Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 20 másodperc

Idén huszonkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Magyar Filmszemlét, melynek szerdán, Kolozsváron tartották a megnyitóját. Az elmúlt évekhez hasonlóan Udvarhely ezúttal is csatlakozik a fesztiválhoz. Hétvégén hat filmet és további kisfilmeket vetítenek a könyvtárban, a városházán, valamint a Művelődési Házban, de lesz közönségtalálkozó, illetve szavazni lehet a kedvenc mozgóképes alkotásra is. Nagyon mai. 

Kolozsváron már levetítették a huszonkettedik Filmtettfeszt kezdő mozgóképeit, de hétvégéig újabb kilenc város csatlakozik a szemléhez. Udvarhelyen az érdeklődők október 7–9. között tekinthetik meg a fesztivál nagyjátékfilmjeit, rövidfilmjeit, illetve egy dokumentumfilmet. Összesen öt nagyjátékfilmet mutatnak be az udvarhelyi közönségnek – Fazekas Máté, Xantus János, Kis Hajni, Cristina Groşan és Szabó István alkotását. A magyar rövidek közül pedig Ladányi Jancsó Jakob, Hárshegyi Vivien, Beleznai Márk, Szabó Márton István, Karácsony Péter, végül pedig Gyimesi Domonkos alkotásai szórakoztatják a nézőket. Pacsi innen is azoknak, akik mozizni mennek!

Fiatalos alkotásokkal kezdődik

A fesztivál október 7-én, pénteken rajtol, a Városi Könyvtárban és a városháza Szent István Termében nagyjából párhuzamosan zajlanak majd a vetítések. A Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye nevű szekció résztvevői 16 órakor állnak rajtvonalhoz: több tehetséges, fiatal erdélyi filmes mutatkozik be.

Idén olyan fikciós, javarészt magyar nyelvű rövidfilmekkel lehetett nevezni, melyeket 2020. január 1. után Erdélyben forgattak, valamint a stáb kulcsfigurái (az író, rendező, producer, operatőr) nagyrészt erdélyiek.

A Filmgalopp ideje alatt lejátszott versenyfilmek megtekinthetők a Filmtett online csatornáján is,

ahol lehetőség van a megjelenő adatlapokon szavazni a néző számára leginkább tetsző alkotásra. A közönségszavazás október 5-én elkezdődött, október 7-ig tart, a végén a legnépszerűbb film nyeri el a Filmgalopp közönségdíját. Látható lesz tehát Ungváry Oscar A fiúk országa című, 17 perces román játékfilmje, Búzási Gyopár Az utolsó mese című, 6 perces román–magyar animációs filmje, Szabó Barbara Füst című, 22 perces román játékfilmje, Gábor Balázs Ülök és nézem című, 11 perces román animációja, illetve Frunza Roland Vándorol a pénz című 39 perces román filmje.

Mindeközben a városházán 18 órától Fazekas Máté Kilakoltatás című vígjátékát vetítik, amely egy fiatal bírósági végrehajtó és egy kilakoltatás előtt álló nő küzdelmét rögzíti. Filmelőzetes itt

Xantus János filmje, az Eszkimó asszony fázik című dráma 20 órától tekinthető meg. Az új érzékenységnek nevezett irányzat egyik alapműve ez, sőt máig legnépszerűbb darabja: a nézők egy abszurd szerelmi háromszöget láthatnak, az underground zenei élet sűrűjébe keverve. Laci, a neves zongoraművész beleszeret a férjezett Mariba. A két férfi imádja a nőt, a nő szereti mind a két férfit, de mindannyian tudják, hogy ez az állapot nem tartható sokáig… A film előzetese itt látható. 

Elmélyülni az erdélyi rengetegben vagy a budapesti éjszakában

Szombaton szintén 16 órától tartják az Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenyének második fordulóját. Ennek során vetítik László Barna Freedom Rider című 5 perces román filmjét, Mikola Csengele Finding Zoé című, 17 perces román alkotását, Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című, 25 ötperces román játékfilmjét, Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című, 23 perces román kisfilmjét, illetve Sós Timothy Suborbital című, 30 perces román filmjét.

A Művelődési Házban az udvarhelyi, többszörösen díjazott alkotó, Szabó Attila dokumentumfilmjével várják a közönséget, amely az illegális erdőkitermelés és a környezetvédelem témáját dolgozza fel. Az Erdők nélkül nincs Erdély című román–magyar alkotást közönségtalálkozó követi, melyen a film rendezője maga is részt vesz. 20 órától Kis Hajni filmjét, a Külön falka című magyar–szlovák drámát tekintheti meg a közönség. A főszereplő Nikit nagyszülei nem tudják kordában tartani, ráadásul a kislány az iskolában is nehezen találja a helyét. Amikor megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit… A film előzetese itt nézhető.

Szerelmen sírni vagy nevetni?

Október 9-én 16 órától a könyvtárban vetítik a magyar rövidfilmeket, a Művelődési Házban pedig két film várja a mozizókat. 18 órától Cristina Groşan A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjátéka nézhető meg, amely tartogat néhány váratlan fordulatot vasárnap estére. A film előzetese itt tekinthető meg. 20 órától vetítik Szabó István Szerelmesfilmjét Halász Judit főszereplésével. Kukkints bele itt

A Filmtettfeszt udvarhelyi rendezvényét a Művelődési Ház, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Városi Könyvtár, a Transsylvania Film Alapítvány, valamint a Szabó Károly Documentary Stúdió szervezi. A belépés minden eseményre díjmentes. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Friss erdélyi magyar filmek Udvarhelyen