Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 59 másodperc

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai ismét a gyermekek számára tartanak fejlesztést. Az újabb program hétfőtől, november 7-től kezdődik a gyermekek felmérésével, a konduktorok pedig három hétig, november 25-ig lesznek Székelyudvarhelyen. Szülők jelentkezését várják, akiknek gyermekei a születéskor vagy már a terhesség ideje alatt súlyos oxigénhiányos állapot miatt sérültek, és ebből kifolyólag központi idegrendszeri károsodást szenvedtek.

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának, a szé­kely­udvarhelyi polgármesteri hivatalnak és a Baptista Egyház együttműködésének köszönhetően ismét Székelyudvarhelyre érkeznek a magyarországi szakemberek. Idén ősszel immár ez a második ilyen időszak, amikor gyerekekkel foglalkoznak a konduktorok. A konduktorok három hétig, november 25-ig lesznek városunkban.

A felmérések és a fejlesztés helyszíne a Baptista Imaház közösségi terme, a Kuvar utca 83. szám alatt találják.

A program hétfőn, november 7-én reggel 9 órakor kezdődik a gyermekek felmérésével.

Ide olyan szülők jelentkezését várják, akiknek gyermekei a születéskor, vagy már a terhesség ideje alatt, súlyos oxigénhiányos állapot miatt sérültek, és ebből kifolyólag károsult a központi idegrendszerük. Érdeklődni és jelentkezni a következő elérhetőségen lehet: jelentkezesekpeto@gmail.com. A felnőttek számára szervezett háromhetes fejlesztési program egyébként pénteken, november 4-én zárult.

A Pető-módszer

A Pető-módszer Dr. Pető András nevéhez fűződik. Egy konduktív gyógypedagógiai módszer, amely a szervezet önregenerálódására alapozva fejleszti a mozgásképességet. A módszert Pető András (1893-1967) orvos-gyógypedagógus fejlesztette ki. Egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy

idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével,

s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés. Ez egy speciálisan integrált nevelési rendszer, melynek lényege a tanuláson alapuló sokoldalú, komplex személyiségfejlesztés. Ennek során nem a fogyatékosságot próbálja megváltoztatni, hanem a sérülteknek megtanítja/újratanítja, hogyan tud a környezethez alkalmazkodni, a mindennapi feladatokhoz szükséges koordinált működést elsajátítani. A módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, s szerte a világon jelentős változást hozott e területen.

A Pető-módszer nem „csodatevő” módszer. Pici korban a szülők, később (nagyjából óvodás kortól) a gyermekek mindennapos, megerőltető fizikai és szellemi munkájára épít. A mozgássérült gyermekek sérülésük következtében a fejlődési folyamatban elmaradnak.

Egy-két bátortalan kísérletet tesznek meg, például a hasrafordulás megtanulására, azután már nem is kísérleteznek.

A szülők általában ilyenkor kérik gyermekorvosok segítségét. Innen már viszonylag egyenes az út a Pető Intézetbe. A szülővel történő beszélgetés és a gyerek megfigyelése után a konduktor megállapítja a mozgáselmaradás mértékét, és tanácsokat is ad a további fejlesztésre.

Nincs hozzá recept, hogy mennyi idő alatt milyen fejlődés érhető el.

Minden gyerek más. Minden fejlődés is más.

Ki lassabban, ki gyorsabban halad előre. Néha évek kellenek ahhoz, hogy először fekvő, majd ülő helyzetben megtanuljon valaki felöltözni, de olyan gyermek is van, aki a zokniját, cipőjét soha nem tanulja meg felvenni. Bénító a kiszolgáltatottság, a konduktív nevelés azonban segíthet. És itt jöhet képbe a Pető András Kar közössége, melynek küldetése a mozgásukban – elsősorban központi idegrendszeri sérülés miatt – nehézséggel és kihívással szembesülő, bármely életkorú emberek életminőségének javítása a konduktív pedagógia által.

Gyerekeken segítenek, akik oxigénhiányos állapot következtében sérültek