Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 9 másodperc

Nem csak az energiaárak és az üzemanyag, hanem a péktermékek, tejtermékek is drágulnak, ráadásul októbertől a palackozott víz is húsz százalékkal többe kerül, mint eddig. A burgonya ára viszont a tavalyihoz képest 31 százalékkal csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, a júliusi 5 százalékról 5,3 százalékra nőtt az éves infláció augusztusban. A nem élelmiszer jellegű termékek 7,92 százalékkal, az élelmiszerek 2,7 százalékkal, a szolgáltatások pedig 2,97 százalékkal drágultak. Az Agerpres hírügynökség által idézett forrás szerint a fogyasztói árak júliushoz képest 0,2 százalékkal növekedtek augusztusban. Az év elejéhez viszonyított infláció 4,7 százalékos, a múlt év augusztusához viszonyított ráta pedig 5,3 százalékos. 

A legnagyobb drágulás a villamos energia terén történt, ennek ára 24,65 százalékkal nőtt. Az energiaárak – villanyáram, földgáz és távhő – együttesen 21,51 százalékkal emelkedtek. Tavaly december végéhez képest a villanyáram 23,15 százalékkal, az energia pedig 20,68 százalékkal drágult. Utóbbi növekedésének okait parlamenti bizottság vizsgálja, mely abból a célból alakult, hogy megállapítsa, milyen tényezők vezettek a villamosenergia 25, illetve a gáz 20 százalékos drágulásához. 

Termékekre és szolgáltatásokra bontva éves szinten a villamos energia után a legnagyobb mértékben az étolaj (21,27%), a földgáz (20,55%), az üzemanyag (14,11%), a halételek (6,15%), a cigaretta (5,3%), a margarin (5,06%), a kenyér (4,59%), illetve a kukoricadara (4,9%) ára nőtt.

A tavalyi év augusztusához képest a burgonya (31%), a légi közlekedés (23%), a zöldség- és gyümölcskonzervek (4,4%), valamint a friss zöldségek és gyümölcsök ára (2,5%) csökkent. 

Drasztikusan megugrik a csomagolóanyag ára is, a pillepalack, a karton és a műanyag fólia 50 százalékkal drágul. Emiatt legalább húsz százalékkal többe kerül a palackozott víz – vetítette előre George Ristea, a Romániai Ivóvíz-palackozók Egyesületének (APRIA) elnöke.

A szakértők semmi jót nem ígérnek: az energiaárak továbbra is magasak maradnak, ezért a lakosságnak hatékonyabbá kell tenniük a fogyasztásukat, a hatóságoknak segíteniük kell a rászorulókon, a vállalatoknak pedig szolidaritási adót kell fizetniük. A független energetikai szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület szerint, amióta földgázt forgalmaznak Romániában, 

soha nem volt még ilyen magas az energiahordozó ára.

A Román Árutőzsdén végrehajtott legutóbbi tranzakciók során ezer köbméter gáz ára 450 dollár volt. Ez a nagykereskedelmi, nem pedig a fogyasztói ár, amit a háztartások fizetnek.

Drágult a hús, a tejtermék és a pékáru is

Legnagyobb mértékben a friss és feldolgozott sertéshús, a sütőipari és tejtermékek ára nő az elkövetkező időszakban az élelmiszeripari szakszervezeti vezető szerint, aki úgy gondolja, ez a kereslet visszaeséséhez, majd elbocsátásokhoz fog vezetni.

Sok pékség drágított a termékein, de van, aki ezt még odázza

A munkáltatók eközben arra figyelmeztetnek, hogy a minimálbér emelése nyomán tovább fognak drágulni az élelmiszerek.

Boros Csaba, a Farmer Hús hentes szaküzlet tulajdonosa kérdésünkre elmondta: 

a sertéshús mellett a csirkehús is drágult, hisz utóbbiból hiány van Európában.

„Jelen pillanatban 5 és 10 százalék közötti drágulás érzékelhető a nyersanyagban, nagyjából egy hónapja kezdődött el a drágulás. Európában a német tőzsde szerint alakul a félsertés ára, ezt pedig minden héten annak függvényében állapítják meg, hogy mennyi vágnivaló sertéssel rendelkeznek. Mi a hús zömét Magyarországról kapjuk, ők pedig a német tőzsde szerint működnek. A román piac drágább, a romániai vágású sertés sokkal többe kerül, viszont minőségben elmarad a magyarországitól” – mondta Boros Csaba. Úgy véli, nem valószínű a hústermékek további drágulása, hisz a piac nem bírja meg. Hozzátette: amúgy minden év ezen időszakában megugrik a hústermékek ára, ami nagyjából decemberben csúcsosodik.

Így drágul az élet