Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 6 másodperc

Az IT Plus Klaszter, a Harghita Business Center és a Művelődési Ház közös sajtótájékoztatón ismertette a KultOn – Technológia a kultúrában előkészítő képzését. A december 15–16. között sorra kerülő rendezvényen előadások hallhatók arról, hogyan befolyásolják a technológiai újítások a kulturális intézmények munkáját, de megtekinthető lesz egy innovatív, a mesterséges intelligencia által megalkotott kiállítás is. 

Kétnapos digitális workshopot szerveznek december 15. és 16. között Székelyudvarhelyen. A képzést a 2023-ban egy olyan ötletverseny követi majd, amely jó eséllyel „meghackeli” a kultúra eddig ismert változatait – ígérik a szervezők –, és elsősorban kulturális témájú kiírásokat tartalmaz, a technológia és a művészet összevonására szorítkozik.

A héten kezdődő rendezvény célja felkészíteni a résztvevőket az ötletversenyre, a sajtó képviselőit házigazdaként Szakács-Paál István, a Harghita Business Center igazgatója köszöntötte. Simon Mária Timea, a Művelődési Ház igazgatója, Simon Károly, az IT Plusz Klaszter elnöke, valamint Derzsi László, az IT Plus Klaszter ügyvezető igazgatója ismertette a KultOn workshop részletes programját a HBC konferenciatermében. A rendezvény több helyszínen zajlik majd: az inkubátorházban és a Művelődési Házban várják az érdeklődőket. 

Egyre több technológiai probléma van, amivel a kulturális intézmények vezetői nap mint nap találkoznak.

A házigazda reméli, hogy a kaláka segítségével találnak megoldásokat a felmerülő nehézségekre,

és olyan szoftverek fejlesztését alapozzák meg, amelyek megkönnyítik a kulturális területen tevékenykedő vezetők munkáját. A digitális világ lehetőségeit kihasználva, a kultúra korszerű szolgáltatásokat ajánlhatna a vendégeknek. 

A KultOn egy workshoppal kezdődik, amelyre csütörtökön 11 órától kerül sor: a Digitális lehetőségek a kultúrában, illetve a Digitális Kaláka hackathon bemutatása és ötletbörzéje kulturális szervezetek szakembereinek szól. A kulturális intézmények vezetői az inkubátorház konferenciatermében találkoznak. A csütörtöki workshop arra is hivatott, hogy összekapcsolja a kultúrában dolgozó szakembereket az informatikusok és a programozók világával.

Az említett két világ nincs is olyan távol egymástól,

mint ahogyan azt sokan gondolják – mondta a Művelődési Ház vezetője. Meggyőződése, hogy a kultúrában tevékenykedő szakemberek feltalálók is egyben, akik áthidalják a két szakterület között húzódó távolságot.

A KultOn végén olyan innovatív lehetőségek kerülhetnek megvalósításra, mint például egy virtuális valóságon alapuló kiállítás, továbbá néhány cég programozója és informatikusa is előadást fog tartani a közönségnek. Ugyancsak december 15-én, 17 órától nyitják meg a Ki festette? MI festette? című kiállítást a Művelődési Ház előtti téren. A mesterséges intelligenciáról és a kiállítás létrejöttéről W. Szabó Péter informatikus, MI szakértő fog beszélni, de Simon Károly informatikus, illetve Túros Eszter és Lőrincz Ildikó művészettörténészek is beszédet mondanak az eseményen. A megnyitó után az alkotók részletezik a megtekinthető munkák különlegességeit mind informatikai, mind művészeti és művészettörténeti oldalról megközelítve. December 16-án rendhagyó informatikai foglalkozás szerepel a programban, amelyre középiskolás tanulók jelentkezését várják.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Digitális Kaláka egy újszerű szoftverfejlesztő projekt, amely részeként négyfős csapatok jelentkezhettek egy negyvennyolc órás képzésre. Általában közösségi célokat fejlesztő szoftvereken dolgoztak a résztvevők. Az idei kaláka jellegzetessége, hogy ezúttal kimondottan kulturális megvalósításokat céloz meg, és a rendezvény koncepcióját szintén átalakították – mondta az IT Plusz Klaszter elnöke. A sajtótájékoztató utolsó perceiben a Ki festette? MI festette? című kiállításról az IT Plus Klaszter ügyvezető igazgatója beszélt. Mint mondta, a kiállítás bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia nem világuralomra tör, a művészeket sem fosztja meg a munkájuktól, hanem egy technológiai ugrás a digitális világ fejlődésében, amely új folyamatokat indít el a művészek alkotói tevékenységében – tette hozzá. Az említett kiállítás először Csíkszeredában volt látható, Udvarhelyen már egy újabb elemmel bővül: az alkotók a Haáz Rezső Múzeum és ifjabb Maszelka János jóváhagyásával felhasználták Maszelka János hagyatékát. A mesterséges intelligenciának köszönhetően nyolc újabb képpel bővítették a kiállítást, melyek a festőművész alkotói stílusát tükrözik. 

Kiemelt képen: Szakács-Paál István, Simon Mária Tímea, Simon Károly, Derzsi László /fotó: IT Plus Claster

Kéz a kézben: Technológia a kultúrában