Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 46 másodperc

Új, a kórházakban megszokottnál barátságosabb vajúdószoba készült el a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban: a szoba nemcsak szép, de lehetőséget biztosít például arra is, hogy a kismamák a számukra legkényelmesebb pozícióban vajúdjanak.

Az aranyóra bevezetése után újabb lépést tett a kismamák és a születendő kisbabák érdekében a városi kórház szülészeti osztálya: az intézmény a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Fuss NEKI! adománygyűjtő akciójában kalapozta össze a fejlesztéshez szükséges pénz oroszlánrészét (több mint 33 ezer lejt), melyet a Promatern Alapítvány pótolt ki. 

Az új vajúdót bármely kismama használhatja, amennyiben az éppen nem foglalt, az elsődleges szempont azonban a biztonság: a szülészet vezetősége kidolgozott egy belső rendszabályt, amit saját biztonságuk érdekében a helyiséget használóknak be kell tartaniuk. „Mindennél fontosabb számunkra az anya és a magzat biztonsága.

Mindaddig, amíg az állapotuk kielégítő, és az eszközök használata nem veszélyezteti egyiküket sem, bátorítjuk kismamáinkat, hogy a számukra legkényelmesebb testhelyzetben vajúdjanak,

erre a célra a legmegfelelőbb eszközök használatával.” 

A szobában egyebek mellett bordásfal, különböző alakú vajúdólabdák, vajúdókendő, szülőszék, párologtató és illóolajok is vannak. A környezetet igazán otthonossá a kényelmes fotel, állólámpa, hangulatos tapéta, függöny, takarók és terhespárnák teszik. Fontos adalék, hogy kábel nélküli kardiotokográfiás készüléket (CTG) is beszerzett az intézmény, amely segítségével szinte bármilyen testhelyzetben követhető a magzat állapota. „Csíszár Krisztina grafikus, Hadnagy Ágnes kinetoterápiás és kismamatorna-vezető szakember, valamint a Print and Decor Group segítségével

szerkesztettünk egy posztert, ami a javasolt vajúdási pozíciókat szemlélteti és a helyiség falát színesíti”

– tette még hozzá Zörgő Noémi sajtóreferens. 

A fejlesztés létrejöttét a Székelyudvarhelyi Városi Kórház is támogatta, hiszen a helyiség előkészítésének munkálatait az intézmény magára vállalta. 

A hasonló fejlesztések sora nem zárult le, további újításokat is tervez az intézmény, hogy minél több kismamának megszépítsék a szülésélményét. Egyébként a szülészeti osztályon teljeskörű felújítás legutóbb 2015-ben volt. A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban évente mintegy ezerkétszázan hozzák világra gyermeküket, az udvarhelyi és udvarhelyszéki édesanyák mellett a helyi szülészet népszerű a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és gyergyószentmiklósi nők körében is. 

Fotó: Fülöp Attila