Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 38 másodperc

Két év szünet után a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület ismét megszervezi Gyermeklakodalom – Ifjúsági néptáncfesztivál és gyereknap elnevezésű, egész napos rendezvényét, mely egy régi népszokás felelevenítése korunk igényeihez igazítva.

A csíkszentdomokosi jó példát alapul véve, május 29-én, vasárnap kilencedik alkalommal tartanak gyermeklakodalmat Máréfalván. Az esemény lehetőséget biztosít a helyi ifjúsági néptánccsoportok számára a bemutatkozásra, a tartalmas szórakozásra, továbbá célja az erdélyi népi kultúra szélesebb körben való népszerűsítése. Gyülekezővel, felvonulással,

a hagyományos lakodalom elemeinek (kikérés, búcsúztatás) bemutatásával reggel 9-kor, a központból indul a rendezvény,

majd a résztvevők közösen mennek a 11 órai szentmisére a helyi római katolikus templomba. Ezt követően a kultúrotthonban folytatódik a mulatság, ahol az érdeklődők megismerhetik a lakodalmazó tánccsoportokat. Mindez kiegészül különböző kézműves foglalkozásokkal, szabadtéri vetélkedőkkel, hagyományos játékokkal, de lesz néptáncoktatás és gyermektáncház is.

A 0–99 év közötti gyermekeknek szóló esemény az Emberi Erőforrás Minisztérium Csoóri Sándor Alapja, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, Máréfalva Község Polgármesteri Hivatala, valamint a Communitas Alapítvány és az egyesület szülői közösségének hozzájárulása és támogatása révén valósul meg. Érdekessége az idei gyermeklakodalomnak, hogy minden programot az egyesület tinédzserkorú tagsága szervez és bonyolít le.

Gyermeklakodalom Máréfalván