Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 7 perc 44 másodperc

Az Intim Torna Illegál szétválását én is megkönnyeztem, olyan érzés fogott el, mintha áment mondtak volna a fiatalságomra. Nekem az ITI jelenti a kolozsvári egyetemista éveket, a KMDSZ Diáknapokat, a Bulga-bulikat, a Hipnotizőr királyt… 

Sosem fogom elfelejteni, mekkora élmény volt 2012-ben az a KMDSZ Diáknapok, amikor ITI-koncert volt fent a Kolozsvári Bükkben. Hozzá kell tennem, hogy a világ legjobb diákcsapatában voltam, az x-táziban. E csapat számára a Vágjál lyukat a kádba című szám különleges fontossággal bírt: Pesta, aki az x-tázi szíve-lelke volt, ugyanis ennél a számnál, a koncerten valóban lyukat vágott a kádba. Flexszel.

Pesta lyukat vág a kádba

Szóval rengeteg kedves, egyetemi emlékem kapcsolódik az ITI-hoz, és rendesen megnyugodtam, amikor megtudtam, hogy Dorogi Péter, az ITI frontembere mégis tovább tolja a bulit, kicsit új felállásban – DOROGI néven ugyan, de még fogjuk hallani a Hipnotizőr királyt.

Azzal meg egyenesen meg is vigasztalódtam, hogy új, Néhány fényes gomb című dalának videoklipjét itt forgatták, a Madarasi-Hargitán. Megragadtam az alkalmat: Dorogi Péterrel beszélgettünk.

– Miért esett a Madarasi-Hargitára a választás az új klip forgatásához? Onnan jobban, tisztábban látni  „a Jóisten kabátján a fényes gombot”?

– Az Intim Torna Illegállal rengeteget koncerteztünk Erdélyben, és nagyon szeretek ott lenni. Többször volt erdélyi turnénk, és egy igen masszív rajongótábor alakult ott ki. Úgyhogy a

helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a legelső számom, a Hipnotizőr király Erdélyben vált igazán ismertté. Azt szokták nekem mondani, hogy az erdélyi fiatalság himnuszává vált.

Ezért gondoltam, hogy a saját formációm első klipjét mindenképpen ott fogom elkészíteni. Na és persze a táj is gyönyörű, jól illik a Néhány fényes gomb mondanivalójához. A dal célja, hogy segítsen túllendülni az elmúlt időszakban sokakat érintő nehézségeken és krízishelyzeteken. 

Az elmúlt két évben itt volt velünk a pandémia, melynek következtében rengeteg veszteség ért mindenkit. Jó lenne már látni a fényt az alagút végén, kijönni ebből az egyhangú, bizonytalan állapotból. Ezt a reményt próbáltam megzenésíteni, és ehhez a hangulathoz passzoló felvételeket tudtunk felvenni a Hargita lenyűgöző hegycsúcsai között az elmúlt pár napban.

– Számodra a helyszín kapcsolódik-e az újrakezdéshez? Gondolok itt most arra, hogy például sokan amolyan zarándokhelyként tekintenek a Madarasi-Hargitára. Amolyan „újjászületés” történik ott: nem ugyanaz az ember jön le a hegyről, mint aki felmegy oda?

– Ez így van, nekem Erdélyben lenni mindig egyfajta lelki feltöltődés, és a Madarasi-Hargita egészen különleges hely. Ha ott vagyok, letisztulnak a dolgok, és löketet kapok a továbbiakhoz. 

Most a barátaim körében voltam, közben leforgattuk a klipet, és még síeltünk is. Ha nem is születtem újjá, az biztos, hogy rengeteg erőt merítettem abból a pár napból.

– Ez az új felállás (értem ezalatt főleg a kibővült hangszerelést) milyen lehetőségeket ígér? Látjátok „a fényt az alagút végén”?

– Az új, DOROGI néven futó felállásban kibővült hangszereléssel lépünk színpadra. Megújult a ritmusszekció, és remek zenészek csatlakoztak hozzám. Gitáron az Intim Torna Illegál-koncertekről már ismert Geschitz János, dobon Dajka Tamás és basszusgitáron Horváth László játszik. Billentyűsként csatlakozott a zenei szakma elismert alakja, a Mindenki című, Oscar-díjas film zeneszerzője, Balázs Ádám. Ismerhetik már az ő nevét is az ITI-rajongók, hiszen közösen írtuk többek között az Örökké, a Nem adom fel vagy a Köszönöm szépen, jól vagyok című dalt.

