Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 7 másodperc

Hatvanhét regisztrált felvonulóval és közel száz résztvevővel, szervezőkkel és támogatókkal vált rögtön népszerűvé és sikeressé az első, Székelyudvarhelyen megszervezett SkirtBike. Így kezdésként el is mondhatjuk, hogy szükség van az effajta megmozdulásokra, több szempontból is.

A SkirtBike mozgalom elsősorban nőknek szól, hisz a hangsúly a nőiesség megmutatására tevődik, ezért is kötelező szoknyában tekerni. Ám ennél sokkal, de sokkal többről van szó: felhívni a figyelmet a bicikliutak fontosságára, igényére. Szombaton, akik részt vettünk a mindössze egyórás felvonuláson, mindannyian megértettük és megéreztük ennek fontosságát.

Hatalmas élmény volt zavartalanul, úgy közlekedni biciklivel az országúton, hogy nem kellett figyelnünk az autós forgalomra.

Az már csak hab a tortán, hogy a gyönyörűen felöltözött lányok, hölgyek és asszonyok virágokkal díszített biciklijükkel mind a járókelők, mind a leállított autósok arcára mosolyt csaltak, a fogadtatás mindannyiunkat meglepett. 

A városi parkból helyi és állami rendőri kísérettel induló, díszes biciklis menetet mindenki megcsodálta, az utcákon sétáló, autókban utazó, a kapuk elé és erkélyekre kivonult kíváncsiskodók arca felderült a színes sereg láttán, amely csengetéssel jelezte, éppen merre jár. Ennyi mosolygós, derűs arcot régen láttam.

A felvonulás célállomása Szejkefürdő volt, ahol nagyon sok értékes díjat osztottak ki a szervezők számos nagyvonalú felajánlásnak köszönhetően.Tófalvi Éva ex-biatlonista, a legeredményesebb csíkszeredai sílövő hozta el Székelyudvarhelyre az országszerte már 2007 óta megszervezett rendezvényt. A Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes sporttanácsadójaként is dolgozó sportoló elmondta, hogy jelenleg

egy Romániát átszelő biciklis útvonalon dolgoznak,

amely az Eurovelo nemzetközi projekt részét képezi majd. Az Eurovelo egy Európán áthaladó kerékpárúthálózat, amelyet 1995-ben hozott létre az Európai Kerékpáros Szövetség, és amely jelenleg hetvenezer kilométer hosszúságban tizenöt útvonalból áll. „Ha elindulunk kerékpárral, mondjuk, Finnországból, akkor különböző útvonalakon el tudunk jutni Görögországba. Portugáliából például el lehet jutni a Vaskapuig, de Romániában egyelőre nincsenek kiépítve ezek az utak. Az Európai Unió felszólította Romániát, hogy minél előbb tegyen ez ellen, és el is indítottunk egy projektet. Tavaly év végén újra nagy lendületet vett a projekt, az országban háromezer kilométer bicikliutat kellene építeni, ami áthaladna Hargita megyén is. A megyénket érintő út egyike az Olt, a másik a Maros mentén épülne. Próbáljuk elkerülni a főutakat,

töltések mellett, erdőkön haladna át az útvonal. A lényeg az lenne, hogy összekössük Európával és le lehessen menni például a Fekete-tengerig.

Az elkövetkező három évben ki kell tudnunk alakítani, a tervek már elkészültek, és nincs semmi akadálya, hisz minden megyéből egy személy felel ezért a projektért” – tájékoztatott Tófalvi Éva.

A helyi bicikliutak kiépítésére egyetlen megoldás van:

a városoknak kell pályázniuk, amelyre a szakértő szerint most számos lehetőség van.

A SkirtBike-ot azért szervezte meg Udvarhelyen is, mert tapasztalta Csíkszeredában, ahol idén már ötödjére kerül sor a felvonulásra, hogy milyen menő, és szépen felöltözve milyen jól érzik magukat a hölgyek. „Eredetileg az volt Csíkban is a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a bicikliutak fontosságára. Annyira kinőtte magát a rendezvény, hogy mára több száz embert megmozgat” – mondta Tófalvi Éva.

Székelyudvarhelyen a szervezőket is meglepte a vállalkozók pozitív hozzáállása, így számtalan értékes díjat tudtak kiosztani. A zsűri a különdíjat, amely a Heavy Tools részéről egy 150 lej értékű vásárlási utalvány volt, Magyari Teklának ítélte oda, a másik különdíjat, amely a hargitafürdői Tófalvi Panzióba egy hétvégére szól, Balázs Kriszta kapta. A harmadik különdíjas Dimény Áron lett, aki szoknyát öltött magára a rendezvény kedvéért. Ő a Legendárium shopjából választhatott magának ajándékot.

A Legszebb anya-lánya páros díjat Sztojka Erika és Anna vihette el, akik az Epulse jóvoltából egy elektromos vagy hibrid hajtású autót kaptak egy hétvégére. A Legszebb kerékpár díját Kányádi Mónika és Aszalos Emőke vihette haza. Ők a Secret Garden jóvoltából egy 100 lej értékű virágcsokrot, illetve a Reform Egészségbolt jóvoltából egy 100 lejes utalványt nyertek. A legidősebb kerékpáros díjat, amely a Páva Wellnessbe egy kétszemélyes belépővel jár, a székely ruhába öltözött Ilyés Gyöngyvér vihette haza. A legfiatalabb kerékpáros díjat, a Legendárium által összeállított csomagot a hároméves Lőrincz Noémi nyerte. Magyari Tímea érdemelte ki közel 11 cm-es magassarkújával a Legmagasabb cipősarok díjat, ezért a JaxRental jóvoltából egy kétórás spider motorozáson vehet részt. A Legrövidebb szoknya a Hadnagy Zsuzsáé volt, ő a Bolero üzletben vásárolhat 200 lej értékben. A legszebb csapatok a hargitafürdői Tófalvi Panzióban tölthetnek egy hétvégét, illetve két 150 lejes utalványt is nyertek a Heavy Tools jóvoltából: Káli Annamária és csapata, illetve Kiss Melánia és csapata. Végül a Mister Skirtbike címet a skótszoknyás Sárkány Jánosnak ítélte oda a zsűri, aki szintén a Heavy Toolsban vásárolhat 150 lej értékben. Idén a Miss SkirtBike címet Kiss Melinda érdemelte ki, aki a KeroBike által felajánlott, gyönyörű városi biciklivel lett gazdagabb.

A helyszínen a KeroBike legújabb hibike-jait is kipróbálhatták a résztvevők, akik a regisztrálással egy belépőt is nyertek a Mini Erdély Parkba, illetve a Manó Fagyizó jóvoltából egy-egy gombóc fagylaltot is megkóstolhattak.

Abban mindannyian egyetértettünk, hogy jövőre sem hagyjuk ki a remélhetően nálunk is gyökeret eresztő rendezvényt.

Hangulatos rendezvény, mely mosolyt csal az emberek arcára