Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 8 perc 3 másodperc

Megkezdődött az országutak téli szórásához szükséges sómennyiség beszerzése, hétfőig 1200 tonnányit szállítottak Hargita megyébe, és 1400 tonna van raktáron – tudtuk meg a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) megyei kirendeltségétől. Ugyanakkor a prefektusi hivatal közölte, Hargita megye készen áll a hideg időszakra, a hókotrók és minden, a hó eltakarításához szükséges eszköz és berendezés bevetésre készen áll.

Folyamatosan és szakaszosan zajlik a sókészlet feltöltése, az illetékesek készülnek a téli szezonra. A csúszásgátló anyagok (só, homok, kálcium-klorid) készleteit cégek biztosítják, az anyagszállítás megkezdődött,

ezt a tevékenységet decemberig folytatják.

Az idei szezonra tervezett, több mint 17 000 tonna só háromnegyede december végéig megérkezik a megye raktáraiba – ez a mennyiség az országutakra használható. A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) Hargita megyei kirendeltségének az igazgatója, Cătălin Romanescu mérnök arról tájékoztatott, hogy immár közel 3000 tonna só van raktáron Hargita megyében. A megye sóval való ellátása szakaszosan történik – magyarázza Cătălin Romanescu –, a 2022–2023-os télre tervezett 17 600 tonna 50%-a december 1-ig érkezik meg, december 31-ig pedig a szükséges mennyiség 75%-a, a többit pedig akkor szállítják, ha szükség lesz rá. Az utak szórásához szükséges sót szerződés alapján kapják, a CNAIR kétéves keretszerződéseket köt, biztosítva minden megyének a kellő mennyiséget és a folyamatos sóellátást.

„Két fedett raktárunk van – az egyik Gyergyószentmiklóson, a másik pedig Galócáson, a többi pedig nem fedett. Hargita megyében kilenc körzet működik, melyek közvetlen módon a CNAIR Hargita megyei kirendeltségéhez tartoznak: Tusnádfürdő, Gyimesfelsőlok, Gyilkostó, Borszék, Maroshévíz, Marosfő, Gyergyószentmiklós, egy telep a Hargita-hegység környékén, egy Székelyudvarhelyen, és három kisebb ellátópont, hóeltakarítási bázis Homoródon, Székelykeresztúron és Parajdon. Jelenleg minimális felszereléssel rendelkezünk: egy dömperrel és egy rakodóval, illetve egy rakodógéppel” – mondta Cătălin Romanescu.

Azt is megtudtuk, hogy

idén ősszel egyszer kellett beavatkozniuk az útügyeseknek, szeptemberben, amikor a Bucsin-tetőn, először a szezonban, lehavazott.

Egyébként a Hargita megyei országos úthálózat 400 kilométeren húzódik, tizenhárom magaslati ponttal vagy hágóval, ahol a nagy forgalom télen problémákat okozhat. Ebből a szempontból kényes szakasznak számít a Maroshévíz és Borszék közötti DN15-ös út, a Parajd és Gyergyószentmiklós közötti DN13B országút, a Szentegyháza és Csíkszereda közötti szakaszon a DN13A országút, valamint a Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok közötti DN12A szakasz.

Télen a problémákat többnyire a nagy tonnás autók okozzák, amelyek lassan haladva vagy elakadva eltorlaszolják az utakat, és megnehezítik a hóeltakarítást.

Jó hír az útügytől

Hargita megyében több aszfaltozási munkálat is zajlott idén az országos utakon. Új aszfaltszőnyeget fektettek le a DN 12A-n egy 5 kilométeres szakaszon, Csíkszépvíztől Bükklokáig. Ugyancsak idén vett át a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság Hargita megyei kirendeltsége egy gyilkostói munkálatot, ahol három kilométer hosszan öntöttek le aszfaltszőnyeget – a területen 2012 óta nem történt ilyen beavatkozás, közölte Cătălin Romanescu.

2022-ben Hargita megyében az országos útügy 110 ezer négyzetméteren végzett javításokat, kétszer akkora felületen, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Bevetésre készen a gépek a prefektus szerint

A kormánymegbízott hivatala tájékoztatott, hogy Hargita megye felkészült a hóeltakarítás és a téli közúti beavatkozás biztosítására az országos és megyei közutakon, a Sürgősségi Helyzetek Megyei Bizottsága rendkívüli ülésen fogadta el a 2022–2023-as téli időszakra vonatkozó intézkedési tervet.

