Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 39 másodperc

Ma, április 22-én a Föld napját ünnepeljük. Ennek alkalmából Udvarhelyen kreatív alkotásokkal, filmvetítéssel és fotókiállítással várják az érdeklődőket.

Ötvenkét éve az Amerikai Egyesült Államokban indítottak először mozgalmat a Föld védelmének érdekében. Azóta április 22. cselekvésre ösztönöz és felhívja a figyelmet környezetünk megóvására. Nálunk is így tesznek – a Föld napja alkalmat teremt néhány érdekes programnak. 

A polgármesteri hivatal a város iskolásait arra buzdította egy felhívásban, hogy rajzolják le, mit jelent számukra ez a nap. Az alkotásokból csütörtökön nyílt szabadtéri kiállítás a Városháza téren.

– Minden iskola kapott egy hosszú plakátot, amelyet a gyerekek értékes tartalommal töltöttek meg, a rajzok a vártnál is jobban sikerültek, hiszen a gyerekek által közvetített üzenetek hol mosolyra, hol könnyekre fakasztják a látogatókat,  fogalmazott Pálfi Kinga alpolgármester. A kiállítás megdöbbentő látványt nyújt – a plakátokon jól látható, hogy hogyan gondolkodnak a fiatalok a Földről, illetve milyen elképzeléseik vannak a jövővel kapcsolatban. 

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban két programmal készültek. Ma, április 22-én délelőtt 10 órától egy 3D-s természetfilm vetítésére várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. A vetítést óránként ismétlik, azaz megtekinthető 11, 12, 16, 17 és 18 órai kezdettel. A planetárium szintén várja közönségét 10:30-tól. Ez esetben szintén óránként fogadják a látogató csoportokat egészen a 17.30-as kezdésig. A könyvtár eseményein a helyek száma korlátozott. Előzetesen a 0266-218332-es telefonszámon lehet jelentkezni. 

Szintén a Föld napja szolgáltat alkalmat a Velünk élnek című fotókiállítás megnyitójának, amelyre ma 18 órakor kerül sor a Haáz Rezső Múzeum kertgalériájában. A közönség megtekintheti Magyari Hunor remek természetfotóit, majd bemutatják a fotóművész azonos címet viselő kötetét. A könyv gazdagon illusztrálva szemlélteti a körülöttünk élő természeti csodákat, illetve az erdélyi rovarvilágot. A kiállítás és a kötet egyaránt rámutat olyan különleges élőlényekre, mint a bikfalvi szitakötő, a máréfalvi pillangó vagy az agyagfalvi kis bogár. A kiállítás a települések közül a Budvárra, Homoródfürdőre, a Madarasi Hargitára és a Gyimesek völgyének lenyűgöző természeti világába kalauzolja a látogatókat. A fotótárlatot Ambrus László környezetvédő szakember nyitja meg.

Így ünneplik a Föld napját Székelyudvarhelyen