Gereöffy Andrea
Gereöffy Andrea
Világtekergõ, aki haza vágyódik.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 33 másodperc

„Még hogy az emberek félnek! – háborgott a szimpatikus kapus bácsi a szebeni repülőtéren. – Naponta jönnek és mennek a gépek, tele, több is: Törökországba, Egyiptomba. Még mondja valaki, hogy az embereknek nincs pénze!” Behozzuk a tavalyról elmaradt nyaralásokat az idén? Utánanéztünk.

Amint május végén lazítottak a szigorításokon, egy hét alatt megduplázódott az utazási irodákban a foglalások száma, tudtuk meg egy hazai turisztikai felmérésből (lásd a ziare.com oldalán).

Az utazókedv is megnőtt a korlátozások éve után: Romániában az emberek mintegy 90 százaléka tervezett idénre valamilyen nyaralást.

A legtöbb turista (45 százalék a ziare.com cikke szerint) hazai úticélt választott a külföldi helyett. Másrészt viszont az igazán egzotikus úticélok: Zanzibár, Dubaj, Punta Cana, de Egyiptom iránt is megnövekedett az érdeklődés az előző évekhez képest (részben igazolva ezzel a szebeni kapus bácsit).

A külföldi célpontok közül a turisták mintegy 25 százaléka Bulgáriára, azon belül is a bolgár tengerpartra tette a voksát.

Az utazásközvetítő vállalkozások szerint 2020-hoz képest gyakorlatilag megkétszereződött a bolgár tengerpart iránt érdeklődők száma.

Görögország is népszerű maradt, annak ellenére, hogy Covid-korlátozásokkal kellett megküzdeni az oda utazóknak, Törökország viszont visszaesett a romániai turisták által preferált úticélok között.

Több utazási iroda engedélyezte, hogy a tavaly nyárról elhalasztott vakációs csomagokat igénybe vegyék az utazók.

Egy repülőjegy-foglaló oldal adatai szerint (vola.ro), ahogy Európa „kizöldült” késő tavasszal, sokan foglaltak „city-break” típusú, négy napnál rövidebb időre szóló jegyeket is Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, valamint Németország különböző városaiba.

A Covid-19-járvány következtében néhány tényező továbbra is fontos maradt az utazóknak: az utazás halasztásának a lehetősége, a Covid/PCR-tesztek elvégzésének kötelezősége, és persze az is, hogy kell-e karantén az odautazáskor, illetve hazatérés után.

Érdekes fejlemény az oltást igazoló európai bizonyítvány bevezetése, amitől egyesek többet, mások kevesebbet vártak. Tény, hogy például a bukaresti Otopeni repülőtéren jelentősen könnyebben jutott át a nyár folyamán, akinek volt ilyen okmánya. Görögország és Németország is szabad be- és kijárást biztosított az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek (és ez azután is érvényben maradt, hogy Görögország piros besorolást kapott augusztus elején).

Elterjedtebbek lettek a késői foglalások: a repjegy-árusító oldal szerint a jegyek 55 százalékát a tervezett indulás előtt kevesebb, mint két héttel foglalták le.

Egy udvarhelyi vállalkozásnál érdeklődve megtudtuk, hogy egyébként az utazási szokások is változtak: júniusban még nem, nyár végén és szeptember elején viszont többen szándékoztak tengerpart mellett lazítani.

Az általunk megkeresett utazási iroda becslése szerint míg július-augusztusban egy négyfős család teljes ellátásért egy ötcsillagos szállodában ezer euró körül fizetett, addig ez az ár szeptemberre csökkenhetett – ám mégsem zuhant oly mértékben, mint pár évvel ezelőtt. Ennek ellenére a szeptember eleji külföldi (bulgáriai) pihenés teljes ellátással nagyon sokak számára vonzó, a vírus következő hullámának híre sem bizonytalanította el az utazni vágyókat