Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 18 másodperc

Messzi idegenbe szakadt hazánkfia, ifj. Zerkula György, aki világhírű névre tett szert az elmúlt évek során, most szülővárosában, Székelyudvarhelyen koncertezik Horváth Edit zongoraművésszel.

Ifj. Zerkula György hegedűművész pályafutását és a műsoranyagot elnézve, amivel holnap Horváth Edit zongoraművésszel színpadra lépnek, okkal állíthatom, hogy igazi rock and roll programmal indít a Székelyföldi Filharmónia. De lássuk csak, miért is!

Szokásomhoz híven a zeneszerzőkkel és a kamaraesten felcsendülő darabjaikkal kezdeném: elsőként Ludwig van Beethoven „Tavaszi szonátája” zongorára és hegedűre (nr. 5, F-dúr, op.24.) hallható majd.

Beethoven összesen tíz szonátát írt hegedűre és zongorára,

ezek közül a legnépszerűbb az F-dúr (op. 24) és az A-dúr (op. 47). Az F-dúr szonátában megnyilatkozó hangulat miatt a Tavaszi szonáta lett az előbbi közkeletű neve. Első tételében a hegedűszólam vidámsága és ritmusai a napsugaras májusi reggeleket idézik, az adagio lágy harmóniái boldogságot, békességet énekelnek, majd a rövid scherzo humora Haydnra emlékeztet. A rondo is kedves, játékos, aranyos.

Másodikként játsszák a holnapi koncerten Igor Sztravinszkij Olasz szvitjét. Érdekesen formálódott ez a hegedűre és zongorára írt olasz szvit, mivel eredetileg egy neoklasszikus balettnek készült, ami a Pulcinella nevet viseli. Az egyfelvonásos balett a majdnem két évszázaddal korábban élt, olasz zeneszerző, Giovanni Battista Pergolesi műveinek kölcsönzése. Tehát

Sztravinszkij ebben a műben avatja fel a „neoklasszikus” stílust,

később a balettből szvitet írt zongorára és hegedűre Suite italienne néven. 

Utolsóként Szergej Prokofjev második D-dúr hegedűszonátáját (op. 94a) hallhatja a koncert közönsége. A szintén neoklasszikus stílusban írt mű szonáta tétellel kezdődik, egy játékos scherzóval folytatódik, ezt követi egy lassú, lírai tétel, majd egy grandiozus fináléval zárul. A szonáta az op.94-es D-dúr fuvolaszonátáján alapszik, a mű lírai és elegáns jelleme utal erre. 

Zerkula György 1986-ban, Székelyudvarhelyen született többgenerációs zenészcsaládba. Kezdetben apai nagyszülei, Zerkula János gyimesi prímás és felesége, Fikó Regina gardonos tanították zenélni, majd hatévesen a székelyudvarhelyi Palló Imre művészeti iskolába került. Kisdiákként is ért már el sikereket különböző nemzetközi versenyeken, aztán 1999-ben a nyíregyházi Pro Archi Fesztiválon szólistaként ő nyerte el a zsűri különdíját és a közönségdíjat, illetve meghívták Olaszországba, az Európai Ifjúsági Zenekarba (YMISO), amelynek tevékenységében 2004-ig rendszeresen részt vett. Eközben 2002-től a budapesti Bartók Béla Zenekonzervatóriumban folytatta tanulmányait, 2005 és 2009 között pedig a Conservatoire de Lausanne-ban, Svájcban. Kitüntetéssel szerzett tanári diplomát, majd két évre rá ugyancsak kitüntetéssel diplomázott előadóművészként a Berni Művészeti Egyetemen. Közreműködött szólistaként a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar, a svájci Neues Zürcher Orchester, a Kárpát-medencei Ifjúsági Fesztiválzenekar és a Székelyföldi Filharmónia koncertjein. 2008-ban második díjat nyert a Ruha István Nemzetközi Hegedűversenyen. 2005-től 2008-ig a fribourgi Fondation Clara Messagere-Eleonore Pieters, 2006 és 2009 között a genfi Fondation Lalive, egy évvel később pedig a Schweizerische Interpretenstiftung és a Stiftung Lyra ösztöndíjasa. Tagja a Manuel vonósnégyesnek, a L'esprit des Cordes triónak, illetve a Berni Szimfonikus Zenekarnak. Rendszeresen tart szonátaesteket Taeko Szedlák-Oshima, Etienne Murith és Horváth Edit zongoraművészekkel közösen. 

Horváth Edit Marosvásárhelyen született, a helyi Művészeti Líceum diákja volt, ezt követően a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott zongora szakon. 1996 és 1997 között az Európai Mozart Akadémia ösztöndíjasaként tanult Varsóban. Számos mesterkurzuson vett részt, szólóesteket és kamarakoncerteket adott országszerte és külföldön: Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Macedóniában, illetve Magyarországon. Szólistaként fellépett a marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi és szebeni filharmónia zenekarával, rangos nemzetközi fesztiválok meghívottja itthon és határon túl. Előadóművészként részt vett marosvásárhelyi, szófiai és brémai nemzetközi versenyen, továbbá az 1994-es kolozsvári Mozart-verseny és a 2009-es bukaresti Magyar Zene Fesztivál díjazottja. 

Klasszik, de rocki: ezzel indul a Filharmónia évada