Antal Orsolya
Antal Orsolya
,,Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van." Richard Osman

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 6 másodperc

Erdélyi könyvkiadók legújabb könyveit és díjnyertes míves kiadványait, de a szerzőket, szerkesztőket, illusztrátorokat is megismerhetik a székelyudvarhelyi Könyvünnepre látogatók. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár várja hétvégén az érdeklődőket. A programból szemezgettünk olvasóinknak.

Kolozsvári, csíkszeredai, marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi kiadók, szám szerint tizenketten mutatkoznak be kiadványaikkal és szerzőikkel együtt november 25. és 27. között a Könyvünnepen. Író-olvasó találkozóra, zenés könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra, de gyermekfoglalkozásokra, illetve gasztronómiai kalandokra is számíthatnak a Székelyudvarhely központjába látogatók, akik akár a karácsonyi könyvajándékokat is megvásárolhatják a hétvégén. A tavalyi rendezvény sikerén fellelkesedve, idén még színesebbre vette a formát a szervező polgármesteri hivatal és a városi könyvtár.

A ma 15.30-kor kezdődő hivatalos megnyitót követően az idén huszonöt éves Székelyföld kulturális folyóirat udvarhelyszéki szerkesztői és Zsidó Ferenc főszerkesztő várja a könyvtárban a kortárs irodalom, társadalomtudományok és művészetek iránt érdeklődőket. Ezt követi Eszterhai Katalin Angyalok pórázon című kötetének ismertetője. Este 18 órakor Kürti Andrea kiállítását nyitja meg Szabó Károly, a könyvtár munkatársa. A grafikus-illusztrátor és László Noémi költő közös kötetükről, a Darázsolásról beszélgetnek a megnyitót követően. Szonda Szabolcs és Lövétei Lázár László fordítóként ismertetik a Román triptichon antológiát, majd Németh Róbertet, az egykori Heaven Street Seven együttes basszusgitárosát kérdezi Nem vagyok itt című kötetéről Katona Zoltán. 

Szombaton 11-tól Oláh-Gál Elvira Nobile Officium. Az erdélyi magyar történelmi családok XX. századi sorsa című munkájának második kötetét mutatják be, a szerzővel Magyarosi Sándor szerkesztő beszélget. Erdély terményei és népe címmel Charles Bohner 19. századi útirajzíró monográfiájának 2021-es fordítását ismertetik, majd következik Lövétei Lázár László Feketemunka, illetve Nagy Zsuka Delej című verseskötete. A Petőfi Irodalmi Ügynökség KMI 12-programjának kötetét is bemutatják, majd Vadadi Adriennel beszélget Nagyálmos Ildikó, és a Magyar Kultúra Magazinnal ismerkedhetnek az olvasók. Identitás és irodalom témában kérdezi Nagy Zsuka, Kopriva Nikolett és Lövétei Lázár László költőket Luzsicza István, a Magyar Napló munkatársa.

Szombat este héttől Fábián Janka közönségtalálkozója szerepel a programban, az íróval Barabás Enikő beszélget a Szent István Teremben.

Vasárnap 10 órától Tuzson Zoltán matematikus-tanár, 11-től Balázs Árpád újságíró író-olvasó találkozója, 13 órától pedig Lakatos Mihály és Simó Márton kettős könyvbemutatója szerepel a programban. Este hatkor a 105 éve született Szabó Magda emlékét idézi Gajdó Delinke. A sepsiszentgyörgyi születésű, Magyarországon élő színművész a Szent István Teremben mutatja be Szelíden és szilárdan című színházi előadását, zárva az idei ünnepet.

A részletes programért keressék a polgármesteri hivatal, valamint a könyvtár honlapját az érdeklődők.

Gasztronómia és gyermeksarok
Gasztrokalandokban is részük lehet a könyves rendezvényre látogatóknak: a könyvtár alagsorában berendezett irodalmi kávézóban forró tea, kávé és forralt bor, illetve hangulatos zene mellett beszélgethetnek, az udvaron pedig sült gesztenyét, cukormázba forgatott almát, lövétei kókos lepényt, morzsolt kukoricát kóstolhatnak.
A KÖZ.-ban (Tompa László utca 29. szám alatt) társasjátékokkal, rajzfilmvetítéssel, tánccal, játékos angol foglalkozással foglalják le a legkisebbeket, amíg szüleik könyvbemutatókon vagy éppen író-olvasó találkozókon vesznek részt. A KÖZ. szolgáltatásai a rendezvénysorozat alatt végig elérhetőek a kisgyermekes családok számára, kivéve a vasárnap esti színielőadás idejét.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Könyvünnep Székelyudvarhelyen