Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 40 másodperc

A korábbi évekhez viszonyítva az év első felében nőtt a felfüggesztett, felszámolt, vagy törölt cégek száma Hargita megyében. Leginkább a gépjármű- és motorkerékpár-kereskedések, az építőipari és élelmiszeripari vállalkozások érintettek. Aggodalomra viszont egyelőre nincs ok, hisz ugyanezen időszak alatt a töröltekéhez képest ötször nagyobb volt a bejegyzett cégek száma.

Az idei év első hat hónapjában 139 Hargita megyei cég függesztette fel tevékenységét, 39%-al több, mint az előző év azonos időszakában, amikor 100 vállalkozás kérte tevékenysége felfüggesztését. A Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közreadott adatok alapján a felszámolt cégek száma is nőtt, 130 esetet jegyeztek, 16%-al többet, mint korábban.

A törölt cégek száma 406 volt, 12%-al több, mint előző évben.

Ugyanakkor az év első felében 718 jogi és magánszemély kérését jegyezték be, ebből 365 korlátolt felelősségű társaság, vagyis kft. Országos szinten is nagy a mozgás ezen a téren: 2022 első félévében 7190 cég tevékenységét függesztettek fel, a legtöbb természetesen Bukarestből került ki, majd a listát Kolozsvár és Jászvásár folytatja. A legkevesebb felfüggesztést, mindössze 58-at, Kovászna megyében jegyezték.

Tevékenységi terület szerint

a kereskedelemmel, különösen a gépjármű- és motorkerékpár-kereskedéssel foglalkozó vállalkozások közül kérték a legtöbben a felfüggesztést,

illetve a szolgáltatói ágazatokból is került jó pár cég.

Országos szinten is nőtt a felszámolt cégek száma, míg 2021 első felében 14 ezer esetet jegyeztek, addig idén 16 ezret.

Az idézett forrás szerint az építőipar, a tudományos és technikai tevékenységek, az élelmiszer-feldolgozó egységek esetében volt a legtöbb felszámolási kérés. Ugyancsak leginkább ezekben az ágazatokban történtek a cégtörlések. Az említett időszakban országos szinten 9517 gépjármű-kereskedést, 3273 építőipari vállalkozást, 2938 tudományos és technikai tevékenységet végző céget és 2885 élelmiszer-feldolgozó egységet töröltek.

Ugyanakkor országos szinten csökkent a bejegyzett cégek száma, ez alól, további megyék mellett

Hargita megye is kivétel, hisz itt messze több céget jegyeztek be, mint ahányat töröltek,

sőt, jellemzően ugyanazokban az ágazatokban jegyezték be az új cégeket, mint amelyekben a törlés történt, tehát meglehet, egyébről van itt szó, mint sima cégtörlésről, vagy felfüggesztésről, ám a jelenség részletesebb értelmezéséhez további adatokra lenne szükségünk.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Furcsa mérleg: Nőtt a befuccsolt cégek száma, miközben nagyon sok új született