Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc

Szeptember 14-től már elkezdődtek a beiratkozások a székelyudvarhelyi Cimbora Ház foglalkozásaira, a héten a tevékenységek is javában zajlanak, és a továbbiakban is várják azon diákok jelentkezését, akiknek felkeltette érdeklődését valamelyik szakkör.

A Cimbora Ház tevékenységeire előkészítő osztályosoktól középiskolásokig bárki jelentkezhet. Idén néptánc, elektrotechnika, elektronika, informatika, textilművészet és divat, rajz, formatervezés, hajómodellezés, repülőmodellezés, fotó, film és környezetvédelem közül választhatnak a diákok.

– Személyesen is kimentünk az iskolákhoz és népszerűsítettük az általunk kínált szakköröket, kérésre, igény szerint az oktatási intézményeknél is tartunk majd foglalkozásokat. Mivel tevékenységünk java része fizikai jelenlétet igényel, ezért a mi esetünkben nem lehetséges az online oktatás, fontos a személyes jelenlét. A szakkörökön a gyerekek különböző tárgyakat készítenek, az elméleti oktatást gyakorlat követi – mondta el megkeresésünkre Pál Csaba, a Cimbora Ház vezetője.

A délutáni, 15–20 óra közötti foglakozásokon részt vevők zöme az 5–8. osztályosok köréből kerül ki, őket az elemi iskolások követik, a legkevesebb érdeklődő a középiskolások közül jelentkezik. Az elmúlt tanévhez képest új szak idén nem indult, de a meglévők közül bizonyára sokan megtalálják a számukra legszimpatikusabbat.

Azok a diákok, akik szeretnének beiratkozni különböző szakkörökre, megtehetik a 0266–212-268-as telefonszámon. 

A gyerekek klubjában is ugyanazok a járványügyi szabályok érvényesek, mint az oktatási intézményekben, a távolságtartás, kézfertőtlenítés, maszkviselés a foglakozásokon kötelező. A csoportfoglalkozásokat a kisméretű termek miatt két részre osztották.

Számokban a cimborák

A több mint hatvan éves múlttal rendelkező hajdani Pionírok Háza, később Tanulók Háza, jelenleg Cimbora Gyerekek Klubja két alegységgel működik Székelykeresztúron és Szentegyházán. A névválasztás nem véletlen: az intézmény munkaközössége azt kívánja elérni, hogy a különböző szakkörökre járó diákok számára a Gyerekek Klubja legyen az egyik legjobb cimborájuk. Fontos, hogy a diákok milyen szellemi, lelki hátteret kapnak az itt töltött évek alatt. Céljuk, hogy a szakkörös gyerekek a szabadidejüket hasznosan töltsék el az általuk kínált tevékenységeken. A nyitottság, a tolerancia, a kreativitás, az önképzés igényének felkeltése jelentik nevelőmunkánk alapelveit. Gondolkodó, egészséges nemzedék oktatása a cél, amit igényes tanári munkával kívánnak elérni.

A szakköröket irányító tanárok felkészültek, sokuk egy-két évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A tantestület létszáma tizennyolc fő, a 2020–2021-es tanévben Székelyudvarhelyen 833, Székelykeresztúron 498 és Szentegyházán 533 gyerek látogatja a szakköri tevékenységeket.

Gyerekek, szülők! Nyitva a Cimbora Ház!