Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 21 másodperc

Harminchat napirendi pontot tárgyalt ma a székelyudvarhelyi tanács februári rendes havi ülésén. A tervezetek többnyire az adókedvezményekre vonatkoztak, ugyanakkor döntöttek a csereháti bölcsőde építéséhez szükséges területcseréről is.

Első napirendi pontként számba vették az adókedvezményben részesülő érintetteket. Az ülésen mind a tizenkilenc képviselő jelen volt, akik egyhangúlag elfogadták az unitárius egyház égisze alatt működő Gondviselés Segélyszervezet adómentességét. Továbbá megszavazták, hogy a Caritas 2317 lej, az Udvarhelyi Fiatal Fórum 11 233 lej, a Harghita Business Center pedig 60 890 lej összegű adómentességben részesüljön. Döntöttek arról is, hogy a hibrid autók tulajdonosai szintén kedvezményezettek legyenek. Eddig

hetvenöt hibrid gépjármű tulajdonosa kérvényezte az adókedvezményt Udvarhelyen.

Hangsúlyozták az ülésen, hogy aki elmulasztotta, még lesz lehetősége leadni a városházán a szükséges dokumentumokat. 

Megszavazták a helyi pályázatok keretösszegét, és mindegyik esetében módosították a határidőt – április 8. helyett 19-ig lesz lehetőség leadni az iratcsomókat. Az egyházak támogatására jóváhagyott összeg 180 ezer lej, amelyből felújításokat, építkezéseket, és különböző szociális tevékenységeket valósíthatnak meg. Ezen kívül a civil szervezetek számára 530 ezer lejt, sporttevékenységek támogatására pedig 1 millió 150 ezer lejt határoztak meg. 

A Haáz Rezső Múzeum egy muzeológusi, a Városi Könyvtár pedig egy könyvtárosi állásra hirdethet meg versenyvizsgát.

Ide tartozik még, hogy módosul a könyvtár tagsági díja – gyerekek esetében 2 lejről 10 lejre, felnőtteknél 20 lejre növekedett az összeg, illetve a családok és a nyugdíjas olvasók ezentúl 15 lejt fizetnek. Az olvasókártya ára is növekedni fog, 6 lejről 10-re. 

Megszavazták az újraszámolt béreket a csereháti ifjúsági lakások esetében, ezek márciustól érvényesek. Kiderült, hogy

tizennyolc lakás megvásárlásáról érkezett kérés a hivatalba.

Venczel Attila főjegyző szerint a jóváhagyó határozat elkészítésén jelenleg is dolgoznak. A többféleképpen értelmezhető kormányhatározatra hivatkozva hozzátette, március végéig nem hoznak döntést ezzel kapcsolatban. Az eladási ár számítását szabályozó kormányhatározat nem használható fel, így lépéseket tesznek ennek módosításáért. A következőkben elfogadták egy csíkszeredai tervező cég kérését: a város hozzájárul az elektromos hálózat lefektetéséhez 337 négyzetméteres felületen. Döntöttek egy két terület cseréjét érintő határozattervezetről is, a csereháti bölcsőde felépítéséhez tehát egy 1280 négyzetméteres területet adnak 1825 négyzetméterért. 

Kiderült, hogy a Móra Ferenc Általános Iskola felújítási terve alapján az épületnek a háromból csak két része felel meg az energetikai bővítés feltételeinek. Döntöttek a beruházás összegéről, ami 12 millió lejt jelent, és tizenkét hónap áll rendelkezésre a megvalósításokra.  

Utolsó napirendi pontként

megszavazták a közvilágításra vonatkozó közbeszerzés újbóli kiírását. Bár a dokumentáció leadásának határideje rég lejárt, nem akadt még jelentkező.

Ezúttal is a korábban előterjesztett modellt használják, néhány módosítással – a kötelezettségek szempontjából a szolgáltatónak az első három éven belül hetven százalékban teljesítenie kell a célkitűzéseket.A tanácsülés végén a főjegyző ismertette a problémát, amivel nemrég találkoztak az udvarhelyi közös fejlesztési társulás kapcsán. Biró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke nemrég jelentette be, hogy egy fejlesztési társulást és közszolgáltatási szervezetet hoznak létre Udvarhelyen, illetve a környező településeken. Tizenhárom önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez, majd Hargita Megye Tanácsát kérték, hogy lépjen be a körbe, ez utóbbi számára azonban belső szabályzat tiltja, hogy csatlakozzon egy térségi fejlesztési csoporthoz. Annak érdekében, hogy mégis részt vegyenek a kezdeményezésben, az udvarhelyi társulás alapjait módosították, így Hargita Megye Tanácsa a tagsági hozzájárulást konkrét projektek és fejlesztési programok finanszírozásaként fizeti be.

Gyűlnek a kérések az ifjúsági lakások megvásárlási szándékáról