Gereöffy Andrea
Gereöffy Andrea
Világtekergõ, aki haza vágyódik.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 55 másodperc

Az online tér különböző platformjai, és főleg a közösségi média ádáz versenyt folytat a figyelmünkért (azaz az időnkért). Zseniális működtetőik azon gondolkoznak nap mint nap, hogy hogyan tarthatnának minket a képernyő előtt, például értesítést kapunk az új szimpátiánk online tevékenységéről, hogy csak egy példát említsek hirtelen. Ijesztő? Talán kevésbé, ha arra gondolunk, a beszippantás, figyelemelvonás vádja nem újkeletű. Ezzel vádolták egykor a tévét, azelőtt pedig a rádiót. Sőt, Szókratész egykor az írás miatt fintorgott, mert elveszi a figyelmet a pillanatnyi, szubjektív gondolatainktól.

Tény, hogy sokunknak egy fajta menekvést jelentenek a közösségi média platformok. És hogy pontosan mi elől menekülünk, ez Nir Eyal, a Hooked. Horogra akasztva című könyv szerzője szerint az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak.

#Tipp: Egy csepp tudatosság

Ha rajtakapod magad, hogy rutinosan ráklikkelsz (például) a Facebook-gombra olyankor, amikor valami mással kellene igazából haladni, érdemes egy pillanatra odafigyelni: pontosan akkor és ott mi volt az a gondolat vagy érzés, ami arra ösztökélt, hogy spontánul „félre”-klikkelj, menekvésre fogd. Az első lépés az, hogy tudatosabbá tegyük a belső késztetéseinket, amelyek hatására elgyengülünk, és szabad prédái lehetünk a közösségi média sodrásának.

Sok minden elől menekülhetünk. Ilyen az unalom – vagy annak az elkerülése, hogy magunkban maradjunk a gondolatainkkal –, de ismeretes az is, hogy az emberi agy leginkább a negatív dolgokra fókuszál, hogy hajlamosak vagyunk folyamatosan újra- és újrapörgetni a fájó gondolatainkat. Ez elől is menekülhetünk. Az elégedetlenséget tulajdonképpen a javunkra találta ki az evolúció, hátha a sok újrapörgetéssel találunk a dolgainkra megoldást. Ezért tán nem olyan jó ötlet elnyomni azt.

#Tipp: Várjunk 10 percet!

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy észrevesszük azt, ha ujjunk automatikusan a Facebook-, Intsagram-gombhoz közelít, teszem azt az államvizsga dolgozat írása helyett, ne azt mondjuk magunknak, netán még valami önelmarasztaló jelző kíséretében, hogy fujj. Helyette inkább azt, hogy tíz perc múlva: szabad. Tanulmányok szerint ugyanis a rossz érzéseink (a jók is) maguktól elmúlnak, és lehet, hogy tíz perc múlva már nem fogunk olyan erős késztetést érezni arra, hogy elvonjuk, kikapcsoljuk a saját figyelmünket.  

#Tipp: Tervezzük meg a napunkat,

…hogy biztosak legyünk benne, minden bekerül, ami fontos nekünk. Döntsük el, hogy (aznap) mit akarunk csinálni. És mikor. Így könnyebb megállni azt is, hogy azonnal megnyissuk az üzeneteinket vagy beleragadjunk a sorozatos videók nézésébe, mert világosan tudjuk, hogy mitől veszi el ez az időnket.

Videókat, Facebook-posztokat nézegetni vagy éppen aludni egyet délután teljesen rendben van – mondja Nir Eyal, ha éppen tudatosan ezt terveztük be a napunkba, és nem valami számunkra fontos dologtól veszi el az időt.

A munkában, irodai környezetben ez épp úgy érvényes, mint azon kívül. Gondoljunk bele, hogy mi az a két-három dolog, amivel szeretnénk foglalkozni a munkahelyünkön, és tervezzük be a napba, hogy mikor legyen ez. Ez segíthet abban is, hogy ne görgessük túl sokat a közösségi média platformjait, de abban is, hogy nemet tudjunk mondani egy kávészünetre, amit a kollégák épp arra a fél órára ajánlanak.

