Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 29 másodperc

Kisgalambfalván szervezi meg október 6–9. között a Megújuló Kárpát-medence elnevezésű konferenciát a Hagyaték Alapítvány. Az esemény egyik kiemelt témaköre a Kárpát-medence közös gazdasági, társadalmi és geopolitikai kihívásai, illetve megoldási lehetőségei. Másik fontos témakörét az olyan nagycsaládos közéleti vezetők, vállalkozók életútja adja, akik példát mutatnak, hogyan fér meg egymás mellett a karrier és a nagycsalád. Bemutatják, hogy nagycsaládban élni miért jó, hogyan segítheti ez a nemzet megújulását, miközben közösségi vezetőként is helytállnak.

Egy zwollei lelkészt, dr. Hermán M. Jánost kérték föl a rendezvény fővédnökségére, aki azidőn a holland királynő kérésére, Nicolae Ceaușescu külön engedélyével házasodhatott össze feleségével. Hatodik gyermekük születése után, a zaklatások elől Hollandiába menekült a család. A rendszerváltást követően hazatérve, több fronton segítették az erdélyi magyarságot, jelenleg újból a hollandiai magyarokat igyekeznek összefogni.

A konferencia felépítése egyedi, ugyanis minden meghívott két témában fog előadást tartani: egy szakmait, és egyet az életútjáról, a családi vonatkozásokról, illetve a karrier és család összeegyeztethetőségéről. Kivételt képeznek ez alól azok a meghívott szakemberek, akik a jelenlegi helyzetképet vázolják fel, illetve a családi gazdaságok kitörési lehetőségeit mutatják be, mint például az általuk megpályázható európai uniós támogatásokat.

A konferencia célcsoportja az itt élő magyar ajkú kisebbség, de kiemelt helyeket tartanak fenn a fiatalok számára

mert ők azok, akiken múlik, hogy nemzetünk sorsa milyen irányba indul el: újra növekedni kezd vagy tovább fogy a magyarság. Ezért nem mindegy, hogy fiatalok milyen példaképeket állítanak maguk elé, illetve milyen példaképeket látnak. Igyekeztek olyan előadókat összegyűjteni, akik életvezetésükkel is mintát adhatnak fiataljainknak – ismertették a szervezők.

A konferenciával párhuzamosan gyermekfoglalkozásokat (mondókázás, gyerektáncház, népi játékok) tartanak majd, így a szülőknek lehetőségük lesz úgy részt venni a rendezvényen, hogy közben gyermekeik biztonságban tölthetik az időt. Ugyanakkor az érdeklődök a népi gyógymódokkal ismerkedhetnek, sőt ki is kipróbálhatják azokat, hiszen a rendezvényen egészségsarok is működik majd (kenés-inazás, csontkovácsolás, piócázás stb.). 

Zárásként a székelykeresztúri Vadrózsák néptánccsoport és a Lelkes zenekar, illetve a kosteleki néptánccsoport, Vaszi Levente és a Zúgató Zenekar lép fel.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A távolról érkezőknek korlátozott számban szállást is biztosítanak, az igényt a regisztráció során jelezhetik a szervezőknek. Lehetőség lesz a rendezvény ideje alatt adományozásra is, az adományt a kisgalambfalvi közösségi csűr befejezésére fordítják. A konferencia helyszíne a kisgalambfalvi Művelődési Ház, a gyermekfoglalkozásoké pedig a kisgalambfalvi sportcsarnok.

Részletek

Október 6-án, csütörtökön 19 órától a Vándormozi alkalmi filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők, pénteken délelőtt 10 órától helyi családi gazdaságok (akvapónia, búzafűtermesztő, levendulafarm, virágkertészet, állattartók) látogatása szerepel a programban. Ebéd után Rátoni Botond kisgalambfalvi református lelkész nyitja meg hivatalosan a rendezvényt, felszólal továbbá dr. Hermán M. János fővédnök, Szabó-Bilibók Attila főszervező, Bártfai-Szabó Zsolt közgazdász a Magyar Nemzeti Bank elnöki kabinete részéről, valamint Ökrös Mariann közművelődési menedzser, a Hazatérés Program elindítója. Este 18.30-tól Fiatalok a felnőtté válás útján – Tények és vélemények a Magyar Ifjúságkutatás 2020 alapján címmel Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa tart előadást. Ezt követően a Vadrózsák Néptánccsoportot és a Lelkes zenekart láthatják, hallhatják. Szombaton 10 órától A családi gazdaságok fejlesztése szövetkezeti keretekben címmel János Ferdinánd kertészmérnök, a Ribon Natur Szövetkezet vezetője, az Erdélyi Nagycsaládos Vállalkozók Egyesületének elnöke tart előadást, 11 órától Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész és felesége, Fülöp Anna, a székelydályai kézműves bivalysajtok készítői, bivalytartók szólnak az érdeklődőkhöz. 

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke beszél a jelenlévőkhöz 12.30-tól, majd egy kerekasztal-beszélgetést követően, 15 órától Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója tart előadást A jégkorong mint nemzetstratégia és családi kohéziót segítő sportág címmel. Délután 16 órától Hogyan lehet magyarként versenyképesen boldogulni Romániában címmel Ilyés Szabolcs, a RegioConsult Rt. igazgatója, 17 órától pedig Boldizsár Tibor, az Euro-Net Kft. tulajdonosa, ügyvezetője Magyar népi gyógymódok a Kárpát-medence szolgálatában címmel értekezik. A kerekasztal-beszélgetések után 20.00-tól Vaszi Levente, a Zúgató zenekar, valamint a kosteleki néptánccsoport lép színpadra. A vasárnapi istentisztelet után ér véget a négynapos rendezvénysorozat.

Kiemelt kép: Az alapítvány jelenleg egy közel százéves csűr felújítására gyűjt

Izgalmas konferencia lesz Kisgalambfalván