Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 39 másodperc

Függetlenül az iskola személyzetének átoltottságától, hétfőtől minden településen kinyitnak az oktatási intézmények, ahol a fertőzöttségi arány három ezrelék alatt van – nyilatkozta Sorin Cîmpenau tanügyminiszter. Székelyudvarhely jelenleg 2,54 ezreléken van.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, az Oktatási és Egészségügyi Minisztérium részletes egyeztetéseit követően, jövő héttől a három ezrelék alatti településeken – függetlenül a személyzet oltási arányától – az óvodákban és az iskolákban is szabad tevékenységet folytatni – jelentette be a tanügyminiszter.

Fellélegezhet tehát az a négy székelyudvarhelyi napközi szülői és munkaközössége is, ahol az alacsony átoltottság miatt a héten online tevékenység zajlott.

Arról is született döntés, hogy a tesztelést otthon a szülők, valamint az iskolákban is elvégezhetik. Az otthoni eredményt pedig írásban vagy e-mailben lehet eljuttatni az igazgatóhoz, illetve az iskolában megjelölt pedagógushoz, személyhez.

Ha a tanárok vállalják, hogy az iskolában tesztelik a gyerekeket, szülői beleegyezésre van szükség.

Péntekenként minden diáknak és óvodásnak két tesztet biztosítanak a következő hétre. A tanügyminiszter felhívja a szülők figyelmét, hogy időben és helyesen közöljék a tesztek eredményeit saját gyermekeik és az egész közösség egészsége érdekében.

Ha pozitív lenne a gyorsteszt eredménye, PCR-teszttel kell igazolni. Amennyiben pozitív gyorsteszt után nem készül PCR-teszt, avagy készül, de az is pozitív, a gyerek tizennégy nap elkülönítésben marad.

Fotó: Fülöp Attila

Hétfőtől nyitnak a három ezrelék alatti települések tanintézményei