Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 7 perc 19 másodperc

Holnap, november 10-én nyitja kapuit a XX. Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál. Az idei ünnepi kiadás alkalmával nyolc napon át, kibővült zenei programmal, több koncerthelyszínen, valamint rengeteg ismert hazai és európai előadóval várják a komolyzene és egyéb művészetek szerelmeseit.

Immár huszadik alkalommal szervezik meg a nemzetközi Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivált, melynek nyitó koncertjére november 10-én, csütörtökön 18 órától a Városháza Szent István Termébe várják az érdeklődőket. Bihari Lóránt főszervező szerint a huszadik évfordulóhoz méltó lesz az idei kiadás, a program összeállítását Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a Bethlen Gábor Alap is támogatta. Az ünnepi rendezvény számos tekintetben más lesz, mint a korábbiak, a komolyzenei vonal mellett a rock, a dzsessz, a népzene, a megzenésített versek műfajával és színházi előadással egészül ki.

Egyáltalán nem szokványos, hogy egy klasszikus zenei rendezvényen más jellegű produkciók is helyet kapjanak.

A jubileum alkalmából azonban fontos szempont volt, hogy minél ünnepibb és változatosabb programot állítsanak össze. 

A fesztivált egy nagyszerű Arcadia Quartet-koncerttel indítják: Török Anna és Răsvan Dumitru hegedű-, Traian Boală brácsa-, Török Zsolt pedig csellójátékával nyűgözi le a közönséget. Ezt követően 19 órától a budapesti Bazseva zenekar zsigerig hatoló muzsikáját hallhatják az érdeklődők, ugyancsak a Szent István Teremben. A Bazseva tagjai között olyan kiváló zenészeket láthatnak majd színpadon, mint a Tárkány Művekből ismert Paár Júlia énekest, Papp Endre brácsást és Bognár András bőgőst. Hozzájuk csatlakozik Nyitrai Tamás hegedűművész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, illetve Szabó Dániel cimbalmos. Műsoruk ízelítőt ad a Kárpát-medence népzenei hagyományából.

Húsz év – sok vagy kevés?

Húsz évvel ezelőtt, hosszú távú elhatározások nélkül szervezték meg az első Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivált, Bihari Lóránt kezdeményezésére. A városnak akkor még nem volt egyetlen olyan rendezvénye sem, amely a klasszikus muzsika iránti igényt hivatott kiszolgálni. Az első pár évben még csupán három-három koncertet tartottak, majd egy kialakult rendszer mentén kezdett el növekedni, a huszadik évfordulóra pedig már egy sikeres, jól bejáratott, ráadásul nyolcnapos rendezvénnyé vált. 

– Vakon vágtunk bele az első fesztivál kivitelezésébe, nem is sejtettük, mire vállalkozunk. Próbáltam kitalálni, mire is lenne szüksége a közönségnek, illetve azt is, hogy milyen rendezvény megvalósítására lesz elegendő pénz – idézte fel a kezdeteket a főszervező, hozzátéve, hogy egy fesztivál életében húsz év nagyon soknak számít.

Évről évre egyre több a támogató, ennek ellenére továbbra is nehézséget okoz előteremteni az anyagi „hozzávalókat”.

Idén nem csak több napig fog tartani a fesztivál, mint az előző években, hanem sokkal több helyszínen zajlanak majd a koncertek: a Városházán, a Művelődési Házban, a Néptáncműhelynél, illetve a Jámbor Tehénben. Bihari Lóránt először vonta be az udvarhelyi kulturális intézményeket a programok szervezésébe. Néhány produkció túlmutat majd a hagyományos értelemben vett koncerttermi kereteken, emiatt a főszervező úgy gondolta, ezek alternatív helyszíneken jobban meg tudnak majd szólalni. Jó példa erre a kolozsvári Oigăn & Nord-Vestul rockos hatású koncertje, amely a korábban említett vendéglátóhelyen lesz hallható a zárónapon. 

