Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 32 másodperc

Sikeresen pályázott idén is Hargita Megye Tanácsánál a felsőboldogfalvi Iglice Közösségi Egyesület: székely ruhákra, csizmákra, illetve néptáncoktatásra kaptak támogatást.

Az Iglice egyesület egyik legfontosabb célja a hagyomány őrzése és továbbadása, illetve az őseik által rájuk hagyott értékek éltetése.

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb igény van a néptáncra. Ezt tanúsítja a Felsőboldogfalván immár hetedik éve, négy korcsoportban működő Iglice tánccsoport, amelynek tagjai lelkesen és odaadással próbálják megtanulni a mozdulatokat. Mind a kisgyermekeknek, mind az ifjú generáció számára is sokat nyújt a néptánc közösségépítő ereje, és szerencsére

egyre több szülő látja, mennyire jó, ha a gyermeke néptáncot tanul

– mondta Fekete Judit, az egyesület elnöke.

A kicsik esetében a táncórák segítenek beilleszkedni a közösségbe, ugyanakkor kapcsolatteremtő és kommunikációs képességeiket is fejleszti, vélik a kezdeményezők. Mindezek mellett remek testmozgás, a népi játékok által pedig megélhetik a gyermekkorral járó természetes örömforrásokat is. Ritmusérzékük és zenei hallásuk is fejlődik, mindez úgy, hogy közben megismerkednek a magyar hagyományokkal, népdalokkal és táncokkal, szóval magyar kulturális közegben fejlődnek és tanulnak.

Bár a fiataloknak több szórakozási lehetőségük van,

a néptánc mégis mindig kínál számukra valami pluszt: javul a fizikai erőnlétük és kiváló lehetőség a stressz levezetésére is.

A felnőtteknek létrehozott csoport tevékenysége a járvány miatt abbamaradt, idén azonban újraindult, a találkozások remek alkalmak a kikapcsolódásra és a mozgásra, arra, hogy együtt, közösségben szórakozzanak és az alapoktól kezdve megtanulják a magyar néptánc fortélyait. Aki kedvet kapott hozzá, továbbra is csatlakozhat a csoporthoz.

– Köszönjük Faluvégi Erzsébet és Hajdó Árpád oktatók odaadó munkáját, akik évről évre nem csak a táncoktatásban, hanem a csapatépítésben is nagy szerepet vállalnak, kitartást kívánunk nekik a továbbiakban is. Ugyanakkor hálásak vagyunk Hargita Megye Tanácsának a lehetőségekért, hiszen idén három sikeres pályázatunk volt, 6500, 6500 és 5400 lejt kaptunk. Nagyon fontos számunkra, hogy évről évre gyarapítsuk eszköztárunkat, hogy az egyre növekvő számú tánccsoportokat segíteni tudjuk viselettel, csizmával, és az oktatási költségekbe is be tudjunk segíteni. Évente egy-két alkalommal tánctábort is szervezünk – tudtuk meg Fekete Judittól.

Hetedik éve ropják a táncot Felsőboldogfalván – Bővült az eszköztáruk