Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 38 másodperc

Pénteken kezdődik a Siculus Fesztivál: három napon át ismert és ismeretlen formációk lépnek színpadra Temesvárról, Brassóból, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Udvarhelyről a Sétatér színpadán. A tehetségkutató versenyzőiről, illetve a hétvégi programajánló részleteiről a ma délelőtti sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Minden eddiginél nagyobb téttel bír az idei Siculus Fesztivál és Tehetségkutató, hiszen tizedik kiadásához érkezett a rendezvény. A jubileumi eseményt új helyszínen, a Sétatéren szervezik meg. A park hangulatos, családbarát placc, ahol kedvező időjárás esetén a fesztivál programjai szélesebb közegben válnak elérhetővé az érdeklődők számára. Ráadásul a Míves Emberek Sokadalma és az Udvarhely Napok már megalapozta a hely sikerét. A fesztivál másik különlegessége, hogy ezúttal két udvarhelyi zenekar is benevezett, és elkészült a Siculus cédé az esemény tizedik születésnapjára.

Lehet önfeledt három nap

A zenés augusztust a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál, a Határok nélkül – kézilabda- és kulturális fesztivál, illetve a Szent István-napi ünnepség mellett a Siculus Fesztivál egészíti ki – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a mai sajtótájékoztatót Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Ölvedi Zsolt székelyudvarhelyi alpolgármester és Tornai Szilárd UIET-elnök társaságában. 

– Célunk, hogy az udvarhelyi fesztivál váljon otthonossá, s a közönség vegye tudomásul azt, hogy ez a rendezvény értük van és nekik szól – mondta a Forrásközpont vezetője, aki

a fesztivál fontosságát leginkább annak tehetségkutató jellegében látja. 

Erdély számos területéről jelentkeztek együttesek, a Siculus biztosítja számukra a bemutatkozási, fellépési lehetőséget, ugyanakkor megfelelő szakmai segítséggel támogatja karrierjük jövőbeli építését. A fesztivál ugródeszkát jelent a kibontakozni vágyó tehetségeknek, a zsűri által megfogalmazott kritikák minden tekintetben építő jellegűek lesznek – ígérik a szervezők. 

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) már 2018 óta társszervezője az eseménynek, és idén szintén kivették a részüket az előkészületekből, sőt alternatív programokat is kínálnak a résztvevőknek – tette hozzá a szervezet elnöke. Fiatalos lendületet adnak a rendezvénynek, tematikus sátrakat állítanak fel, és elérhetővé teszik a Siculus fotókiállítást, péntek és szombat estére pedig hatalmas bulival és retró partival készülnek. A fesztivál szervezői ezen kívül élvezik Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának és Hargita Megye Tanácsának támogatását is. Utóbbi munkaközössége örömmel támogatja az olyan rangos kulturális rendezvényeket, amelyek a várost néhány napra Erdély zenei fővárosává változtatják – összegzett az alelnök.

Egy pengetésre a sikertől

A tehetségkutatóra egész Erdélyből jelentkezhettek a könnyűzene bármelyik stílusában, magyar nyelven alkotó szóló előadók és együttesek. Idén tizenkét zenekar vesz részt a versenyen, leginkább a pop, a pop-rock, a metal és a heavy metal műfajokat képviselve. A versenyzők negyven százaléka új együttes, de a maradék hatvan százalékot a régi zenekarok újbóli jelentkezése teszi ki.

Pénteken 16.30-tól lép fel az első négy benevezett együttes. Szombaton Vizi Imre tart dalszerzési workshopot a versenyzőknek, melynek ideje alatt elmélyülnek a zeneszerzés, a dalszövegírás és a stúdiófelvételek technikájában.  Az ekkor születendő dalokat szombaton és vasárnap 15 órától mutatják be a parkban a nagyközönségnek. További négy, versenybe szállt együttes mutatkozik be a zsűri előtt szombaton 16 órától, illetve vasárnap 15.30-tól, amit majd a zsűrizés és a díjátadó gála követ 17 órai kezdettel. A nyertes formáció a záró napon 20 órától koncertezik. 

Az elmúlt évek alatt keveset változott a zsűri összetétele, az elnök Zilahi Csaba rádiós újságíró, szerkesztő, tiszteletbeli elnökök Boros Zoltán, teelvíziós szerkesztő, zeneszerző, filmrendező és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, író, publicista. További tagok Orosz Pál Levente, a Transilvanium zenekar frontembere, Balázs Imre József költő, szerkesztő, Szakadáti Mátyás zenész, a MattSet zenekar alapítója és Virányi Attila, a Metropol frontembere. Öt Siculus-díjat osztanak ki – egy ezer eurós és négy ötszáz eurós értékű jutalmat, illetve stúdiófelvételt. A hagyományos díjak mellett

idén átadják a közönségdíjat annak a zenekarnak, amely a legtöbb szavazatot gyűjti össze a közösségi médiában.

Az Európa Hátsó Udvara elnevezésű jutalom szintén ötszáz eurót jelent. 

A szervezők közlése szerint a fesztiválon, ahol a pop, a rock és a metal mind elfér egymás mellett a parkban, a fellépők között lesz A Csajod zenekar, a KIES, a Shadows, a No Sugar formáció és Oláh Ibolya is. Az együttesek mellett Benedek Alexandra pszichológus drogprevenciós előadására, valamint Zilahi Csaba

Erdélyi MagyaRock 1970–2010 című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Újdonság a fesztiválozók számára, hogy a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából, a nyitónapon, augusztus 12-én bemutatják a Siculus Fesztivál lemezét, amely a 2018 és 2021 között díjazott zenekarok dalait foglalja magába. 

Kiemelt képen: Tornai Szilárd, Bíró Barna Botond, Bartalis Izabella, Ölvedi Zsolt