Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 53 másodperc

Százmillió forintos alaptőkével jött létre a Méhes György Alapítvány, amely tízéves távlatban legalább egymilliárd forintot fordít elsődlegesen, de nem kizárólagosan a határon túli magyar kultúra – főleg irodalom és költészet – támogatására. Ilyen mértékű és magánjellegű mecenatúra nem született a Baumgarten Alapítvány óta.

A tegnapi ünnepi eseményen az alapítók, Méhes György gyermekei, Sárkány-Nagy Erzsébet és Nagy Elek, valamint a kuratórium tagjai, Láng Gusztáv irodalomtörténész, kritikus, Erős Kinga, brassói származású irodalomkritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke és Nagy Koppány Zsolt, József Attila-díjas író ismertették az alapítvány céljait, beszéltek a programjáról.

Nagy Elek az örökösök nevében kiemelte, hogy a határon túli magyar kultúra támogatása a cél – különös tekintettel az irodalomra, a fiatal magyar művészek munkájára, a hagyományőrzésre, valamint a népek békés együttélésének ügyére, megnyilvánulásaira. Ebben kiemelt fontossággal bír a székelyudvarhelyi születésű, Kossuth-díjas író életművének gondozása. A minden évben kiosztott Méhes György Irodalmi Díj odaítélése is a tervek szerint az alapítvány feladata lesz a jövőben.

A Méhes György Alapítvány a legnagyobb magánjellegű befektetés a Baumgarten Alapítvány óta, hiszen

ilyen volumenű magántőke az elmúlt évtizedekben nem áramlott a magyar irodalomba,

mondta a Magyar Írószövetség elnöke, Erős Kinga. 

Nagy Koppány Zsolt író felelevenítette, hogy a nyolcvanas években az ő generációja számára Méhes György munkássága a varázslatot és a normalitást jelentette, rámutatott ugyanakkor arra, hogy a család témája az irodalmi művekben a múlékony ideákhoz képest mindig friss marad.

Az alapítvány létrehozását Kolozsvárott, az író sikereinek helyszínén is méltó módon ünneplik meg. Méhes György Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című, egyfelvonásos darabjának zártkörű díszelőadására május 22-én, vasárnap este 8 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. A darabot a szerző kilencvenedik születésnapján, 2006-ban hasonló szereposztásban mutatták be Budapesten a Nemzeti Színházban. Ezúttal felolvasószínházként Básti Juli, Jordán Tamás és Lukács Sándor színművészek adják elő. 

Az előadást határon innen és túl (magyar idő szerint 19 órától) élő stream közvetítésen keresztül lehet követni az alábbi platformokon: www.facebook.com/mehesalapitvany/, www.facebook.com/erdelyi.ligaja/.

Kiemelt képen: Nagy Elek és Sárkány-Nagy Erzsébet

Jó hír az irodalmároknak, művészeknek – Forintmilliók a magyar kultúráért