Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 58 másodperc

Afterparty címmel mutatják be holnap este a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház improvizációs előadását, Andrew Hefler rendezésében. Nincs előre megírt szövegkönyv, nincs szereposztás, de egy konkrét, megfogalmazott üzenet sincs – az előadás minden alkalommal újjászületik, amikor a társulat más-más tagjai az improvizációs játékszabályok szerint, estéről estére viszik színre a rögtönzött jeleneteket. Ezt az előadást nem elég csak egyszer látni… 

Október 29-én 20 órától tartja a Tomcsa Sándor Színház az évad harmadik premierjét. A társulat ezúttal egy olyan produkciót visz színpadra, amely merőben más, mint az eddig látott előadások. A rendező, Andrew Hefler harmadik alkalommal dolgozik Udvarhelyen, korábban improvizációs workshopokat tartott a társulatnak. Ekkor fogalmazódott meg egy improvizációs, mondhatni újszerű előadás gondolata – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

Egyébként az amerikai színész-rendező nevéhez fűződik Magyarországon az improvizációs színház meghonosítása. Mint mondta, a kőszínházak ritkán vágnak bele improvizációs előadásokba. Tehát

bátorságról és kíváncsiságról árulkodik, hogy az udvarhelyi társulat megpróbálja a klasszikus darabok repertoárját egy izgalmasabb, rögtönző produkcióval gazdagítani.

Egy ilyen előadás másképp fejleszti technikailag és a csoportmunka szempontjából is a társulat tagjait – mondta Andrew Hefler. Hozzátette: nagyon érdekes lehet az improvizációt felvinni a színpadra, és megnézni, mit tudnak a színészek ebből kihozni, milyen élményt tudnak nyújtani a közönségnek. Izgalmas látni, hogyan fejlődnek egyénileg, illetve együtt, csoportban is. 

Ha az Afterparty című produkcióról szeretnénk beszélni, nem lehet elmondani azokat a szokásos információkat, amiket más előadások esetében kiemelünk – árulta el Dálnoky Réka, a rendező asszisztense. Most még nem tudjuk, hogy miről fog szólni az előadás, amit a néző holnap vagy holnapután látni fog, nincsenek szereplők, nem tudjuk, hogy melyik színész kit fog alakítani, és nincsenek előre megírt jelenetek. Minden az előadás előtt, illetve alatt derül ki – tette hozzá. 

A társulat tizenkét színésze minden előadás előtt különböző variációkban áll párba egymással. Kezdés előtt pár perccel még csak nem is sejtik azt, hogy kivel játszanak majd egy jelenetben, milyen jelmezt fognak viselni, de az is bonyolítja a helyzetet, hogy a díszlet is minden alkalommal megváltozik.

Az előadáson elhangzott szavak, koreográfiák és a megformált karakterek az adott pillanatban születnek meg.

Az Aftertparty olyan kisebb, filmszerű snitteket mutat meg, amelyek a való életben, egy társadalmi esemény után játszódhatnak le. Aktuális témákról és viszonyokról szól a darab, sok esetben épp arról, ami a színészek saját életéből adódik. Elsősorban azt mutatják meg a rögtönzött jelenetekben, ami őket foglalkoztatja. A szöveg tartalma száz százalékig mai – abból táplálkozik, amit manapság a környezetünkben hallunk, látunk, vagy arról, ami a világunkban zajlik. A darab szerkezete két állandó jelenetet tartalmaz: a nyitó jelenetben a közönség javaslatai alapján határozzák meg, hogy milyen kontextusba helyezzék a további jeleneteket, majd a záró, tutti rész, amelyben egy közös bulira kerül sor az összes színész jelenlétében.

A javaslatok alapján az előadás játszódhat egy érettségi találkozó, nyugdíjas búcsúztató, farsangi buli, aranylakodalom, keresztelő, vagy bármilyen szertartás, ünnepség után. A produkció előtt mindig kineveznek egy rendezőt és egy előadástervezőt, akik külső megfigyelőként tartják kézben a rögtönzött jelenetek dinamikáját, valamint időtartamát, ugyanakkor felelnek azért, hogy a díszlet, a fény és a zene mindig a helyén legyen.

Láthatók hosszabb-rövidebb, gyorsabb és lassabb jelenetek, de alapvetően az improvizáció nem tud ellaposodni,

mert a rendhagyó szerepre kinevezett „kilences” diktálja a feszültségkeltő tempót, illetve összetartja a stábot az előadás alatt. Az előadásnak nincs főszereplője, minden színész ugyanakkora felelősséget, feladatot és hangsúlyt kap a színpadon. Ez a fajta egyenrangúság, szerepek közötti egyenlőség megmutatja, hogy a színészet egy közös alkotói munka, ami nem minden előadásban kap hangsúlyt – mondta a rendező. A rengeteg kreativitást és figyelmet igénylő produkciót Nagy Pál, a színház igazgatója hosszú távon is szeretné műsoron tartani. Az előadást holnap a színpadi stúdióban mutatják be, nyolcvan férőhellyel. Többször is megtekinthetik a nézők, hiszen minden este merőben más jelenetek kerülnek színpadra. A következő előadások november 4-én és november 29-én lesznek, mindkét alkalommal 19 órától. 

Kiemelt képen: Finczicki Andrea, Szűcs-Olcsváry Gellért

Improvizáció filmes snittekre – ilyen lesz a színház új előadása