Pénteken volt az első DOROGI-koncert Budapesten. Azt éreztük, hogy átjött a közönségnek az a plusz, amit hozzátettünk a dalokhoz. Teltebb lett a hangzás, és a billentyű mint új hangszer olyan izgalmas vonalat visz a dalokba, ami egészen egyedi. Jó néhány dalt áthangszereltünk, és a legnagyobb Intim Torna-slágerek mellett eljátszottunk pár olyan dalt is, amit korábban alig hallhatott a közönség, mint például a Hold, az Ördögöd van, Angyalom vagy a Csillagtengeren. A koncerten volt pár különlegesség, a gitáros vokalista Geschitz Janesz például csellózott, és a Meghajlok előtted című dalt a lányommal, Dorogi Pannival énekeltem.

– Miért a szólókarrier? Mi történt…?

– Az Intim Torna Illegál tagjaival tavaly májusban, tizenegy év aktív működés után jelentettük be, hogy szétválnak útjaink. Az nem volt kérdés számomra, hogy merre megyek tovább ezután. Folytatom azt, amit eddig is csináltam, amit szeretek és talán, amihez a legjobban értek: zenélek. Persze nem biztos, hogy szögegyenes az út, de egy hasonló szituációt egyszer már megéltem, amikor a Kistehénből kiléptünk a srácokkal, és megszületett az Intim Torna Illegál. Akkor nagyon bejött a dolog, jól tettük, hogy léptünk. Jó hír, hogy

amennyi nehézséggel jár egy ilyen váltás, annyi új lehetőséget is hoz magával.

Rengeteg, fiókban maradt zenei ötletemet meg tudom most valósítani, és az újrakezdésnek köszönhetően olyan kiváló zenészekkel állhatok színpadra, akikkel eddig nem volt lehetőségem. A dalokat és a szövegeket továbbra is én írom, így a megújulás zenei stílusban nem jelent nagy változást. Az Intim Torna Illegál rajongóinak pedig azt tudom üzenni, hogy ezeket a dalokat továbbra is hallhatják élőben, a DOROGI-koncerteken.

Dorogi Péter, számos platina- és aranylemezes énekes húsz éve ismert a magyar zenei életben. Alapító tagja annak a Kistehén Tánczenekarnak, amely az Én, a kis tehén Sziget-himnusszal és a Szájbergyerek című slágerrel robbant be a köztudatba. Szintén alapító tagja és megalakulásától feloszlásáig frontembere az Örökké vagy a Vágjál lyukat a kádba című rádióslágereket jegyző Intim Torna Illegálnak. Az idei évtől DOROGI néven lép színpadra, elkészült az új dala, melyet a február 25-i koncertjén hallhattak is a rajongók. 
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/dorogi.peter.music
Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCV7VGU1p2-aQo6B4rDCv2eA
Instagram-oldal: https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/dorogi.peter.music/
TikTok: https://www.tiktok.com/@dorogi.peter

Néhány fényes gomb

A napokban jelent meg az első DOROGI-dal, Néhány fényes gomb címmel, mely hangzásában és mondanivalójában is illeszkedik a szerző korábbi dalaihoz. „A Vágjál lyukat a kádba, az Örökké, a Mennyország kapujában vagy a Csillagtengeren, csak néhány dal, amit nagyon megszerettek a rajongók.

Sokan tetováltatták magukra a számaim refrénjét, mások a legreménytelenebb pillanatokban kapaszkodtak valamelyik dalomba.

Olyat is láttam már, hogy fülbevalóba gravírozták a dalszövegemet, és egészen örömteli, hogy hányan táncolnak és tátognak lelkesen a dalaimra a TikTokon. Nyaranta a nehéz sorsú gyermekeket támogató Bárka Tábor dalaként hangzik fel a Nem adom fel című dal. Legutóbb pedig óriási megtiszteltetés volt, hogy Kiss Péter Pál paralimpikon, az Év Sportolója díjátadón választotta bevonuló zenéjéül a Tegyen erősebbé című dalomat. Az ilyen pillanatokért éri meg leírni, meghangszerelni majd zenévé alakítani mindazt, ami a fejemben egy gondolatfoszlányként jelenik meg. Leírhatatlan érzés, hogy az emberek az én dalaimmal utaznak az élet hullámvasútján, ráadásul lent is és fent is megszólal egy-egy zeném” – tette hozzá Dorogi Péter.

Itt letisztulnak a dolgok – Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál egykori frontembere a Madarasin forgatott