Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 24 másodperc

Az alpolgármester a helyi kulturális intézmények vezetőinek jelenlétében, sajtótájékoztatón jelentette be: december 24. és január 9. között nem fogadnak látogatókat és nem tartanak előadásokat a Városi Könyvtárban, a Haáz Rezső Múzeumban, a Tomcsa Sándor Színházban és a Művelődési Házban, illetve az Udvarhely Néptáncműhely által működtetett Stúdió mozi is bezár március végéig. Ugyanitt kiértékelték a zene évét, és azt is megtudtuk, milyen tematika várható 2023-ban.

Ölvedi Zsolt alpolgármester a magas energiaárakra hivatkozva mondta, kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést az intézmények vezetőivel, ugyanakkor a városvezetés még több energiatakarékossági intézkedést fog bevezetni, hiszen ezek a költségek mind a városkasszát terhelik.

A kulturális intézmények vezetői mindannyian egyetértettek abban, hogy ez a legmegfelelőbb időszak a spórlásra, hisz a két ünnep között és az év első hetében amúgy sem terveztek különösebb programokat.Szőcs Endre könyvtárigazgató úgy vélte, esetükben még jól is jön ez a szünet,  2020-ban készítettek egy nagy leltárt, és ahhoz hasonlóan most is van tennivaló. Kiderült, szó nincs arról, hogy az alkalmazottak nem járnak ez idő alatt munkába, csupán a nagyobb helyiségeket nem fűtik. Ugyanakkor felhívással fordul az olvasókhoz: decemberben a maximum négy könyv helyett nyolcat kölcsönözhetnek, illetve meghosszabbítják azokat a határidőket, amelyek ebben az időszakban járnának le. Szőcs Endre szerint ezzel a lépéssel

5-6 ezer lejnyit takaríthat meg a könyvtár.

A Haáz Rezső Múzeum vezetője is arról beszélt, hogy az említett időszakban egy-egy kisebb irodát fűtenek majd, de a kiállítótermeket nem. Miklós Zoltán szerint ez a periódus amúgy sem a múzeumlátogatásról szól, hanem az otthoni együttlétről. Bárki fordulhat hozzájuk, megtalálja őket a múzeum székhelyén, január hetedikén pedig már hozzálátnak az új kiállítás előkészítéséhez. Megjegyezte, hogy a helyi kulturális intézmények még így is sokkal jobb helyzetben vannak számos magyarországi társuknál, hisz ott a fenntarthatatlanság miatt több múzeumot végleg bezártak.Egyetért a szolgáltatások szüneteltetésével Nagy Pál színházigazgató is, akitől megtudtuk, hogy ebben az időszakban egyébként sem nem tartottak volna előadásokat, csupán a szilveszteri kabaré lesz műsoron. A színészek – annak ellenére, hogy még van fűtés –

17 fokban készülnek a december 22-i bemutatóra,

néhányan már meg is betegedtek. Az igazgató szerint a kultúrafogyasztáshoz megfelelő körülményeket kell biztosítani. Szerinte ennek az intézkedésnek az az üzenete, hogy bár nehéz idők járnak, de ha egy kicsit megszorítják a nadrágszíjat, jól kezdődhet az új év.

Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház vezetője is biztosította a jelenlévőket, hogy bár rendezvényeket nem szerveznek, náluk sem fog megállni az élet: január első hetében megtartják az újévi koncertet a polgármesteri hivatal Szent István Termében. Előzetes számításaik szerint a kéthetes szünettel 10-15 ezer eurót spórolhat meg a Művelődési Ház.

Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője elmondta: ők sem terveztek előadást, viszont január negyedikén egy kisebb teremben már megkezdik a munkát. A mozi épületében három koncertet terveztek, de mivel a hely kifűtése nem gazdaságos, ezért a koncerteket más helyszíneken tartják majd meg.

Kiértékelték a zene évét. Jön a játék éve!

A zene éve idén januárban a magyar kultúra napjával kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt a gála elmaradt, ennek ellenére az év során jócskán pótolták az eseményeket, mondta Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője.

Ebben az évben a város teljes kulturális életét meghatározta a zene, különféle kiadványoktól kezdve a kulturális társintézmények színes programjával együtt, hangsúlyosabb szerepet kaptak a muzikális rendezvények. A polgármesteri hivatal helyi pályázatok kiírásával is kifejezetten zenei témájú programokra kívánt támogatást nyújtani. Előnyt élveztek azok a szervezetek, amelyek valamilyen zenepedagógiai programra pályáztak. Székelyudvarhelyen 2022-ben nem telt el olyan hét, amelyen legalább egy zenei program ne lett volna, a kulturális alintézményekhez szép számmal csatlakoztak a civil szervezetek is. A 36 pályázatból 14 kapcsolódott a zene évéhez, a keretösszeg fele zenei tematikájú rendezvényeket támogatott.

Ezúton jelentették be: a könyv, majd a zene éve után

2023 a játék éve lesz!

Ebből az alkalomból egy logótervezési pályázatot is hirdet a polgármesteri hivatal, tehát várják az udvarhelyi dizájnerek, arculattervezők munkáit, akik megálmodják a játék évének vizuális jelképét.

Amint kiderült, 2023-ban több helyi intézmény, kórus alapításának lesz kerek évfordulója: harmincéves az Alla Breve vegyeskar, huszonöt a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely, tizenöt éves a Székelyföldi Filharmónia, kilencvenöt éves a Balázs Ferenc Vegyeskar, és százötvenöt a Székely Dalegylet.

Két hét kényszerszünet az udvarhelyi kulturális intézményekben