Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 58 másodperc

Az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete a hét elején elemezte, ma pedig ismertette a népszámlálás önkitöltős szakaszának eredményeit. A statisztikák alapján Udvarhely két kategóriában is első helyen végzett: a legtöbb kitöltött, valamint a legkevesebb hibás kérdőívvel érdemelte ki a dobogós helyet.

Március 14-én indult és május 27-én zárult az idei népszámlálás önkitöltős szakasza. Az eredményekkel kapcsolatban Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Antal Lóránt szenátor, az RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezetének elnöke és Ravasz Ferenc, Korond alpolgármestere közösen vonták le a következtetéseket. 

Hargita megye kiemelkedően teljesített a magyar lakossággal rendelkező megyék közül, mondta Bíró Barna Botond. Valamivel több mint 73 százalékkal végzett a kitöltés online szakaszában, túlteljesítve az országos átlagot. Rögtön utána következik Kovászna 71, Bihar és Kolozs megye 67, illetve Maros megye 65 százalékkal. Mint mondta, az RMDSZ minden információs csatornát igénybe vett annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztassa a lakosságot, a munka nehezebb része mégis az önkormányzatokra hárult. Udvarhelyszéken tíz település nyolcvan százalék felett számláltatott meg online. 

A szórványban élő magyarság erős identitástudattal rendelkezik, ennek bizonyítéka, hogy vállalták, sőt önként jelentkeztek az online kérdőív kitöltésére, magyarázta Bíró Barna Botond.  

Igazán szép eredmények

A területi szervezetek közül Udvarhelyszék a 79,1 százalékkal kimagaslóan teljesített, második a sorban Csíkszék 73,3-mal, illetve harmadik Gyergyószék 35,1 százalékkal. Az udvarhelyszéki községek közül Korond a vártnál is jobb eredményeket tud felmutatni – 110,8 százalékos kitöltési aránnyal. A községből a lakosok nem elvándorolnak, hanem érkeznek vagy maradnak, sőt, sokasodnak, magyarázta az alpolgármester. Közel ötszáz fővel többen voltak most, mint az előző népszámláláson.

– Komolyan vettük a feladatot,

míg az első hetekben csak három, később már nyolc számlálóbiztost vontunk be. Szervezett formában segítettünk a tanyákon, a környező településeken, de az önkormányzat munkatársai is segítettek elérni a végleges eredményeket, tette hozzá. 

Az udvarhelyszéki települések közül ugyancsak szép eredményeket mutatott fel Lövéte 92 százalékkal, de nem sokkal maradt le Máréfalva, Galambfalva, Farkaslaka és Homoródszentmárton sem.

Udvarhely reagált és kávézott

Udvarhelyen az említett időszakban három kitelepedési pont működött. A Kossuth Lajos utcában és a Kaufland bevásárlóközpontnál naponta, a városi piacon pedig ideiglenesen fogadták a polgárokat. Antal Lóránt elmondta, hogy

a helyi lakosság 25 639 kitöltött kérdőívet tudhat maga mögött.

A munkafolyamatban összesen harmincnégy személy vett részt. Sikeresnek bizonyult a kampányakciójuk is, hogy ingyen kávéval jutalmaztak mindenkit, aki kitöltötte a kérdőívet.

Összesen 339 kávéjegy fogyott el a kávézókból,

ami egyenlő a kávézás közben kitöltött háztartásokra vonatkozó űrlapok számával. Az erdélyi magyarság szempontjából fontos feladaton vagyunk túl, vonta le a politikai következtetéseket. Mint mondta, az udvarhelyi siker alapja a jól átgondolt szervezés és a szervezett kommunikáció, illetve az, hogy a szavakon túl kész tervekkel, célkitűzésekkel segítették a közösséget. A Facebook-bejegyzések által 22 559 személyt értek el, ami a lakosság több mint kétharmadát jelenti. Közülük hétezren reagáltak a közösségi média felületén közzétett, tájékoztató jellegű tartalmakra. 

Udvarhely 79,2 százalékos részvételi aránnyal zárta az önkitöltés szakaszát és csupán 9 százalék volt a hibásan kitöltött kérdőívek aránya. A részvétel szempontjából Csíkszereda 76,7, Gyergyószentmiklós pedig 66,7 százalékot tudhat magáénak. Az újonnan megválasztott székelyudvarhelyi RMDSZ-elnök az őket ért kritikák ellenére úgy látja, hogy

a számok magukért beszélnek,

és ha a városi szervezet nem veszi ki a részét a népszámlálásból, akkor Udvarhely részvételi aránya csupán 59,1 százalékos lenne. Az előzményekhez tartozik, hogy a népszámlálás első hónapjában Udvarhely nem érte el a 20 százalékos részvételi arányt, miközben Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós „szépen teljesítettek”. Április 24-én a helyi RMDSZ elindította a népszámlálás kommunikációs kampányát, így a tájékoztatás és a tényleges beavatkozás területén egyaránt új irányt vett a kérdőívek kitöltésének ügye. 

Bíró Barna Botond a sajtótájékoztató végén rámutatott arra, hogy a nagyszerű eredmények bizonyítják az udvarhelyi lakosság tettrekészségét, aminek köszönhetően a népszámlálás következő szakaszában sokkal kevesebb számlálóbiztos munkájára lesz szükség.  

Jól megszámoltuk magunkat – Éreztük, hogy ez fontos