Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 20 másodperc

Saját vállalkozásuk elindításához hatvanezer euró vissza nem térítendő támogatást nyújtanak egyetemisták, mesteris diákok és doktoranduszok számára – jelentették be a Hargita Business Centerben a sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi inkubátorház munkatársai.

Berkeczi Zsolt kommunikációs szakember az új nyertes pályázat kapcsán elmondta: üzleti terveikhez nyerhetnek fiatalok hatvanezer euró támogatást. Arról is szólt, hogy nem ez az egyetlen projekt fut jelenleg az inkubátorházban, ugyanis van egy ugyancsak fiataloknak szóló EU-s kiírás, amely Kovászna megyéből indult, a helyi inkubátorház adja a helyszínt, és huszonötezer euró vissza nem térítendő támogatást ad olyan fiataloknak, akik leérettségiztek, de nem folytatták tanulmányaikat, és nincs nyilvántartott munkahelyük. Emellett pedig középiskolásoknak is szerveznek vállalkozói készségfejlesztő képzést.

Az inkubátorház igazgatótanácsának elnöke, Bíró Barna Botond arról beszélt, hogy az idei évben sikerült két olyan partnerséget is elindítani, amivel segítenek a fiataloknak, hogy jövőt és egzisztenciát teremtsenek itthon.

– Lehetőség, de felelősség is, hisz aki ma vállalkozást indít, tudja, hogy bizonyos feltételekhez, kritériumokhoz kötött a pályázati pénznek a lehívása, és a mai piacgazdasági helyzetben nem könnyű talpon maradni. Ezért

nem csupán vállalkozói üzleti terveket versenyeztetnek meg, hanem megelőzi ezt egy felkészítő is

– fogalmazott Bíró Barna Botond, aki hozzátette: minden olyan egyetemista, aki érez magában vállalkozói kedvet, van elképzelése, jelentkezzen és éljen ezzel a lehetőséggel. Azt is elárulta, hogy Székelykeresztúron és Balánbányán két uniós pályázatnak köszönhetően két újabb inkubátorházat indít el a megyei önkormányzat. Az elmúlt években az inkubátorházban működő vállalkozások több pénzt fizettek be az államkasszába, mint amennyi pénzt felőröl az inkubátorház működtetése, tehát ilyen beruházásokat létrehozni minden vezető álma, fogalmazott Bíró.

A nyertes projekt menedzsere, a sepsiszentgyörgyi Kádár Rezső a pályázat részleteit ismertette: a vállalkozónak három alkalmazottat kell foglalkoztatnia 27 hónapon keresztül, ebből 12 hónapot el tud számolni a projekt keretében. Szükség van arra, hogy minél előbb nyereséget termeljen, és önállóan tudjon működni a válallkozás. A pályázó fél ugyanakkor nem lehet többségi tulajdonos egy másik cégben. A pályázatot lehívók nem titkolt célja a fiatal vállalkozások fejlesztése, illetve a fenntartható üzleti tervek finanszírozása. Ugyanakkor

szűkebb térségben gondolkodnak, minél több pénzt szeretnének hozni a székelyföldi régiókba.

– Hatvanezer euróból nagy felelősség olyan üzleti tervet összeállítani, ami három év után is működik, életképes. Fontosnak tartjuk a fiatalok életpályáját elindítani, segíteni őket, hiszen ezen az úton elindulni egyedül nem egyszerű – mondta a projekt menedzsere.

Az érdeklődők március elejéig jelentkezhetnek, március végén a végleges üzleti terveket dolgozzák ki, ezt követően megalapítják az új cégeket, megkötik a szerződéseket, és folyósítják a finanszírozást. Az érdeklődők a projekt Facebook oldalán, illetve az udvarhelyi Hargita Business Centernél érdeklődhetnek.

Kiemelt képen (balról jobbra): Berkeczi Zolt, Bíró Barna Botond, Kádár Rezső

Hatvanezer eurót adnak vállalkozó egyetemistáknak