Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 9 másodperc

Idén is megszervezik, immáron 26. alkalommal a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelynek Balánbánya ad otthont. Számos programmal, koncertekkel, kvízjátékkal kirándulással, no meg táncházakkal fogadják az odalátogatókat.

Csütörtökre várják a meghívott néptánccsoportok érkezését Derecskéről (HU), Magyarfaluból (Moldva), Csíkkozmásról, Csíkszenttamásról, Csíkszentdomokosról, Balánbányáról, Csíkszentdomokosról, Borszékről, Gyimesbükkből, Madéfalváról és Székelyudvarhelyről. Még aznap 20 órától színpadra lép a balánbányai kultúrotthonban, Uz Bence című előadásával az Udvarhely Néptáncműhely.

A fesztivál tematikája és fő célja bemutatni a felcsíki régió hagyományait, népviseletét, szokásait, sajátosságait,

ebbe illeszkedik Nyirő József a vadregényes Csíki-havasokat megelevenítő regénye ihlette táncszínházi darab. 

Péntek a kirándulással egybekötött játék napja. A játékok a népviselet, néptánc, szokások körül forognak majd kvíz, keresztrejtvény és egyéb formájában, mindez a Revendika tetején 8.45 és 17 óra között. Este 20 órától a kolozsvári Tokos zenekar koncertezik a kultúrotthonban. Sokaknak nem kell bemutatni a 2014-es

Fölszállott a Páva televíziós tehetségkutató kategóriagyőztes zenekarát,

mely azóta számtalan helyen megfordult szerte a világban, csak hogy párat említsünk: Ausztrália, Makaó, Amerikai Egyesült Államok. A Tokos zenekar célja kezdetben elsősorban a helyi diákság szórakoztatása volt, főként táncházakban és kocsmákban, kávézókban léptek fel. Később a Kolozsvár környéki magyarlakta falvakba kaptak felkérést bálokba, mulatságokba, táborokba és egyéb eseményekre. 

Gasztronómiai bemutatóval kezdenek szombaton délelőtt, majd 16 órától ünnepi szentmisére várják a fesztiválozókat. Délután 17 órától pedig ünnepi gálaműsorral zárul a rendezvénysorozat szintén a balánbányai kultúrotthonban.

Csütörtöktől szombat estig minden nap 21 órától táncház szerepel a programban, a Liviu Rebreanu Szakképző Líceumban a Kedves és a Tokos zenekar húzza majd a  talpalávalót.