Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 27 másodperc

Samuel Beckett Rövidek című, UNITER-díjas előadásával a székelyudvarhelyi Színház idén is jelen lesz a legrangosabb hazai szakmai szemlén, a Román Színházi Szövetség által szervezett Országos Színházi Fesztiválon. Időközben pedig már elkezdődtek próbái a Száll a kakukk fészkére című produkciónak.

A 31. Országos Színházi Fesztivál (FNT) égisze alatt a Tomcsa Sándor Színház november 6-án, szombaton 19 órától vetíti filmes színházi kísérletét a Művelődési Ház koncerttermében, ahová a belépés ingyenes. A fesztivált egyébként november 6–14. között, a koronavírus-járvány miatt online tartják, a válogatásban szereplő társulatokat pedig felkérték, székhelyükön tartsák meg az előadásokat. A változatos programot a következő linken érhetik el az érdeklődők: www.fnt.ro.  

A rendezvény központi témája az alkotófolyamat megváltozott körülményei, amit a Kreáció. Rekreáció. Re-kreáció alcímek foglalnak össze.

Emellett külön szekcióban emlékeznek meg az UNITER nemrég váratlanul elhunyt elnökére, Ion Caramitru színművészre. 

A székelyudvarhelyi társulat első filmes színházi kísérlete, a Rövidek/Scurte/Shorts Zakariás Zalán rendezésében egy kreatív, lelkes csapatmunka eredményeként, kimondottan az online térre készült, érzékenyen reagálva a járványhelyzet teremtette körülményekre. A bemutatót 2020 decemberében tartották.

Száll a kakukk fészkére

Megkezdődtek időközben a Ken Kesey – Dale Wasserman Száll a kakukk a fészkére című produkció próbái, melynek bemutatója várhatóan december 22-én lesz – tájékoztatott a társulat.

Ken Kesey híres regénye a kiszolgáltatottság korszakában szinte megkerülhetetlen, hiszen többek között arra keresi a választ, hogy lehet vagy kell-e lázadni az embertelenség ellen, és van-e még visszatérés az elvesztett emberséghez.

A színpadi adaptáció rendezője a székelyudvarhelyi színházhoz negyedik alkalommal visszatérő Vladimir Anton, látványtervezője Romulus Boicu m.v., dramaturgja a társulat művészeti vezetője, Dálnoky Réka.

Felvétel a Száll a kakukk fészkére c. produkció olvasópróbájáról

Bromden szerepében a társulat volt tagját, jelenleg a Harag György Társulat színművészét, Nagy Csongort láthatja viszont a székelyudvarhelyi közönség. 

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Fesztiválra készül a színház, és visszatérőben Nagy Csongor színész