Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 10 másodperc

Jubileumi gálaműsorra készül a zetelaki Ezüstfenyő néptánccsoport, melyre a zetelaki kultúrotthonban szombaton, január 8-án, este hat órától kerül sor. A fellépésre, az előadás erejéig az időközben anyákká, apákká vált egykori táncosok is visszatérnek.

A zetelaki Ezüstfenyő táncegyüttesnek egy év kihagyás után tavaly ismét sikerült eljutnia számos magyarországi településre, ugyanis a turnék nagy szerepet töltenek be a tánccsoport életében, erre készülnek egész évben – meséli Kovács Imre együttesvezető, aki minden évben megszervezi a kéthetes vagy a tizennyolc napos magyarországi turnét, ami legtöbb gyerek számára a nyaralást jelenti.

– Ezek a turnék nem csak fellépésekből, hanem szórakozásból is állnak, számos szabadidős tevékenységre jut idő, megtekintjük a helyi műemlékeket, látványosságokat, de strandolás is belefér az időnkbe. Igazi élményt nyújt a csapatnak, így nem csoda, hogy

nagyon sok gyerek szeretne tagja lenni a néptáncegyüttesnek

– mondja Kovács Imre.

Repertoárjukban önálló, másfél órás – ének, tánc, szavalat – szerepel, a vendégeket fogadó települések gyakran saját rendezvényeikbe építik be az előadást.

Az autentikus népzenére autentikus néptáncot járó csapat nagyjából negyven tagot számlál.

Vezetőjük, Kovács Imre tizenhét évet táncolt a Venyige együttesben, ahogy fogalmazott: amatőr szinten, profi módon. A

fizetségük taps volt, örültek, ha boldoggá tudták tenni a közönséget. Ezt a mentalitást viszi tovább,

a mai gyerekekbe is ezt oltja bele, hogy nem minden a pénz. Húsz év alatt négy generáció futott ki, de sokan mai napig visszajárnak az előadásokra, megnézik a fiatal táncosokat. Marosszéki, udvarhelyszéki, Kis-Küküllő menti sűrű és ritka pontozó, illetve páros, kalotaszegi, mezőségi legényes és páros tánc, moldvai körtáncok, felcsíki táncok, tehát a Kárpát-medencében jelen lévő majdnem összes táncot ismerik és járják. Ezek mellett különféle tájegységek népdalait is előadják.

Újdonsággal is készülnek a kerek évfordulóra

 A néptáncegyüttes nyilvános próbájára bekukkantottunk nemrég, ahol a legrégebbi tagok meséltek a kezdetekről. Csíki Melinda 2002-ben részt vett a legelső táncpróbán. Mint mondja, rengetegen voltak a színpadon, alig fértek el. Közel tíz éven keresztül aktív tagja volt a csapatnak, örömmel és hálával emlékszik vissza a turnékra. Számára rengeteg élményt, barátságot és elismerést adott a tánccsoport, mai napig tartja a kapcsolatot néhány magyarországi családdal, akik annak idején elszállásolták.

– A tánccsoport alakulása után négy évvel csatlakoztam a csapathoz, az iskolában toboroztak minket. Minden pénteken délután négy órától jártunk táncolni. A kezdetek nehezek voltak, de az idő kereke összerázta a kicsiket és nagyokat a turnékon. Sokat tanultunk, de legalább ugyanannyit szórakoztunk is – emlékezett vissza Szabó Szidónia.

Gergely Andrea másodikos korától táncolt tizenkét éven keresztül.

– Voltak olyan nyarak, hogy két-három alkalommal is turnéztunk, minden nap más településen léptünk fel. A középiskola elvégzése után még egy évig próbált az őscsapat egyben maradni, de aztán szétszéledtünk, néhányan egyetemre mentek, mások családot alapítottak. Mulatságokon még néha táncolunk, de többnyire kimaradt az életünkből a néptánc – mondja.

Jelenleg is aktív tagjai a néptánccsoportnak Szabó Nóra és Szabó Orsolya, akik tavaly tizenöt napos turnén vettek részt. Elárulták, hogy a jubileumi ünnepségen valami újat is próbálnak bemutatni, de előadják azokat a népszerű – marosszéki, mezőségi, udvarhelyszéki – táncrendeket is, amiket mindenhol nagyon szerettek.

Körbeutazni Európát!

 – Az együttes alakulásakor az elsők között voltam és hű is maradtam hozzá a középiskola befejezéséig. Emlékszem, hogy a tanár úr első osztályban bejött hozzánk az iskolába és megkérdezte: szeretnétek-e körbeutazni fél Európát? Ekkor felcsillant a szemem, és elkezdtem járni táncolni, bár semmi érzékem nem volt hozzá. Mindig annyira vártuk a pénteket, nagyon szerettük, hogy idegenek is jöttek, Fenyédről, Máréfalváról, és összebarátkoztunk. Európa körbeutazása Zeteváraljával kezdődött, majd eljutottunk Farkaslakára, és ha Európát nem is, de

az anyaországot mindenképp beutaztuk. Ez jelentette számunkra a nagybetűs nyaralást.

2012-ben voltam az utolsó turnén, az iskolás éveimet végigtáncoltam. Amikor megszületett az első kislányom, egyik délután a kertben három órán át énekeltem azokat a népdalokat, amiket itt tanultam. Akkor fogtam csak fel, hogy mekkora értékkel rendelkezem. Megszoktam a színpadot, a tánc, ének mellett gyakran szavaltam is. Reméljük, színesebbé tettük a falu életét is – nosztalgiázik Szilveszter Andrea.

Kovács Imre tánctanár így emlékszik a kezdetekre: „1998-ban megalapítottam Máréfalván a Forogj virág gyermek néptánccsoportot, és azért vagyok erre büszke, mert faluhelyen ez volt a legelső, és környékbeli településekre járogattunk el szerepelni. 2002 januárjában eljöttünk Zetelakára, és bár nem voltak túl sokan az előadáson, de itt volt Ilyés András, akkori iskolaigazgató és felfigyelt a csoportunkra, a munkára, amit végeztem. Kért, hogy ismételjük meg az előadást, mert arra biztosan teltház lesz. Március 8-án ez meg is történt, és akkor kértek fel, hogy indítsam el a munkát Zetelakán is. Kezdetben 100-120 gyermek jövögetett, meghívást kaptunk a Szejke fesztiválra, az Ezer Székely Leány Napjára, aztán amikor annyira felfejlődött a csoport, külföldi porondon is felléptünk. Kialakult a turnézás, és bár minden évben azt mondom, hogy ez volt az utolsó, a fáradtságot elfelejtve évről évre újra elmegyünk. Köszönet illeti a zetelaki iskola vezetőségét, a zetelaki sátorgyár és a közbirtokosság támogatását, akik mellénk álltak – fogalmazott Kovács Imre, az együttes vezetője.

A szombati jubileumi előadáson, ahová szeretettel várnak mindenkit, fellép minden hűséges, kitartó egykori és jelenlegi táncos.

Fizetségük taps – Gálára készül a zetelaki Ezüstfenyő