Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 9 másodperc

Kilenc évvel ezelőtt indult el Székelyudvarhelyen a Geofolk projekt, melynek célja, hogy Európa kulturális hagyatékának egyik leglátványosabb eleméből, a népviseletekből alakítson ki egy egyedülálló gyűjteményt. Az alaposan dokumentált viseletek tárháza, amely kezdetben még nem tudatosan egy fotóval indult, mára már elérte a 2200 darabszámot. Hosszú út vezetett idáig.

Az első fotót még 2012-ben készítette el Dávid Botond székelyudvarhelyi fotós. 2014 májusában jutott el odáig, hogy egy olyan kiállítási anyagot tervezzen, amelynek már konkrét célja volt: a képek szereplői viseletben legyenek. 2015-ben a brüsszeli Balassi Intézetben ki is állított egy 25-30 képből álló tárlatot.

A szorgalmas gyűjtőmunka folytatódott, a fotós Európa több országában, de Indiában és Dél-Amerikában is megfordult, majd 2020 októberében elsőként Székelyudvarhelyen mutatták be az ezerhétszázat meghaladó egyedi népviseletet tartalmazó fotókiállítást, amit azóta  húsz kiállítási helyszínen mutattak be határon innen és túl.

Az egyedülálló gyűjteményre az Európai Parlamentben is felfigyeltek,

a szakzsűrinek pedig annyira elnyerte tetszését és elismerését, hogy tavaly novemberben Európai Polgár díjjal jutalmazták Dávid Botond projektjét. A Geofolk azonban nem áll itt le, két szálon fut tovább. 

A tervek szerint a kiállítás

felújítva, kiegészítve, frissített képanyaggal tovább járja a világot, miközben a háttérben komoly informatikai munka zajlik,

hogy elkészüljön a népviseletek gyűjteményének mindenki számára hozzáférhető digitális adatbázisa.

A cél pedig nem kisebb, mint hogy további fotósok, közreműködők bevonásával a folyamatosan bővülő, gazdagodó online enciklopédia összegyűjtse a világ összes, ma még létező népviseletét. Közben még az is összejöhet, hogy a Geofolk gyűjteménye bekerüljön a Rekordok könyvébe.

Kiemelt képen: Dávid Botond/fotó: Uwe-Jens Igel

Gyűjtik a világ összes népviseletét