Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 27 másodperc

Még 2021 szeptemberében fény derült arra, hogy Imre Gábor, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács ügyvezető elnöke, a Szövetségi Képviselők Tanácsának udvarhelyszéki választott tagja indul az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségéért – azóta kidolgozta a programját, ezt ismertette ma. A közösség az RMDSZ-be vetett bizalmát szerezné vissza, és hatalmi játszmák helyett visszatérne a demokrácia gyökereihez. Úgy látja, felkészült csapat áll mellette.

Az elnökjelölt a jelenlegi szervezetet félkésznek nevezte a mai sajtótájékoztatón, mint mondta, nyilvánvaló hiányosságokkal, bizalmi válsággal és kommunikációs problémákkal küzd. Példaként említette, hogy jelenleg nincs megbízott elnöke: miután lejárt Szakács Tibor megbízott területi elnök kétszer fél éves mandátuma, bukták a tisztújítás időpontját, és azóta is a kivárás gyenge stratégiáját alkalmazzák. Imre Gábor az országos szabályzatra hivatkozva hívja fel a figyelmet arra, hogy évente szükséges elnökcserét végrehajtani:

az elnök mandátuma nem haladhatja meg az egy évet, ezt követően pedig kötelező a tisztújító választás.

Udvarhelyen ez elmaradt a járványhelyzetre és különböző egészségügyi okokra hivatkozva. 

Imre Gábor programjában nem találja fel a spanyolviaszt, a reformot a régi, jól bevált demokratikus szervezet felépítésében látja megvalósulni. „A legegyszerűbb városvezetési stratégiára van szükségünk, ami meggyőzi az embereket arról, hogy mellettük állunk, és megfelelően kommunikálunk velük” – érvelt a döntése mellett. Mindemellett alakítana a választmányon – jelenleg ez a városi RMDSZ esetében harmincöt fős, melyből tizenkettőre lehet szavazni, a maradék huszonhárom pedig korporatív, ennek meg az a következménye, hogy

akiknek „régiségük” van, azok kerülhetnek előtérbe, több esélyük van befolyásolni a döntéseket.

Szintén itt említi a hat lakossági fórum megszervezésének szükségességét az idei év során, és tizenkettőnek a 2023-as évben, továbbá 2024-ben újra mozgóurnás előválasztást javasolna a polgármesterjelöltek, illetve a hat körzetre lebontott önkormányzati képviselők számára.  

Imre Gábor tervei szerint mandátuma első periódusában körzetesítené a városi szervezetet, negyedévente pedig körzeti gyűléseket tartana. Nem utolsó sorban szakmai munkacsoportok létrejöttét szorgalmazná, 2023 márciusáig ez a következő területeket érintené: közlekedés, közbiztonság, gazdaságfejlesztés, városfejlesztés, ifjúság, kultúra és oktatás.  

Az elnökjelölt meggyőződése, hogy hatékonyabban működhet a párt, ha nem a régi beidegződések szerint halad tovább.

Konkrét elkepzelésekkel vág bele az előkészületekbe,

és kész ezeket határidőre gyakorlatba ültetni annak érdekében, hogy beinduljon a jelenleg hiányos szervezeti kommunikáció. 

„Többször hallottam már, hogy az általam hangoztatott reformokkal nem lehet városi RMDSZ-t építeni, de ne feledjük, ez nem egy magánvállalkozás, az udvarhelyszéki RMDSZ arról szól, hogy mindenkit integráljon, ezen belül mindenkinek meg kell találnia a helyét” – fogalmazott Imre Gábor. 

A jelölt ötfős csapatát alkotó személyek kiléte egyelőre ismeretlen, bár a sajtóösszehívó szerint erre ma derült volna fény: annyit tudtunk meg, hogy némelyikük már vállalt közéleti szerepet, illetve az RMDSZ korábbi tagja volt.

Imre Gábor: Az RMDSZ nem egy magánvállalkozás