Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 34 másodperc

November 8-től, hétfőtől azokban a tanintézményekben folytatódik a jelenléti oktatás, ahol a munkaközösség átoltottsági aránya meghaladja a hatvan százalékot – jelentette be ma Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. A kényszervakáció miatt eltörlik az Iskola másként programot, a diákok ezalatt pótolják be a tananyagot.

A tanügyminiszter szerint 1,8 millió diák fizikailag jelen lehet az oktatási intézményekben, a többiek online tanulnak egyelőre. A referencianap a péntek lesz, minden héten az adott napon érvényes arány szabja meg, hogyan folyik a tanítás a következő héten. Az adatok nyilvánosak lesznek, minden megyei tanfelügyelőség internetes oldalán megtalálhatók majd – ígérte. Sorin Cîmpeanu hozzátette, hogy az iskolák vezetősége saját jogkörben dönthet arról, hogy a hatvan százalékos arány felett is online oktatnak, ha azt biztonságosabbnak tartják.

Székelyudvarhelyen a hét napköziből kettőben – a Villanytelepiben és a Zsibongóban – kezdődik el az oktatás

az önkormányzathoz beküldött adatok szerint, az iskolák közül a

Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a Tompa László Általános Iskola online tudja folytatni

az oktatást, hisz az átoltottság 56,88 százalékos.

– Voltak, akik az említett intézményekből megkapták az első dózist, és várják, hogy megkaphassák a másodikat, ami érvényesíti a vakcinát. Ha eltelik ez az idő, akkor mozdul ez az arány. Átirat még nem érkezett az önkormányzathoz, mi is annyi információval rendelkezünk, amit Klaus Iohannis és Sorin Cîmpeanu bejelentett – mondta el megkeresésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Tifán Irén, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója arról tájékoztatott, az iskolájukban az átoltottság 76,6 százalék, a diákok átoltottságáról csak jövő héten lesznek információi.

– Most mértem fel, hogy a tantestületben van-e valaki, aki betegség miatt nem tud hétfőtől jelen lenni, de szerencsére mindenki egészséges, így elkezdhetjük az iskolát – mondta az igazgató. A heti két teszteléssel kapcsolatban elmondta, egyelőre még nem kaptak teszteket, jövő hétre ígérte a tanügyminiszter és valószínűleg az iskola asszisztense, illetve a tanárok közreműködésével fog zajlani a nyálból vett minta tesztelése.

Porsche Éva, a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója arról tájékoztatott, az iskola munkaközösségének átoltottsága 56,88 százalékos, ami sajnos nem elég az offline kezdéshez.

– Mi mindent megtettünk az oltakozásért, az iskolában is megszerveztük az oltást, oltóközpontot állítottunk fel, ami előbbre mozdíthatta volna a helyzetet.

A mi esetünkben a hatvan százalék eléréséhez 66 személy kellene beoltassa magát, de csak 62-en kapták meg a vakcinát – mondta Porsche Éva.

Pálfi Kinga alpolgármester és Balázs Sarolta, az oktatásért felelős osztály vezetője csütörtökön egyeztetett az összes székelyudvarhelyi oktatási intézmény vezetőjével. Amint a találkozón kiderült: átlagosan ötven százalék fölötti átoltottsága van a székelyudvarhelyi oktatási intézményeknek, vannak olyan esetek is, ahol kimagasló, nyolcvan százalék fölötti az arány. Pálfi Kinga a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a tantermi oktatási forma fenntartásában kiemelt fontossággal bír a szülők és a családok részéről az egyéni felelősségvállalás: az, hogy sem a beteg, tünettel rendelkező gyermekek, sem pedig a tünetes, fertőzött személyek családtagjai ne menjenek közösségbe.

Fotó: Fülöp Attila

Hétfőn Udvarhelyen csak két óvoda kezd, két iskolában pedig online oktatás lesz