Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 8 másodperc

Nyolc nap múlva kezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely idén huszonhét sátorral, négyszáz programmal, két színpaddal várja többezer fesztiválozó vendégét.

Két év kihagyás után július 19–24. között, hat napon keresztül ismét részt vehetünk Tusvin, avagy a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáboron. A környék egyik legnépszerűbb fesztiválja a Van, ami örök mottóval tér vissza. A szervezéssel kapcsolatos tudnivalókról ma délelőtt számolt be a csíkszeredai sajtótájékoztatón Sándor Krisztina programfelelős, Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke és Popa Ilona, a rendezvény főszervezője.

– Bár az életünk sok területén átalakulások mennek végbe, van, ami mindig örök marad. Idei mottónkkal visszatérhet egy rég elfeledett nyár emléke és egy felhőtlen fesztivál hangulata – mondta a rendezvény programfelelőse. – A mottó tükrözi az örökérvényű értékeinket, mint például a kultúránkat, a nyelvünket vagy a hagyományainkat. Tusványos egy olyan közéleti és politikai folyamatot jelent Erdélyben, illetve a Kárpát-medencében, melyre kiindulópontként is tekinthetünk.

A programfelelős kiemelte, hogy a fesztivál az elmúlt harminc évben

több olyan nemzetpolitikai terv megszületését támogatta, melyeknek következményeit napjainkban is érezhetjük.

Hozzátette: a rendezvény lehetőséget biztosít egy olyan párbeszédre, amely a békére irányul az orosz–ukrán háború árnyékában. Tusványoson minden évben különböző neves politikusok vesznek részt, akik többek közt lehetőséget kapnak egymás megértésére és a közös problémamegoldásra. A politikai eszmecserék mellett az idei rendezvény kulturális és szórakozási szempontból is színes kínálatottal rukkol elő, különböző programokat vonultatnak fel színház, irodalom, zene és tánc területéről.

Kis erdélyi zenekarok, jól ismert rockegyüttesek

Tusványos koncertjei évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A két színpad az elismert határon túli, illetve a feltörekvő erdélyi zenekarok olvasztótégelye.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a nagyszínpad új nevet kapott,

vagyis a Petőfi színpadon a fesztivált július 19-én a Transylvanium zenekar nyitja meg 19 órától, majd rocki hangulatban folytatódik az este 20.30-tól Nagy Feróval és a Beatricevel. Az első napot a Tankcsapda zárja, a koncert 22.30-tól kezdődik. Szerdán, július 20-án a Margaret Island lép fel 20 órától ugyanitt, majd a Kowalsky meg a Vega 22 órától. Július 21-én más műfajokkal gazdagodik a kínálat, 20 órától koncertezik az Aurevoir, az estét pedig a Bagossy Brothers Company koronázza meg 22 órától. Július 22-én, pénteken a 4S Street és a Blahalouisiana lesz hallható, szombaton a Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast hozza hangulatba a tusványozókat.

Az említett koncertekkel párhuzamosan zajlik az élet a MIT-színpadon is, melyet kedden 23 órától a Gladius zenekar avat fel, őket követi a 3AD. Szerdán az Ego Sum és a Hóhányók zenélnek, a következő napon A Csajod formáció, illetve a FUNKorporation dallamaira lehet rázni. Július 22-én, pénteken a Last Minute 23 órától zenél, majd fellép a jól ismert coverband, a Friday Rehab. Szombaton elsőként a Szintaxis ad koncertet, illetve a Loyallal folytatódik a buli 23.30-tól, végül az utolsó fellépő a gyergyószentmiklósi Teddy Queen lesz. 

Melyik sátornál találkozunk?

A tábor huszonhét sátra különböző tematikák köré szerveződik – lesz nemzetpolitikai és közéleti, illetve gazdasági témákkal foglalkozó, ifjúsági, kulturális és szórakoztató, továbbá népi kultúrával foglalkozó sátor. Várja az érdeklődőket a Magyar Teátrum Színház sátra, a gasztronómiai és borudvar, a kommunikációval vagy a vallásos témákkal foglalkozó sátor, de gyermekfoglalkozásokkal és a családi élettel foglalkozó sátor is. Emellett az egyetemi udvarban jelen lesz a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint az Óbudai Egyetem. Idén a szervezők

nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, ezért az e köré szerveződő eseményeknek egy új helyszínt állítanak fel.

A sportteraszon különböző sportágakkal kapcsolatos előadások zajlanak egykori sportolók részvételével, továbbá egy kicsi szórakoztatásért nem kell majd a szomszédba menni, mert a Szomszédnéni Produkciós Iroda stand-up comedyvel vár mindenkit, akárcsak Felméri Péter humorista.

A közéleti és politikai előadásokat négy fő téma alapján csoportosítják:

a háború, a gazdasági válság és fejlesztés, Európa jövője, illetve az aktuális nemzetpolitikai történések.

A visszatérő vendégek közül jelen lesz Németh Zsolt és Toró T. Tibor a szabadegyetem két alapító tagja, de eleget tesz a meghívásnak Orbán Viktor miniszterelnök, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. A magyar politikai képviselet erdélyi részről is jelen lesz a fesztiválon: a miniszterek közül Tánczos Barna és Cseke Attila, ugyanakkor Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes is. A román meghívottak közül Gabriel Andreescu és Mihai Răzvan Ungureanu jelenlétére számítanak.  

Kapunyitásra várva

A Van, ami örök természetesen utal a tábor helyszínére is, tehát Tusnádfürdőn július 19-én reggel 8 órakor nyitják a kapukat, a belépés minden nap 16 óráig ingyenes. Aki ezután érkezik, annak 30 lej belépőt kell fizetnie, vagy megvásárolnia a heti bérletet, ami 120 lejbe kerül. A tusnádfürdői lakosok, illetve a tizenkét év alattiak bármikor ingyen csatlakozhatnak a programokhoz. A szervezők sátorozási lehetőséget is biztosítanak – 30 lej egy napra és 120 lej egy hétre a sátorhely bérlése. A részletes programkínálatért érdemes a fesztivál honlapját böngészni. 

Kiemelt képen (balról jobbra): Horváth Réka, Popa Ilona, Sándor Krisztina /fotó: Ilkei Árpád

Két év után ismét: Tusványos!