Újra és újra jó leszögezni, hogy a helyzetért nem feltétlenül a média a felelős. Ugyanakkor a közösségi média tudományosan megalapozott trükkökkel igyekszik naponta többször arra bátorítani (kényszeríteni?) mindannyiunkat, hogy időt töltsünk vele. Talán megnyugtató, hogy ugyanolyan zseniális emberek időt és energiát szántak arra, hogy segítsenek nekünk kivédeni a közösségi appok beszippantó hatásait. Íme néhány technikai fogódzó ahhoz, hogy visszahódítsuk az… életünket a telefonunktól!

#Tipp: Viseljünk karórát!

Hányszor van olyan, hogy épp csak az időt akartuk megnézni a telefonunkon, és… húsz perccel később még mindig lehajtott fejjel, ugyanott állunk. Nos, erre rendelkezésünkre áll egy, azt is mondhatnánk, banális, de mégis a maga nemében zseniális eszköz.

#Tipp: Ne berregjen!

A belső késztetésekhez képest sokkal könnyebb kikapcsolni a külső zavaró tényezőket. Keresd fel a „Notifications” részleget a telefonod beállításai között, és

állíts le minden jelzést, ami arra késztet, hogy a nap bármelyik percében (akaratodon kívül) elővedd, és odafigyelj rá. A telefonunk jelzései nagyon hasznosak is lehetnek, természetesen. Csak azt szeretnénk, hogy ezek akkor érjenek el minket, amikor mi akarjuk.

Nem akkor és bármikor – mondjuk –, amikor a készítőik, üzenőik akarják, és mi valami teljesen mást terveztünk. A mi telefonunknak a mi érdekünket kellene szolgálnia – elvégre (vagy ilyesmi). A családodnak és közeli barátaidnak tudtára adhatod, hogy ha valami sürgős, akkor hívjanak, mert az üzenetező platformokat nem használod folyamatosan. A hírportálok „push” üzenetei sok esetben vonják el (fölöslegesen?) a figyelmünket, ezeket is egy perc alatt le lehet állítani. Egyes tanulmányok szerint, ha csak a látómezőnkben van a telefonunk, az agyunknak már akkor is dolgoznia kell azon, hogy huzamosabb ideig figyelmen kívül hagyja.  

#App: To do book

A Facebook (Instagram, Twitter, Reddit stb.) hírfolyama a figyelemelvonás végtelenített forrása. Legjobb megszabadulni ettől – a Facebookot és társait még mindig használhatjuk a számunkra hasznos dolgokra akkor, ha a hírfolyamot részben vagy egészben kikapcsoljuk. A To do book app készítői például azt a „cselt” bocsátják a rendélkezésünkre, hogy a közösségi média hírfolyama helyett a saját tennivalóink listája jelenjen meg. És csak ha mindent kipipáltunk, engedi meg a zabolátlan görgetést. 

#App: DFTube

A Youtube is javasol „neked való” videókat az alapján, hogy mit néztél meg épp, így akár végtelenítve azoknak a számodra kecsegtető videók sorát, amire klikkelni lehet. Ha mellőzni szeretnéd ezt a folyamatos felhívást a keringőre, a DFTube (Distraction Free Tube) egy ingyenes alkalmazás, amely a Youtube-ajánlatokat, de még a fizetett reklámokat is ki tudja kapcsolni. 

#App: Pocket

Veled is megesik, hogy cikkeket olvasgatsz abban az időben, amikor dolgozni szerettél volna? Erre is van már #okos megoldás. A Pocket app segítségével, ha meglátsz egy online cikket, azt „zsebre teheted”. A böngészőre installált gomb segítségével elmentheted a telefonodon levő Pocket alkalmazásba, és így akkor olvashatod az elmentett cikkeidet, amikor te szeretnéd, és ráérsz. Például: van valami, amit olvasgatás helyett most épp tenni szerettél volna? 

Ezek a tippek abban segíthetnek, hogy a saját telefonunkat a saját javunkra használjuk, hogy a közösségi média előnyeit élvezni tudjuk anélkül, hogy átadnánk az irányítást az oly értékes időnk (azaz az életünk) fölött.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Hódítsd vissza magadnak az időt! – Telefon híján, megomlás nélkül