Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 57 másodperc

Hétvégén kezdődik a harmadik Egészségnapok elnevezésű rendezvénysorozat a keresztúri MAGos Népi Gyógyászat szervezésében. Augusztus 26–28. között számos, ingyenesen látogatható programot, több mint ötvenkilenc szakembert és tizennégyféle gyógymódot ismerhetnek meg az érdeklődők.

A természetgyógyászat felől megközelíthető egészséges életmódra való nevelés ezúttal is sokoldalú és szemléletformáló programok által válhat elérhetővé. Az egészséggel kapcsolatos nézőpontváltásra jó alkalom most a keresztúri egészségnapok. Idén a rendezvény újabb lehetőségeket kínál az életmódjukon változtatni vágyók számára, a háromnapos ingyenes rendezvényre ezen a hétvégén várják az érdeklődőket a Tolerancia Hostelben. A rendezvénysorozat az egészségmegőrzésről, a betegségek megelőzéséről, illetve az otthoni gyógymódokról is szól. 

Nem egyszerű feladat az egészséges életmód tudatos megőrzése, de segítséget nyújthat ebben az a több mint ötvenkilenc, gyógyításban jártas szakember, akik az eseményre érkeznek Magyarországról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Keresztúr térségéből. Az rendezvény fontos célja, hogy

mindenkinek megadja a lehetőséget arra, hogy az előadások által többféle mód és irányzat szerint induljon el az egészséges életmód, valamint a közösség megtartó ereje felé.

A szervezők küldetése, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék azt a tudást és a hagyományos népi gyógymódokat, melyek ismerete jobb életminőséget eredményez – részletezte Fodor Erika főszervező. Az Egészségnapokon lesz olyan gyógyító, akihez őszintén lehet fordulni, aki meghallgatja a panaszokat, s olyan is akad majd, aki jó tanáccsal látja el a résztvevőket. 

Visszatérni a népi gyógyászathoz

Már az előző években is óriási sikert aratott az Egészségnapok Keresztúr térségében. Tavaly mintegy hatszáz résztvevőt jegyeztek, idén pedig ennél is több vendégre számítanak. A múlt évhez hasonlóan a harmadik rendezvényt szintén

Géczy Gábor fizikus emlékének ajánlják. Az ő nevéhez fűződik az erdélyi népi gyógyászat megalapozása, ráadásul ő volt a MAGos szervezőcsapat mentora. 

Az előadók mindannyian a mester tanítványai, akik előszeretettel elevenítik fel, és tartják életben tanítójuk téziseit, mondta a főszervező. Az egészség nem csak a betegség hiányát jelenti, hanem a testi és lelki jólétre is utal. Hosszú távú megőrzéséhez, valamint különböző betegségek megelőzéséhez tudatos magatartás kialakítására van szükség. 

Hétvégén előadások hangzanak el az egészséges táplálkozás, az önismeret, a házi gyógymódok alkalmazása, a gyógynövények, valamint a lelki eredetű megbetegedések témájában, de az érdeklődők a házi kencék készítésének terén is ismereteket szerezhetnek. Idén kiemelkedő helyet kap Bernád Ilona népi gyógyász munkássága a népi hagyományőrzés és gyűjtés témájában. 

Új ismeretek és tapasztalatszerzés

Az első előadást Texe Gábor tartja az oxidatív stressz hatásairól pénteken 18 órai kezdettel. Másnap 10 órától párhuzamosan indulnak az előadások az emeleti előadóteremben, illetve kezelések a szabadtéri helyszíneken. A szakemberek egész hétvégén szívesen válaszolnak a vendégek felmerülő kérdéseire, lehet őket faggatni. A résztvevők átfogó képet kaphatnak saját egészségi állapotukról, illetve javaslatokat, tanácsokat arra nézve, hogy hogyan változtathatnak az életmódjukon. A főszervező elmondta, hogy szakavatott csontkovácsok, masszőrök, piócások, fülgyertyások foglalkoznak a vendégekkel, de jóga, akupunktúra, tibeti hangtálterápia és reflexológia is szerepel a programban. Továbbá beszélgetésekre kerül sor a germán gyógytudománnyal kapcsolatban is. Az előadások 10 órától 20 óráig, a kezelések 10 órától 19 óráig tartanak szombaton és vasárnap is. 

– Az Egészségnapokon megmutatjuk az egészségmegőrzés legegyszerűbb módját. Az új ismeretek és tapasztalatok révén a vendégek rájönnek arra, hogyan tudják a saját otthonukban alkalmazni a régi gyógymódokat, az egyszerű gyógyfürdőktől a gyógynövényes kenőcsökig. Igaz ugyan, hogy manapság egyre népszerűbb a természetes gyógymódokhoz való visszatérés,

még rengeteg olyan területe van a népi gyógyászatnak, amit szeretnénk feleleveníteni

– fejtette ki a főszervező. A székelykeresztúri önkormányzat és a MAGos Népi Gyógyászat összefogásával megvalósuló rendezvényre nem kell előzetesen regisztrálni. Minden érdeklődő előtt nyitottak, a nap bármely órájában szabadon látogathatóak a programok. A szervezőcsapat odaadó munkája adományozás által támogatható. Részletes programot az esemény Facebook-oldalán találnak.

Fotó: Fodor Erika

Gyógyulj Székelykeresztúron! – Egészségnapok sok-sok szakemberrel