Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 23 másodperc

Szerdai ülésén döntött a nyáron alakult Köztéri alkotásokat véleményező szaktestület, hogy a Balázs Ferenc Vegyeskar által kezdeményezett Csanády György-mellszobor köztéren való felállítása jelenlegi formájában nem lehetséges. A kezdeményezők kitartanak amellett, hogy 2022 májusában, a székely himnusz bemutatásának 100. évfordulóján a szobrot mindenképp felavatják.

Amint a „szoborbizottságként” emlegetett testület elnöke, Pálfi Kinga alpolgármester szerda esti Facebook-bejegyzésében közölte: „Csanády György mellszobrának kérdése összetett problémát vetett fel. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy a kezdeményezés szándéka jó, a székely himnusz szerzője megérdemli azt a figyelmet, amelyet a Balázs Ferenc Vegyeskar vezetőjeként Biró Edith tanácsos kollégám kitartásának tulajdonít a város. Lévén, hogy Csanády György nevét már utca is őrzi Székelyudvarhelyen, emlékplakettünk van, amelyet Hunyadi László szobrászművész készített, és a belvárosi református temetőben található a székely himnusz szerzőjének síremléke,

a bizottság szerint nagyon jól át kell gondolni, hogy milyen mellszobor kerüljön bármelyik köztérre.

Ez a meglátás és javaslat főként abból adódik, hogy a köztereken lévő szobrok terén már jelenleg is zsúfolt a város. Javaslatként hangzott el továbbá, hogy Csanádyról egy új, saját köztérrel rendelkező és saját identitását kereső városrészt lehetne elnevezni a Széldombon, amelynek nemrég hagytuk jóvá a rendezési terveit, és ahol nyílt szoborpályázat eredményeként születő, köztéri térplasztikai alkotás is helyet kaphatna. Olyan kortárs szellemiségű, minden korosztályt – a fiatalságot is – megszólító alkotás, amely erős esztétikai és nevelő jelleggel is bír”.

Biró Edith megérti és elfogadja, hogy a kortárs képzőművészek nem mellszoborban, hanem modern alkotásokban, installációkban gondolkodnak, de ők is ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenképp egy Csanády Györgyöt ábrázoló szobrot állítsanak, és olyan méltó helyet találjanak neki, ahol évente zavartalanul megemlékezhetnek.

– Azért szeretnénk ezt a mellszobrot felállítani évek óta, hogy ne csak Udvarhelyen tegyük ismertebbé a város szülöttét, hanem a városba látogatóknak is meg tudjuk mutatni.

Az új helyszín, a Széldomb távol esik a városközponttól, s évek múlva, ha lesz is ott valami, ki fog oda kilátogatni?

– teszi fel a kérdést Biró Edith.

A kezdeményezők nem adják fel, ha köztéren – túlzsúfoltságra hivatkozva – nem engedélyezik a szoborállítást, máshol keresnek megfelelő helyszínt, hisz jövő május 22-én szeretnék felavatni, ugyanakkor egy Csanádyt bemutató kiadvánnyal is készülnek az évfordulóra.

Februárban ül ismét össze a bizottság

A szerdai ülésen még két naprendi pontot tárgyalt a testület. A klasszikus értelemben vett portrészobor állítását Farkas Árpád költő esetében nem tartotta indokoltnak a bizottság, inkább egy emlékplakett elhelyezését látnák megfelelő megoldásnak. Szó volt Orbán Balázs szejkefürdői síremlékének teljes térrendezéséről, felújításáról is, január végére ígérték a tanulmány elkészítését a Haáz Rezső Múzeum munkatársai. A következő ülést február elejére ütemezték. 

Kiemelt képünkön Biró Edith tanácsos

„Ha nem is köztéren, de állni fog a Csanády György-mellszobor!”