Antal Orsolya
Antal Orsolya
,,Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van." Richard Osman

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 19 másodperc

Különleges utazásra hívja nézőit – hattól kilencvenkilenc éves korig a Tomcsa Sándor Színház: három temperamentumos pingvin, egy galamb és a láthatatlan Isten a mennyei”, zenés mesejáték szereplői. Kortárs német szerző darabját mutatták be szombaton délután Székelyudvarhelyen. 

Kész az életmentő jármű, de mit tehet a három kis pingvin, akik a helyhiány miatt, a többi állatfajhoz hasonlóan csak két beszállókártyát kaptak az özönvíz előtt?! „A kortárs német szerző mesejátéka csodálatosan vicces, felszabadító és ugyanakkor mélyreható módon teszi fel a nagy kérdéseket Istenről és a világról. A szerzőt, Isten keresésében a szereplői – a pingvinek és a galamb – segítik. Naivitásukkal – talán a gyermekekéhez hasonlóan – közelítenek a hit kérdéseihez, és ezáltal újra és újra egyszerű és meggyőző válaszokat találnak.

Egy mese a toleranciáról, a barátságról és az értelemkeresésről”

– ajánlja a színház Ulrich Hub családi darabját. A Nyolckor a bárkán című mesejátékból többek közt az is kiderül, hogy az öreg Noé látása már nem a legjobb, illetve hogy a zsiráfok is szenvedhetnek tengeribetegségben, vagy hogy Isten mazsolával szereti a sajttortát.

Nagy Pál igazgató az udvarhelyi premier előtti sajtótájékoztatón elmondta, több mint két évvel korábbra, 2020 nyarára tervezték bemutatni a darabot, de a járványhelyzet miatt csak a múlt évad végén kezdődtek meg a próbák, és a bemutatóval is vártak egy „stabilabban, jobban tervezhető” évadra. Márkó Eszter harmadszorra rendez Udvarhelyen, külön érdekesség, hogy az idén a szatmári Harag György Társulat vendégelőadását, a a felnőttbérletes Illatszertár című vígjátékot is ő jegyzi. A sepsiszentgyörgyi származású, Magyarországon élő színművész, aki egykor maga is a Tomcsa Sándor Színház társulatának tagja volt, megjegyezte, szereti az itt tapasztalt „otthonos” légkört. A darabbal kapcsolatban úgy fogalmazott: azért tartja különlegesnek, mert egy „nehéz, de mindennapi témát” érint, Isten létezését. 

Ulrich Hub 2005-ben,

a karlsruhei Badeni Nemzeti Színház felkérésére írta mesejátékot, melyet az év gyermek- és ifjúsági drámájává választottak 2006-ban Németországban és Hollandiában.

Az egy évre rá megjelent regényváltozat pedig 2008-as év mesekönyve lett, és számos nyelvre lefordították, akárcsak a drámát, melyet azóta is játszanak Európa-szerte Finnországtól, Portugálián át Görögországig.

Egy korábbi tradíciót próbál feléleszteni a társulat az időpont választásával, miszerint a mesejátékok bemutatóit hétvégente tartaná, hogy a gyermekek szüleikkel vagy nagyszüleikkel, családi programként éljék meg a színházba járás élményét. Ilyen alkalmakkor a gyermekek számára ingyenes a belépés, a kísérő személyek pedig gyermekjegyet kell, hogy váltsanak.

Szereplők: Pál Attila, László Kata, Szűcs-Olcsváry Gellért, Esti Norbert, Barabás Botond m.v., Jelmez: Karda Zenkő m.v, díszlet: Deák Réka m.v. és Szűcs-Olcsváry Gellért, kellékmester: Zayzon Ádám m.v., zene: Király Péter m.v., dramaturg: Dunkler Réka m.v.

Fotó: Tomcsa Sándor Színház hivatalos facebook oldala

Gyermeki szemmel Istenről és a világról