Antal Orsolya
Antal Orsolya
,,Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van." Richard Osman

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 30 másodperc

Petőfi-napok és -vetélkedő, Kárpát-medencei Keresztúr nevű települések és retró autók találkozója, duatlon és triatlon, asztalitenisz- és kispályás futballbajnokság, történelmi kerékpártúra, kerti mozi, képzőművészeti kiállítás, gasztronómiai programok – javában zajlik az udvarhelyszéki kisváros ünnepe. Igazán színes programmal készült augusztus első hetére Székelykeresztúr, a testvértelepülések mellett a környező településeket is bekapcsolva a rendezvénysorozatba.

Petőfi Sándor utolsó vacsorájának helyszínén, a Gyárfás-kúriában vasárnap kezdődött az egyhetes Keresztúri Napok. A nemzet költője ugyanis 1849. július 30-án itt töltötte utolsó éjszakáját és itt költötte el utolsó vacsoráját – túrós puliszkát bivalytejjel – azt megelőzően, hogy másnap nyoma veszett a fehéregyházi csatában. Kedd estére pedig szabadtéri mozivá változott a kúria kertje, ahol talpalatnyi hely nem maradt Dobó Kata gyermekfilmje vetítésének idejére. Az El a kezekkel a papámtól! című alkotás főszerepében többek közt két hazai művészt, a szovátai Bokor Barna színművészt és az aranyosgyéresi Csobot Adél énekest láthatták az érdeklődők.

Augusztus elsejétől egészen

a hónap végéig megtekinthető a homoródszentmártoni származású és Keresztúron alkotó Kádár-Dombi Péter, illetve a csíkszeredai Moldován Zsolt közös képzőművészeti tárlata

a Molnár István Múzeumban. Az igencsak élethű, Benczédi Sándor műveivel rokonítható agyagszobrok és a régi, enyészettől mentett ablakkeretekbe készült festmények mindegyike meg is vásárolható a helyszínen. 

A szerdai és csütörtöki diáknapi és sporteseményeket követően ma, pénteken reggel vette kezdetét a Kárpát-medencebeli Keresztúr nevű települések huszonkettedik találkozója a sóskúti szálló konferenciatermében.

Sok Keresztúr egy helyen
Ma reggel ünnepi önkormányzati ülést tartottak a sóskúti szállóban, majd a Keresztúr nevű települések XXII. nemzetközi találkozójának méltó megnyitója következett.
Tizennyolc meghívott település érkezett Keresztúrra a városnapi ünnepségre, amely egyben otthont ad az idei, immár XXII. Keresztúr nevű települések nemzetközi találkozójának. Ebben az évben új taggal bővült a résztvevők listája – Maroskeresztúr most vált a szövetség hivatalos tagjává. Elsőként pedig Koncz Hunor-János Székelykeresztúr polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. 
Azt, hogy a találkozó óriási kihívással járt, Bálint Kinga, a keresztúri Polgármesteri Hivatal szóvivője szintén megerősítette. Közel hatszáz látogatónak kellett szállást és étkezést biztosítani, ráadásul kimondottan olyan programokat lehetett összeállítani, ami az összetartozás jelképét erősítik.
Egy hete fejeződött be Petőfi Sándor legendái sírjának a tatarozása – a látogatók többek között erre is rácsodálkozhatnak. Ezen kívül figyelmükbe ajánlják a Gyárfás-kúriát, Petőfi körtefáját, szobrát, illetve a Keresztúrok parkját.

Miklós Dalma

Az ünnepi koszorúzást, ökumenikus istentiszteletet és felvonulást követően 17 órától lépnek színpadra a polgári fúvósok, valamint a testvértelepülések – Maroskeresztúr, Ráckeresztúr, Sajókeresztúr, Murakeresztúr, Bodrogkeresztúr, Kaposkeresztúr, Gerendkeresztúr, illetve Kunszentmiklós – küldöttei az Avicola-pályán. Ugyancsak 17 órától

a múzeumkertben mutatják be Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010 című könyvét,

amit a Forgotten együttes koncertje követ. Az estét a Magna Cum Laude 21.30-kor kezdődő koncertje zárja.

A szombati program 8 órakor a Petőfi-emlékfutással kezdődik az Avicola-pályán, ahol 8.30-tól már a Keresztúri ízek főzőversenyre, 9.30-tól pedig az In vino veritas elnevezésű borverseny megnyitójára, a múzeum pincéjébe és udvarára várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

18 órától a Pipacsok táncegyüttes által szervezett, nemzetközi néptáncgála szerepel a programban,

amelyen a testvértelepülések együttesei is fellépnek a többi meghívott mellett.

Szintén szombaton szervezik az első Székelykeresztúri Retro Autós Találkozót. A régmúlt időket idéző négykerekűek 11 órától vonulnak fel a központból a városnapok helyszínére, az Egyesülés pályára, ahol estig csodálhatják meg őket az érdeklődők.

A 22 órakor kezdődő 4S Street-koncertet követően, 23.30-kor tűzijáték és retro disco buli zárja a 2022-es Keresztúri Napokat. 

Gyermekprogramok
A legkisebbekre is számítanak hétvégén: az Erdélyi Ifjúsági Egyesület (ATA) sátra színes programokkal, arcfestéssel, kézműves tevékenységekkel áll rendelkezésükre, továbbá félóránként masíroz végig a gyerekvonat a városközpont és az Avicola-pálya útvonalon. Ma reggel a vidámpark is megnyitotta kapuit, és a rendezvénysorozat végéig várja a gyermekeket. 
Már csak szombaton 11 óráig kell türelemmel lenniük azoknak, akik a Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület immár elmaradhatatlan habpartyjára készülnek. Az Erdélyi Magyar Néppárt rendezvénysátrában pedig a Székelyföldi Legendárium bemutatkozójával és mesefilmek vetítésével rukkolnak elő. Ugyanakkor az általuk gyűjtött és feldolgozott, megfilmesített legendákat folyamatosan vetítik a pályán felállított képernyőkön és ledfalakon.

Fotók: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala

Keresztúri városnapok