Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 10 másodperc

Tegnap delután a Művelődési Házba költözött a MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG című kiállítás. A tárlatot – a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból – fennállásának tizedik évfordulójára állította össze a Magyarság Háza. A világkörüli turné harmadik megállója volt Székelyudvarhely.

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileumi ünnepség alkalmából pályázatot hirdetett a határon túli magyar képzőművészek számára, hogy egy-egy reprezentatív alkotással képviseljék munkásságukat. A kiállításon minden kontinens jelen van úgymond – Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Svájcban, Brazíliában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Kanadában, Svédországban, sőt, Ausztráliában alkotó magyar művészek munkái tekinthetők meg. Ehhez mérten a kiállítás témáját, stílusát tekintve is rendkívül sokszínű. A felhívásra több mint kétszáz alkotás érkezett, amiből negyvenegy került kiválasztásra harminchét művésztől – a válogatást Bedi Kata esztéta végezte. 

Tóth László (kiemelt képen), Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője köszöntötte a közönséget, aki szerint nagy jelentőséggel bír a tárlat, ugyanis a művészet által összefogja a világ magyar alkotóit. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezető igazgatója pedig úgy foglamzaott, küldetésük, hogy erős kapcsolatot alakítsanak ki magyar és magyar között, s ezt az irányt képviseli a kiállítás is. Köszönetet mondott a székelyudvarhelyi Művelődési Háznak, amiért a turné újabb megállójaként szerepet vállalt az egyedülálló gyűjtemény népszerűsítésében.

A tárlat először 2021 novemberében Ausztriában, Innsbruckban volt megtekinthető, majd 2022-ben Szerbiában, Topolyán. 

Az esemény kellemes hangulatához hozzátett a szlovákiai Jóvilágvan zenekar, mely legújabb lemezéről játszott dalokat, de egy-egy régi darab is felcsendült. Az alkotások május közepéig láthatók.