A művészekről

Bihari Lóránt egyetlen nagy fordulópontot emelt ki a kamarazene fesztivál eddigi történetéből: a vásárhelyi Tiberius Kvartett a kétezres évek elején megszervezte a saját komolyzenei rendezvényét, a Tiberius-napokat. A hangversenysorozat felpezsdítette a pályakezdő és a már befutott, valamint a külföldi és a belföldi művészek kapcsolatát. A vásárhelyi rendezvény kedvező hatást gyakorolt az udvarhelyi fesztiválra, sőt, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi fesztivál váljon belőle – tette hozzá a főszervező. A világot látott és számos nemzetközi kapcsolattal rendelkező Tiberius Kvartett már az első rendezvényre minőségi programot állított össze. Bihari Lóránt ebből inspirálódva, valamint ennek köszönhetően sokkal könnyebben fel tudta venni a kapcsolatot a híres nemzetközi, de hazai zenészekkel egyaránt.

A legtöbb előadó örömmel tett eleget a meghívásnak, és a Tiberius-napokkal egybekötve, Udvarhelyre is ellátogatott. 

– Azóta folyamatosan bővítem a fellépő gárdát, s teszem színesebbé a programot. Az idei fellépők visszatérő vendégeink voltak az elmúlt húsz év alatt, ők ezúttal egy ünnepi gárdát képviselnek. Sokat játszottak már nálunk, ezért ragaszkodunk hozzájuk, mondhatni barátokká váltak – mondta a főszervező. A fesztivál a huszadik évnél, az ünnepi program után sem áll meg. Amennyiben a jövőben is lesznek társszervezők, a közönség pedig nyitott marad a zenei kavalkádra, olajozottan működhet tovább. Bihari Lóránt egyre jobb, egyre színvonalasabb rendezvényt szeretne, hiszen ha a fesztivál tovább tud fejlődni, akkor még sokszor és sokaknak okozhat sikerélményt. 

A repertoár

November 11-én, pénteken 18 órától a Fabula Fúvós Ötös lép színpadra a Szent István Teremben. Őket követi 20 órától a nemzetközi világzenei toplistáról ismertté vált Zűrös Banda: Básits Branka többek között magyar népdalfeldolgozásokat énekel, Bede Péter és Babcsán Bence fúvós hangszereken, Varga Kornél gitáron, Boros Attila basszusgitáron, illetve Kertész Ákos dobon játszik.

November 12-én 18 órától a Kaganovskiy Duo lép színpadra ugyanott, a Művelődési Ház koncerttermében pedig 20 órától veszi kezdetét Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje. Az ének-gitár duó rendkívüli népszerűségnek örvend az európai zenei életben, műsoruk minden bizonnyal az udvarhelyi fesztiválnak is kiemelt színfoltja lesz. November 13-án,

a magyar nyelv napja alkalmából színházi előadásra várják a fesztivál közönségét.

A Nézőművészeti Kft. előadja Karinthy Frigyes egyedülálló alkotása, az Utazás a koponyám körül című kisregény színpadi adaptációját. Karinthy Frigyes szerepében Scherer Péter látható, partnerei Parti Nóra és Marton Róbert

Hétfőn a Benedek Elek Pedagógiai Líceum Pitypalatty gyermekkórusa lép fel a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanár-diák formációjával, majd az Evilági zenekar Bordalok útján című műsora hallható. November 15-én, kedden az Artillan Trio koncertezik a Városházán, másnap a legendás Tiberius Kvartett lép fel ugyanott 18 órától, utána Frank van de Laar holland zongorista, a francia Sylvain Dessane brácsaművész, majd Sánta Huba zongorista zenél. Ami a fesztivál záró akkordját illeti, november 17-én 18 órától Oxana Tiessen hárfán, utána Kasper Schonewille zongorán, majd Marinx Verberne brácsán muzsikál a Szent István Teremben, 20 órától pedig az Oigăn & Nord-Vestul teszi felejthetetlenné az estét a Jámbor Tehénben.

Fotó: Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál Facebook-oldala