Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 37 másodperc

Jubilál idén a Fától fáig, verstől versig elnevezésű Kányádi Sándor versmondó verseny. A huszadik kiadásához érkezett megmérettetés helyi rendezvényként indult, mára elnyerte az országos verseny minősítést. 

Kezdetben csupán Nagygalambfalva, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr környékéről neveztek be a versmondásra, amely idővel előbb megyei, majd regionális eseménnyé bővült. 

Bálint Hajnal, a Kányádi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, már két éve is a kiemelt terveik között szerepelt, hogy magasabb rangot szerezzenek a versenynek.

„A költő szülőfalujának egy országos verseny dukál, ennek érdekében korábban is kérvényeztük a minősítést, de akkor nem sikerült elérni a célt”

részletezte az intézményvezető. Múlt év szeptemberében újra megpróbálták, és a napokban nyilvánosság elé tárt versenykalendáriumból kiderül: a galambfalvi versmondás felkerült a tanügyminisztérium által anyagilag nem támogatott, országos versenyek listájára. Az iskola köszönetet mondott Kallós Zoltán Szatmár megyei államtitkárnak, aki szeptember óta közbenjárt ennek érdekében. A minősítés feltétele volt a magyarok lakta települések többségét összefogó jelleg, valamint az országos vetélkedőt megelőző megyei szakaszok megléte. Az igazgató szerint a jövőben

Kányádi hírnevéhez, illetve költészete nagyságához méltóvá kell válnia a versenynek

– idén még online eseménnyel, de a következő évben egy megújult előválogatási szakasszal és gálaünnepséggel készülnek. Hangsúlyozta: folyamatosan keresik a támogatókat jövőre, a résztvevők elszállásolásának és étkeztetésének finanszírozására, lévén az országossá válással nem jár együtt a minisztériumi támogatás. Jelenleg Hargita Megye Tanácsa és Galambfalva Község Önkormányzata pártfogolja a rendezvényt.  

Gyarapodik a versmondók tábora

A Kányádi Sándor versmondó versenyt 2020 óta online térben szervezik meg. Az igazgatónő elárulta, hogy a személyes jelenlét során korlátozni kellett a részvételt, hetven-nyolcvan diák vehetett részt az eseményen, de amióta online keretek között szervezik meg, azóta megugrottak a számok – első alkalommal közel ötszáz jelentkezőt számláltak, második alkalommal pedig a pedagógusok helyi válogatás alapján négyszáztizennyolc tanulót neveztek be, összesen tizennégy megyéből. A versenyzők több mint fele Hargita megyéből jelentkezett, emellett Kovászna, Maros, Bákó, Kolozs, Szeben, Brassó, Bihar, Szilágy, Szatmár, Arad, Beszterce és Hunyad megye is szép számban képviseltette magát. Az online verseny pozitív folyományaként említi, hogy nagyobb ismertségre tettek szert a közösségi médiában.

Az idei megmérettetés hivatalos felhívását e hónapban teszik közzé. A gyerekek egy Kányádi Sándor-verssel jelentkezhetnek, amelyet videóra rögzítve adnak elő – az előkészítő osztályos tanulóktól a nyolcadik osztályosokig. A kisfilmeket március végéig lehet elküldeni, az eredményhirdetésre május 11-én kerül sor. A díjazás osztályonként történik.  

Ráadás

A jubileum alkalmából a szervezők egy új kategóriával bővítik a versenyt – a Kányádi másképp kategória a hagyományos szavalás mellett hangot ad a kreatív előadásmódoknak is. A megzenésített vagy dramatizált művekkel való nevezés egyetlen feltétele, hogy a kiválasztott Kányádi-vers szövege hiánytalanul hangozzon el a produkcióban.

Kiemelt képen a Kányádi Sándor Általános Iskola/ fotó: Balázs Attila

Kányádi szülőfalujában az országos verseny