Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 50 másodperc

Sokunk szenvedélye a kávézás, így akár heti több alkalommal is betérünk a helyi kávézókba, cukrászdákba. Kortyolgatás közben valószínűleg ritkán gondolunk arra, hogy a kávéfogyasztást környezetbarát módon is le lehet bonyolítani. A székelyudvarhelyi diákpolgármestert azonban igencsak foglalkoztatja a környezetvédelem: újonnan induló projektje, az ECOffee, egylejes kedvezményben részesíti azokat, akik saját bögréjükbből fogyasztják el az elvitelre szánt koffeinadagjukat.  

Aligha befolyásolja a kávé ízét az, hogy miből isszuk, az egyszer használatos pohárban felszolgált fekete nedű ökológiai lábnyoma azonban egyáltalán nem elhanyagolható. Az eldobható poharak belseje jórészt műanyaggal van bevonva, ami megakadályozza a folyadék kiszivárgását. Péter Zsanett diákpolgármester ECOffee akciója azt bizonyítja, hogy a környezetbarát kávézás igenis létezik, és egyszerűbb, mint gondolnánk. A kezdeményezés felhívja a figyelmet az egyszer használatos poharak környezetszennyező hatására.

A térségben páratlan zöld mozgalom hétvégén vette kezdetét, de máris tizennégy vendéglátó egység csatlakozott hozzá.

Ezek mindegyikében egylejes árengedményben részesül az, aki a kávét saját poharából, bögréjéből fogyasztja el.

Az eldobható poharakon túl

Péter Zsanett május óta tölti be a diákpolgármesteri pozíciót, de máris több oldalról áttekintette azokat a lehetőségeket, amelyekkel hosszú távon az udvarhelyi fiatalok javára fordítható társadalmi változást érhet el. Mint mondta, az ECOffee ötletét a többi polgármester-jelölttel együtt találták ki, még a diáknapok ideje alatt. A környezettudatos szemlélet alapján egyáltalán nincs nehéz dolga annak, aki felelősebben szeretne kávét fogyasztani.

A környezetbarát kávéért a komfortzónából sem kell kilépni, mindössze otthonról magunkkal vinni egy poharat vagy bögrét, az újszerű élmény és a kedvezmény reményében. 

Zsanett nemrég vette fel a kapcsolatot a helyi vendéglátó egységekkel, majd

támogatásban részesült a városi önkormányzat, a Szabad Emberek Pártjának (POL) részéről. Kellemes meglepetésére a helyi vállalkozók közül sokan örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Valójában a kedvezményként adott egy lej megegyezik az egyszer használatos pohár árával, így a vendéglátónak kevesebb eldobható poharat kell rendelnie. Szintén kedvező a helyzet a vendégek számára, akik pár nap alatt akár egy teljes kávé árát megspórolhatják, ha rendszeresen saját pohárból fogyasztják azt el. Ráadásul mindkét fél hozzájárul a környezettudatosabb városi légkör létrejöttéhez, illetve támogatja az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő környezetvédelmi mozgalmakat.

Az ECOffee-kedvezménynek nincs kijelölt határideje, addig fog tartani, amíg a vendégek részéről igény lesz rá.

Újabb projekt a láthatáron

Következő projektjében a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségével (SZMVSZ) dolgozik együtt a diákpolgármester. A két fél már maga mögött tud egy sikeres együttműködést, melynek során álláskereső fiataloknak nyújtottak közösen segítséget.

Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), az SZMVSZ és a diákpolgármester együttes erővel listázták a diákmunkákat a vakáció előtt álló tanulóknak.

A friss projekt részeként ősszel felmérik, hogy jelenleg mely szakmák a legnépszerűbbek a középiskolások körében. Ebből kiindulva pályaorientációs foglalkozásokat szerveznek, ahol olyan szakembereket látnak vendégül, akik szívesen beszélnek a munkájuk részleteiről, illetve a szakmával kapcsolatos tapasztalataikról. Zsanett hosszú távú céljai között szerepel még egy közösségi tér létrehozása, mely elsősorban a fiataloknak, a középiskolásoknak szól majd, ahol különböző programokat lehet szervezni, vagy akár délutánonként leülni beszélgetni, esetleg megoldani a házi feladatokat, tanulni. A hely nyitva állna minden diák előtt, iskolától függetlenül. Már egy alkalmas helyszínt is kinézett a megvalósításra – az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) pincéjébe költöztetné a megálmodott közösségi teret. 

Ahol szívesen öntik a feketét a bögrédbe

A következő vendéglátóipari helyiségekben olcsóbb az elvitelre szánt kávé, ha saját pohárba, bögrébe kérjük: Dani’s Coffee, Spion kávézó, Nefelejcs fagyizó, Mokka kávéház, Páva Presso, Zsebcafé, Harmónia cukrászda, Alexandra cukrászda, Tiltott Csíki Söröző, Elemózsia Food Truck, Vidéki pékség és cukrászda, Ágnescake, Plébános étterem és Vekker Kávéközösség.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Környezetbarát kávézás – A diákpolgármester kezdeményezése