Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 37 másodperc

A Hargitai Megyenapok részeként, május 27-én Szászföld freskóiból szerveznek fotókiállítást az Agyagfalvi Emlékháznál, ugyanitt bemutatják a Szent László tiszteletére kiadott képeslapgyűjteményt, illetve rockkoncertre is sor kerül.

Freskóba zárt tisztelet címmel Szászföld freskóiból nyílik kiállítás az Agyagfalvi Emlékháznál május 27-én, délután 5 órakor. A Regiovest Szent László Kistérségi Társulás idei eseményét a lovagkirályhoz kapcsolja, mivel Székelyföldön maradt fenn a legtöbb Szent László-kultuszhoz köthető falkép, amelyeket környező településeinken jól ismernek és tisztelnek. Ezúttal nem helyi, hanem Medgyes környéki települések (Somogyom, Darlac, Küküllőalmás, Ecel) freskói szerepelnek a kiállításon látható fotókon. A szászföldi – ma evangélikus – erődtemplomokban őrzött, vagy éppen nemrég előkerült freskóképek azt igazolják, hogy Szent László kultusza nemcsak Székelyföldön volt hangsúlyos, hanem a Magyar Királyság más területein, így Szászföldön is. A medgyesi plébánia meghívására, a Hargita Megyei Kulturális Központ felkérésére 2018-ban tíz fényképész – Kis Szilárd, Szigeti Vajk István, Szőcs Lehel, Török Raffael (Csíkszereda), Fülöp Lóránt (Agyagfalva), Kovács László (Sepsiszentgyörgy), Erdély Bálint Előd, Magyari Hunor, Balázs Attila (Székelyudvarhely), valamint a tábor művészeti vezetője Ádám Gyula – indult Szent László nyomait felfedezni és megörökíteni Szászföldön. 

Az esemény apropója, hogy

az agyagfalvi református templomban nemrég freskókat tártak fel, többek között Szent László-freskótöredéket is találtak.

Az Agyagfalvi Emlékház épületének tágas tere biztosít helyet a huszonhárom 50×70 cm-es képeknek. A megnyitón Ádám Gyula, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Magyar Művészetért, EMKE- és csíkszeredai Pro Urbe díjas fotóművész beszél az értékmegőrző munka fontosságáról. A fotókiállításon az agyagfalvi furulyások szolgáltatják a zenei aláfestést.

Ugyanekkor, kapcsolódva a Szent László-kiállításhoz, P. Buzogány Árpád művelődésszervező, író, költő bemutatja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által megjelentetett, Szent László tisztelete Hargita megyében című képeslapgyűjteményt. A kiadványban többek közt a székelyderzsi, bögözi, valamint székelydályai templomban fellelhető freskók is megtalálhatók.

Este hét órától az agyagfalvi szoborcsoport előtti téren zenél a Terra Siculorum rockzenekar, rossz idő esetén a koncert elmarad.