Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 25 másodperc

Több mint ötven iskolás és cserkész indult a Lábbusz program és a Romániai Magyar Cserkészszövetség udvarhelyi körzetének hétvégi kirándulására. A résztvevőknek közel egy órát kellett gyalogolniuk a célig, séta közben pedig nem ártott nyitott szemmel és szívvel járni, hiszen a kirándulás során nem csak az iskolapadban elgémberedett végtagokat mozgatták meg, hanem az agytekervényeket is különböző játékokkal tették próbára, és a nap végére új barátságok is születtek.

A város központjában gyülekeztek a kirándulók szombat délelőtt, s nem sokkal ezután nekivágtak a hosszabbacska sétának – a Szarkakő utcán át meg sem álltak a Kerekerdőig. Az iskolásokat a cserkészek, Nyulas Kinga, a Lábbusz programfelelőse és három felnőtt kísérte el.

A vándorokat gondosan előkészített terep várta,

ahol a cserkészek ismertették a szabályokat, és tartottak egy felkészítőt arról, hogy mi a cserkész legfőbb feladata. A zászlófelvonást a csapatok összeállítása követte. Hatféle tevékenységgel készültek a cserkészek: ügyességi feladatokkal, cserkészdalok tanításával, könyvjelzők készítésével, főzéssel és csapatépítő játékokkal fogadták a gyermekeket. A program zárásaként tábortüzet raktak és bográcsoztak. 

– A programot úgy állítottuk össze, hogy a gyermekek betekintést nyerjenek a cserkészek mindennapi tevékenységébe, a cserkésztáborok hangulatába. Emellett fontos volt, hogy tudást szerezzenek, a kézműves foglalkozás révén megéljék kreativitásukat vagy cserkészdalokat sajátítsanak el a tábortűz körül – mondta Balogh Szabolcs, a Z. Sebess József Cserkészcsapat őrsvezetője. A saját csapatán kívül a Lábbusz programhoz csatlakozott még két udvarhelyi cserkészcsoport, illetve a környező települések fiataljai Zetelakáról és Agyagfalváról. A cserkészek nagy része középiskolás volt, akikre bátran rá lehetett bízni a kiránduló kisiskolásokat. Ők bonyolították le a kirándulás során a tevékenységeket is. 

– A legnagyobb kockázati tényezőt az időjárás jelentette, hisz nem tudhattuk előre, hogy mire számíthatunk hétvégén. Szerencsére szép időt kaptunk – mondta az őrsvezető, de közben tartottak attól, hogy a szülők nem fogják elengedni a gyermekeket egy egész napos gyalogtúrára. Kellemes csalódás érte a szervezőket,

rengeteg szülő támogatta a kezdeményezést, illetve bizalmat szavazott a cserkészeknek.

A pozitív visszajelzésekről a programfelelős tájékoztatott.

– Még aznap este több szülő felhívott telefonon vagy személyesen számolt be arról, hogy a gyermekek mennyire jól érezték magukat. Felmerült az a kérdés is, hogy mikor ismételjük meg. Tudni kell, hogy a kirándulás rendkívül szervezetten zajlott. A gyermekek mindig minden órában tudták, hogy melyik csapathoz tartoznak, s milyen feladatot kell teljesíteniük – indokolta a kezdeményezés sikerességét a programvezető. A lelkes szervezők fontolgatják, hogy hagyományt teremtenek a cserkészkirándulásnak.

Az előzményekhez tartozik, hogy a cserkészek már tavaly decemberben részt vettek a Lábbusz projektben, még akkor célul tűzték ki, hogy legközelebb élménnyel jutalmazzák a gyermekeket. 

– A Lábbusz, a kirándulással karöltve népszerűsíti a gyaloglást, sétálást, ami már-már kezd kimenni a divatból. Az ajándék kirándulással motiváltuk a gyermekeket arra, hogy minél többet sétáljanak – fejtette ki Balogh Szabolcs. 

– Az elmúlt kétéves bezártságot tekintve, hosszú ideje nem volt olyan kirándulás, ami ekkora mértékben megmozgatta volna a gyermekeket. A friss levegő és testmozgás mellett a részt vevő öt iskola tanulói között új barátságok szövődtek – összegezte az esemény további eredményeit a programfelelős. Hozzátette, a Lábbusz munkacsapata nagyon hálás a cserkészeknek a végtelen türelemért, az odaadásért és azért, hogy önzetlenül megvalósították a szombati programot. Az élménybeli jutalmazás nem újdonság a Lábbusz számára, hisz korábban már a Tomcsa Sándor Színház is ajándékozott belépőket egy bábelőadásra, a Városi Könyvtár részéről mozijegyekkel gazdagodtak a gyermekek, a Haáz Rezső Múzeum pedig kézműves foglalkozással lepte meg őket.  

Fotó: Nyulas Kinga

Kerekerdei lábbuszozás: Megismételnék a résztvevők