Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 57 másodperc

Katona Zoltán és Zátyi Tibor újságírók jegyzik azt a könyvet, mely a székelyudvarhelyi nagypályás labdarúgás századik évfordulójára jelent meg, és amit a hétvégén mutattak be a városháza Szent István Termében. Bár a helyi foci története több mint száz évre nyúlik vissza, és maradt még megírható fejezet, jelen kötet teljesíti a célját: megidézni a múltat tényszerűen, amellett hogy emléket állít az elmúlt évtizedek kiemelkedő futballistáinak, edzőinek és jelentős mérkőzésekről is beszámol. 

A foci napja volt a péntek Székelyudvarhelyen – a jubileumi eseményeket napsütés koronázta, illetve hazai győzelem a Székelyudvarhely-Székelykeresztúr öregfiúk futballmérkőzésen, a városi stadionban. Este mutatták be a Kapuról kapura: a vásártértől a sétatérig című kötetet.

Tavalyra tervezett egy átfogóbb rendezvénysorozatot a Székelyudvarhelyi FC, Botorok János és Dusinszki Zoltán edzők egy évvel ezelőtt más ünnepre hangolódtak, amit aztán a járvány keresztülhúzott.  

Katona Zoltán és Zátyi Tibor újságírók mellett Botorok János meséltek a hiánypótló kötet születéséről, Szász Csaba moderálta a beszélgetést. A 75., de a 90. évfordulóra is megjelent egy-egy füzetecske az udvarhelyi nagypályás futballról,

ez a kötet pedig nagyon jól sikerült,

mondta Botorok János edző. A focifüzetek kereskedelembe ugyan nem kerültek, de egy-egy talán még beszerezhető, mondta ezt már Katona Zoltán, aki a helyi sajtóban évtizedek óta foglalkozik sporttörténettel, jelen kötet pedig sok-sok óra interjúzás, sok-sok óra könyvtárazás és böngészés meg szerkesztés eredménye. 

Miközben bestsellert is lehetett volna a több mint száz éves székelyudvarhelyi foci történetéről írni, ez a kötet szembemegy azzal a trenddel, hogy legendákra építsen, egy-egy helyi sztár portréját rajzolja meg. Ahogy az újságírói munka, úgy ez is a hitelességre törekszik, helyre tesz néhány dolgot, amit az emlékezet időközben átfestett. A városi legendákat szeretjük, felvillan a kötetben is néhány, de nem cél nélkül, a szórakoztatás végett, hanem azzal a szándékkal, hogy tiszta képet kaphasson az olvasó egy-egy eseményről, vagy éppenséggel egy mérkőzés végkifejletéről, az eredményről.

A nyolcszázas évek második feléig megy vissza könyv a történetmesélésben, felelevenítve a foci vonatkozásában az erdélyi, székelyudvarhelyi kapcsolódásokat, Felméri Lajos kiemelt szerepét a sportág, illetve az iskolai testedzés meghonosításában.

Az elmúlt tizenöt évet rögzíteni nem volt annyira nehéz, mint aztán rövidíteni, összerázni úgy, hogy a legfontosabb információk benne maradjanak – egészen tavaly szeptemberig követi az eseményeket a könyv, akkor jól ment a szekere az SzFC csapatának, mondta Zátyi Tibor, aki többek közt a klub sajtóreferense is. Például,

ha a másodosztályban játszik következő szezonban a csapat, az már egy másik korszakot nyit a helyi labdarúgás számára,

remélhetőleg ez egy mérföldkő lesz a csapat történetében, mondta Zátyi.

A könyvbemutatón megjelent egykori labdarúgók, csapatvezetők, edzők, játékvezetők, valamint a keresztúri öregfiúk – a kilencvenes évek futballozói az Egyesülésből – emléklapot kaptak. Többek között jelen volt Bálint Ferenc, Széll Károly, Zenglitzky András, Karda Zoltán, Tamás Zoltán, Szécsi Csaba, Pialoga Adolf, Péter József, Somolyák István, Kis Lajos, Gergely Csaba, Kis József, Kovács Attila, Kovács Imre, Nagy András, Gál Győző, Jenei Csaba, Dusinszki Zoltán, Miklós Sándor, Demény Norbert, Fodor József, Szin Ferenc, Mihály Lehel és mások.