Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 16 másodperc

Az évad utolsó bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház: hét előadóművész és huszonhat néző utazhat együtt egy valóságos négykerekűn, egy képzeletbeli úti cél felé. Ritkán adódik alkalom kideríteni, hogy mit is takar a kísérleti színházi előadás megfogalmazás, s még annál is ritkábban lehet a közönség testközelben a színészi játékkal vagy a művészekkel. Van, akit ez az alternatív színházi forma izgalommal tölt el, van, akit megijeszt, de valahol legbelül mindannyian egyformán kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történik majd a buszon.  

Június 22-én először tekinthető meg a Szerbusz! című előadás, amely egy autóbuszban játszódó kísérleti színházi produkció. A nézők egy időben lesznek egy helyen a színészekkel, egy képzeletbeli utazás résztvevőivé válnak a járműben. Az előadást a társulat hat színésze, László Kata, Nagy Xénia-Abigél, Esti Norbert, Jakab Tamás, Szűcs-Olcsváry Gellért és Wagner Áron játssza, meghívott vendégként pedig a frissen végzett Tatár Zsuzsa színészt láthatja a közönség. Kik ők, és hova akarnak eljutni? A nézők gyanútlanul ülnek fel a buszra, s csak jóval később kapnak válaszokat a kérdésekre, hisz amíg a jármű mozdulatlanul áll, a történet rendíthetetlenül halad előre. Az előadást Deli Szófia rendezte, a látványterveket Olti Angyalka készítette el. A bemutatásra kerülő darab szövege a próbafolyamat során játszott improvizációs gyakorlatok alapján született, ám végleges szöveg Markó Orsolya és Dálnoky Réka dramaturgok munkája.

Közel sem mondható akadálymentesnek az a közösségi alkotófolyamat, amelyen túl van a társulat, hisz amikor az eredetileg kitűzött időpontban elhalasztották a buszos projekt bemutatóját, úgy tűnt, ebben az évadban már nem is kerül a közönség elé. A bemutató tervezett időpontjához, április 22-éhez képest nyár elejéig kellett várni, de végül beérett az improvizációs munkafolyamat gyümölcse. Az alaphelyzet szerint egy átlagos városi buszon naponta 713 személy utazik, közülük 191 száll fel jegy nélkül a járműre, 75 rosszul lesz, 32 elalszik, 29 telefonál utazás közben, 21 elkésik, míg 17 zavarba jön, s nagy valószínűséggel, egyikük bepisil vagy szerelmes lesz. Nem tudni, hogy az előadás épp igazolni vagy cáfolni kívánja a felsoroltakat, de annyi biztos, hogy ismerős tömegközlekedési szituációkat elevenít majd fel az utastérben.  

Aki lemarad a bemutatóról, felszállhat a buszra június 28-án, 29-én vagy 30-án is.

A színház közleménye szerint a következő évadban több alkalommal műsorra tűzik a Szerbusz!-t, hogy minden érdeklődőnek legyen lehetősége megtekinteni az újszerű produkciót.

A helyek korlátozottak, az előadást a busz befogadóképessége miatt mindössze 26 személy nézheti meg egyszerre. Jegyek elővételben válthatók a Művelődési Ház jegypénztáránál hétköznapokon 11 és 14, illetve 15 és 17 óra között.  

Kiemelt kép: Tomcsa Sándor Színház /Facebook

Kísérlet autóbuszozásra