„Minden szereplő készen áll arra, hogy szükség esetén beavatkozzon, a támogatást nyújtó intézmények pedig a Sürgősségi Helyzetek Megyei Bizottsága koordinálásával (…) felkészültek arra, hogy integrált rendszerben biztosítsák a megelőzést, a monitoringot és a beavatkozást” – közölte Adrian Pănescu. 

A prefektusi hivatal szóvivője kitért arra is, hogy az országos közutak hóeltakarításának biztosítására 2024-ig érvényes keretmegállapodás van érvényben, ezeket a tevékenységeket három, szakosodott cégből álló konzorcium végzi. A beavatkozást a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság Hargita megyei kirendeltségének 54 szerződött és 15 saját gépe biztosítja. Adrian Pănescu elmondta, 48 558 tonna (minden besorolású útra) sót és 13 231 tonna homokot biztosítanak a szerződések, továbbá negyvenhárom hókotrót bocsátanak az üzemeltetők rendelkezésére.

A gépi beavatkozások nyomon követését az előző évhez hasonlóan GPS biztosítja, követési lehetőséggel a Hargita Megye Tanácsa honlapján.

A közigazgatási-területi egységek szintjén lévő utakkal kapcsolatban a szóvivő arról tájékoztatott, hogy tíz településnek van érvényes szerződése a 2022–2024 közötti időszakra, tizenhárom van közbeszerzési eljárásban, a szerződések megkötésének maximális határideje pedig 2022. november 15. Továbbá negyvenkilenc település saját eszközökkel rendezi a hóeltakarítást, és

csak egy helység, nevezetesen Fenyéd nem igényel beavatkozást

a DN13A országúton és a DJ 138 megyei úton, melyek a községen áthaladnak.

Figyelmeztetnek

A Sürgősségi Helyzetek Megyei Bizottságának 2022–2023-as intézkedési terve szerint a téli vagy hideg időre vonatkozó kockázatok azonosítására több intézkedés is történik. Ilyen a meteorológiai és hidrológiai figyelmeztetések haladéktalan továbbítása, a meteorológiai jelenségek nyomon követése és a vészhelyzetek megelőzése érdekében a polgármesteri hivatalokban állandó szolgálat biztosítása, képzett személyzettel. Ide tartozik továbbá a meteorológiai riasztások küldése a teljes időtartam alatt, ami a narancssárga vagy piros kódra vonatkozik.

A bizottság megyei elnökének rendelete alapján szükséges a lakosság tájékoztatása, figyelmeztetése a meteorológiai veszélyekre, az illetékes intézmények által küldött előrejelzésekben és meteorológiai figyelmeztetésekben foglalt adatok alapján.

Az intézkedések között szerepel a veszélyes meteorológiai jelenségek következtében a forgalomban elakadt személyek mentése és a sürgősségi orvosi segítségnyújtás, szükség esetén a hajléktalanok azonosítása, szállítása, illetve a szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévők elszállásolása, elhelyezése.

Szerepel a beavatkozási tervben az is, hogy

 alacsony hőmérséklet vagy fagy fennállásakor azonosítják a várandósságuk utolsó hónapjában levő anyákat,

a dialíziskezelés alatt álló, vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők esetében pedig felkészülnek az orvosi segítségnyújtást célzó intézkedések összehangolására, ha pedig fennáll a kommunikációs útvonalak elzáródásának veszélye, akkor megszervezik számukra a megelőző szállítást.

Szintén a Sürgősségi Helyzetek Bizottsága által jóváhagyott terv tartalmazza azt az intézkedéscsomagot, melyet a közúti és vasúti közlekedési útvonalakon történő fakidőlések esetén alkalmaznak. Megelőző intézkedésként jegyzik meg továbbá, hogy a lakosságnak, különösen a gépjárművezetőknek és a gazdasági egységek vezetőinek, működtetőinek is vannak teendői a fagyos időszakban. Követniük kell a meteorológiai jelentéseket, és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy életvitelük, tevékenységük a nehezített körülmények ellenére is zökkenőmentes legyen, illetve szükség esetén értesíteniük kell a hatóságokat a tapasztalt gondokról.

Kiemelt kép: saredrumuri.ro

Jön a só, a hókotrók bevetésre készen – Hargita megye ismét felkészült a télre