Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 30 másodperc

Családias légkörben avatták fel ma délután a város új bababarát kávézóját a központtól pár percre, ahol kimondottan örülnek, ha csecsemővel, totyogóval vagy serdülőkorú gyermekkel, esetleg anyóssal, nagymamával érkezik a vendég. A tervek szerint itt fognak megpihenni egy kávé mellett az anyukák és apukák, amíg a gyerkőcökkel szakképzett bébiszitterek foglalkoznak.

Közel a város szívéhez, a Tompa László utca 29. szám alatt (az Eötvös József Szakközépiskola, vagy ha úgy tetszik, a Székelytámadt várral szemben) nyílt meg a Köz. elnevezésű közösségi tér, mely elsősorban a családokat szólítja meg, s épít hidat annak különböző generációi között. Az előzményekhez tartozik, hogy év elején Tamás Vanda és Kiss Éva Gabriella külön-külön tervekkel jelentkeztek az SZKA és a Bizalomtőke Alap Ötletfonó című versenyére, jelen projekttel mégis egymást tökéletesen kiegészítő csapattá formálódtak.

A verseny 13 tervezete közül a Köz. ötlete nyerte el a zsűri tetszését. Vanda és Éva 50 ezer lejt nyert a közösséget fejlesztő, családbarát ötlet megvalósításához. A pályázat teljes összegének több mint felét felhasználták, így elérkezettnek látták az időt arra, hogy a Köz. kitárja kapuit, s megmutassa magát a nyilvánosság előtt. 

Nyílt napra invitáltak

Rengetegen érdeklődtek a délutáni megnyitó iránt, az egybegyűltek alig fértek az aprócska térben. Annak dacára, hogy a kávézó helyszínén kívül még egy emelet és egy pince is a Köz. rendelkezésére áll, néhányan az udvaron várták türelmesen, hogy rájuk kerüljön a sor, és terepszemlére induljanak. A kávézó termében frissítő limonádéval és süteménnyel kínálták az érkezőket, akik ezután felfedezték az emeleti kis szobák minden zegzugát – bekukkantottak a foglalkoztató terembe, rácsodálkoztak a zeneszobára.

Az épület alsó szintjét kis asztalok, székek, egy játszósarok és egy hintaszék teszi otthonossá. Az étel- és italkínálat szintén bababarát, alkoholos italt nem szolgálnak fel. A kíváncsibbak a pincébe is benéztek, ahol a tinédzsereknek kialakított terem babzsákokkal és egy ötletfallal lesz felszerelve. 

Családok törzshelye lesz

Vanda kisgyermekes szülőként sokszor szembesült azzal a nehézséggel, hogy egy barátnőkkel töltött este, egy kikapcsolódásra szánt kávézás, esetleg ügyintézés közben óriási fejtörést okoz a gyermekek felügyelete. Felismerte, hogy

a bababarát helyek, illetve a megfelelő bébiszitter szolgálat terén hiány észlelhető a közvetlen környezetünkben. Az általuk megálmodott közösségi hely család- és gyermekbarát – nyitottsággal, türelemmel, fejlesztő foglalkozásokkal és játszósarokkal várja vendégeit.

Az anyukáknak nagyon sokat adhat az a közösségi élmény, hogy a kávézóban megoszthatják egymással a tapasztalataikat, a nehézségeiket és örömeiket. A Köz. küldetése összehozni a legfiatalabbak és a legidősebbek generációját. Bár a különböző életkorú vendégeknek eltérő lehet az érdeklődési körük, az ötletgazdák bíznak abban, hogy a Köz. pont az a tér lesz, mely a kommunikáció szempontjából össze tudja kötni őket. Az ötletgazdák az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületével vállvetve olyan programokkal készülnek, melyek kellemes időtöltést kínálnak mindenkinek. Lesznek előadássorozatok, tanulást segítő tevékenységek, játékok, koncertek és egy állandó bébiszitter szolgálat is működni fog az épületben.

A baba-mama kávézónak és a tinédzsereknek szánt grundnak külön bejárata van. A kávézó már holnaptól nyitva tart 9 és 14 óra, illetve 15 és 20 óra között.

A serdülők számára kialakított rész csak délután lesz nyitva. Hétvégenként és délelőttönként a Köz. épülete kibérelhető születésnapi partikra, családi vagy baráti összejövetelekre, valamint oktató jellegű tevékenységekre.

– Itt mindenki megtalálja azt a sarkot, ahol jól érezheti magát. Elképzeltem, ahogy egyszerre ül bent a kávézóban az anyuka, az apuka, a gyermek, sőt még az anyós is, és mindenki jól érzi magát. A jó programok idővel áthidalják a generációs különbségeket, összegezte Vanda a Köz. rendeltetését.

Fotó: Fülöp Attila

Ide bekuckóznak babák és anyukák