Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 58 másodperc

Zsinórban ötödik győzelmét húzta be és vezeti a bajnoki tabellát a Székelyudvarhelyi FC harmadosztályos labdarúgócsapata. Mihai Ianc vezetőedzőt, Mitra Szilárd csapatkapitányt és László Zsolt klubmenedzsert faggattuk az eddigi sikerekről és azok hátteréről.

Remek szereplést tud a háta mögött a hazai labdarúgó 3. Liga 5-ös csoportjában szereplő Székelyudvarhelyi FC csapata. A klub idén nyáron cserélt edzőt, a temesvári születésű Mihai Ianc júniusban vette át a csapat irányítását. A 48 éves szakember 2016-ban kezdett edzősködni, dolgozott a Sellenberki Viitorulnál, a Vajdahunyadi FC-nél és a Feleki FC csapatánál, utóbbival sikerült feljutnia a 3. Ligába. A múlt év második felében a Bukaresti Rapid másodedzője volt Adrian Iencsi vezetőedző mellett, ezt követően érkezett Udvarhelyre. Kinevezésekor így fogalmazott: „Berkeczi Attila elnökkel, Mészáros Alpár szakmai igazgatóval, László Zsolt csapatmenedzserrel és segítőmmel, Mitra Szilárddal egy erős, küzdő, stabil csapatot fogunk alkotni.” 

Ennél tovább nem kívánt fogadkozni, azt nyilatkozta, hogy ez egy új kezdet a csapatnak és neki is, és hogy majd a tények beszélni fognak a munkájáról.

Udvarhelyre való érkezésével kapcsolatban ma már így fogalmaz: „Nem volt nehéz döntés, de könnyűnek sem mondanám. Tudtam, hogy a csapatnak osztályozót kellett játszania a bennmaradásért, ismertem az itteni gondokat,

tisztában voltam azzal, hogy nulláról kell kezdenem, hogy új csapatot kell építenem” – fogalmaz Mihai Ianc.

A mesternek nem volt könnyű dolga, az előző bajnoki idényből nyolc játékos maradt, hozzájuk csatlakozott hét ifjúsági játékos, a mostani 23-as keretet pedig máshonnan hozott játékosokkal pótolták ki. Az összeszokottság ekkor még nem volt jellemző a csapatra, a keret lépésről lépésre, mérkőzésről mérkőzésre vált egyre ütőképesebbé, és az eredményekre nem lehet panasz.

Honnan hova, és hogyan tovább?

Az SZFC legutóbb bajnokiján 7–1-re ütötte ki hazai pályán a Brassói Kids Tâmpát, megszerezve zsinórban ötödik győzelmét. Így nyolc forduló után hat győzelemmel, egy döntetlennel, egy vereséggel és összesen 19 ponttal, 21 rúgott és 6 kapott góllal továbbra is vezeti csoportját. A második helyen szereplő, feljutási joggal nem rendelkező Sepsi OSK kettes csapatának szintén 19 pontja van, de gyengébb a gólaránya.

„Természetesen elégedett vagyok az eddigi teljesítménnyel, de még csak az őszi idény felénél tartunk, és pokolian nehéz időszak következik két hazai és öt idegenbeli találkozóval. Első látásra talán úgy tűnik, hogy túlteljesítünk, de amennyiben a következő fordulókban nem erősítjük meg a vezető pozíciónkat, akkor ez az első hely semmit nem ér. Az őszi idény első kiértékelésével még várnék decemberig” – mondja Mihai Ianc.

Az edző megjegyzi, hogy a harmadosztályban mindig számba kell venni a kiszámíthatatlanságot, ami a pályák minőségéből ered, ugyanis több 3. ligás csapat otthonában enyhén szólva is gyatra minőségű a gyep. „Emiatt gyakran kiegyenlítődnek az erőviszonyok, nem tudod latba vetni a tudásodat, a kvalitásaidat, és ilyenkor születnek a meglepetések” – magyarázza. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a nyár óta nagyon kemény és kitartó munka zajlik a klubnál, emellett 

arra is kellett koncentrálni, hogy a játékosok elsajátítsák, tudatosuljon bennük a sikerhez oly nélkülözhetetlen győztes mentalitás.

