a máréfalvi Művelődési Házban. A 2000-es évek eleje óta fennálló, állandó jellegű kiállítás eddig látott anyagát maga a művész adományozta szülőfalujának, a kibővített tárlat azonban szélesebb rálátást nyújt az absztrakt expresszionizmus irányzatra, valamint a művész alkotói korszakaira. A kiállítást Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg 18 órai kezdettel a Művelődési Ház Képtárában. Hegedűn Dávid Anna, zongorán pedig Filtner Tünde működik közre. A művészettörténész a festő munkájáról korábban így vélekedett: „A 60-as, 70-es években közvetlen környezetre (család, szülőföld) szorítkozó tematikájú vagy a hagyományos szellemi toposzokat feldolgozó (Dózsa-sorozat, Anyaság, Shakespeare-témák) festményeinek színvilága szinte a feketéig vagy égetett umbráig feszítetten komor, csaknem monokróm.

Különösen jelentősek portréi, melyeken a 70-80-as évek romániai magyarságának sajátosan bensőséges arcképcsarnokát festette meg.

A 70-es évek végén színei kivilágosodtak, és tájképei az absztrakció irányába mozdultak. Gyakori vándorlásának táji szépségeit lírai naplóhoz hasonló tényszerűséggel örökítette meg rajzaiban, akvarelljeiben.”

A településen fontosnak tartják a festőművész emlékének ápolását, és hagyatékának megőrzését, a galériának köszönhetően pedig egyre több érdeklődő találkozik az érzelmektől és bibliai jelenetektől átitatott művészettel, s gondolkodhat el azon: vajon mit is üzen a mai szemlélőnek egy-egy Balázs Imre-festmény. Aki a még a megnyitó előtt szeretne betekintést nyerni az életműbe, ingyenesen megtekintheti a digitalizált képeket, illetve korábbi méltatásokat olvashat a festőművész honlapján.

Balázs Imre 1931. október 26-án született Máréfalván és 2012-ben hunyt el Vácott. Habár 1987 után Magyarországon élt, alkotói kiteljesedése és minden egyéb, ami számára a festészetet jelentette, Székelyföldhöz köthető. Itthoni közegben a legnagyobb visszhangot egy monumentális, retrospektív kiállítása indította el Marosvásárhelyen, egyéni kiállításai voltak még Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelykeresztúron, Gyergyóban és Kolozsváron. Műveit bemutatták Magyarországon, Németországban, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Államokban is.

Kiemelt kép: Öregkori önarckép /balazsimre.hu

Festői üzenet kibővítve