Az edző szerint a csapat jelenleg tudásának 80 százalékát nyújtja, tehát még több munkával többet is ki lehet hozni a keretből. Nem kevés ez a 20 százalék, a folytatás sikeressége múlhat ezen. Természetesen úgy véli, hogy a fiúknak kijár a dicséret, nemcsak az eredményekért, de a kitartásért, a hozzáállásért is. Idén nyárig ugyanis az SZFC másfél év alatt tizennégy-tizenöt mérkőzést játszott, a tesztelés hiánya miatt teljesen kimaradtak a barátságos találkozók. „Aztán jöttem én, és

harminckét nap alatt lejátszottunk nyolc mérkőzést, óriási a különbség, nem könnyű kibírni egy ilyen hirtelen terhelést, ezért köszönetet kell mondanom a fiúknak a helytállásért”

– értékel Mihai Ianc.

Jó az „öreg” a háznál

Interjúnk során a Székelyudvarhelyi FC vezetőedzője többször is kiemeli játékosát, Mitra Szilárdot, aki egyben a segédje is. Az SZFC 34 éves csapatkapitánya ugyanis nemcsak a pályán segíti játékba ültetni a mester tanácsait, de az edzői munkából is kiveszi a részét. Sokszor játék közben. És nagyon jól tudja, hogy mennyi munka van az eddigi eredményekben.

„Rengeteg! De önmagában még ez sem elég, a játékosoknak meg kellett érteniük, hogy mit kívánunk tőlük, és ennek szinte maradéktalanul eleget is tettek” – vélekedik Mitra Szilárd. Nem fukarkodik dicsérő szavakkal a legfiatalabb játékosok irányába sem, mint mondja, az elmúlt alig négy hónap alatt is hihetetlenül sokat fejlődtek. Össze sem lehet hasonlítani azokkal a suhancokkal, akik nyáron csatlakoztak a kerethez, de tisztában van az idősebb játékosok szerepének fontosságával is.

„Bármelyik szinten is rúgod a labdát, a tapasztalt játékosokra mindenhol szükség van.

Ahol nincs legalább három-négy rutinos játékos, ott meglehetősen kiegyensúlyozatlan a játékteljesítmény, és ilyen körülmények között nehéz folyamatosan szállítani a jó eredményeket” – összegez Mitra Szilárd játékos-edző.

A klubmenedzser optimista

Az elmúlt évtizedekben az udvarhelyi futballszurkolókat nem túl gyakran kényeztették el kiemelkedő harmadosztályos idénykezdéssel. Az, hogy még vezessék is a bajnokságot – ilyesmire talán csak az idősebbek emlékeznek.

„Tudomásom szerint 1989 óta még nem volt olyan, hogy udvarhelyi csapat vezesse a bajnoki tabellát, még egy másodpercre sem” – elemez László Zsolt klubmenedzser, aki nem titkolja örömét, büszkeségét, látva az eddigi munka eredményeit.

Amikor egy csapat rosszul teljesít, bevett szokás a vezetőedzőt hibáztatni a kudarcokért, jó szereplés esetén értelemszerűen a dicsérő szóból is ő kapja a legtöbbet. A csapatmunka (illetve annak hiányosságai) a kudarcok esetén ritkábban kerül szóba, sikeres szereplésnél már sokkal szívesebben hangsúlyozzák annak fontosságát. „Öröm dolgozni, amikor ilyen jó szakemberekkel vagy körülvéve” – hangsúlyozza a menedzser, kiemelve a klubnál tapasztalható összhangot, a jó kommunikációt, illetve azt is, hogy mindenki tisztában van a feladatával, annak fontosságával, a legalacsonyabb beosztástól a legmagasabbikig. Erre alapozva tekint bizakodóan a jövőbe.

„Tudjuk jól, hogy nagy csaták várnak ránk, de van egy jó keretünk, és ha nem fogják sérülések nehezíteni a dolgunkat, akkor merek bízni abban, hogy sikeresen vesszük a következő akadályokat is” – összegez László Zsolt.

Fotók: Fülöp Attila /Kiemelt képünkön Mihai Ianc vezetőedző

Jól halad az SZFC szekere