Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 31 másodperc

Egy hete indult el a Lábbusz-program Székelyudvarhelyen: a projekt célja enyhíteni a városközpont autós forgalmát a tanév idejére. A Sepsiszentgyörgyről „ellesett” kezdeményezés népszerű, napról napra nőtt a buszra „felülő” iskolások száma. A szülők is elégedettek, de várják a bővítést.

Minden hétköznap reggel negyed nyolckor öt gyűjtőponton, vagyis lábbusz-megállóban önkéntesek várják az iskolásokat: a Lidl-parkolóból, a sportcsarnoktól, a Kuvar és a Rákóczi utca kereszteződésétől, a csereháti buszmegállóból és a Tábor negyedi Horizont üzlet előtti térről kísérik a tanintézményekhez a gyerekeket.

A program egyelőre a központi iskolába járó gyermekeket és szüleiket célozza. 

Felmérésre is kellene?

A kezdeményezést egyébként a legtöbb szülő üdvözli, de javaslataik is vannak a jobbításra. „Mi nagyon keveset autózunk. Igyekeztünk úgy összeállítani a gyerekek programját, hogy gyalog minden megközelíthető legyen: az iskola, a magánóra, az edzés. Sajnos nagyon sokáig kell kísérni őket iskolába, hisz a központi forgalom iszonyatos, ha csak a Szoborparknál való átkelésre gondolok: mindenki ott megy át, ahol tud. A gyerek kicsi, az autó ablaka párás….” – magyarázza Kováts Szidónia, háromgyermekes édesanya. Hozzáteszi: kiváló kezdeményezésnek tartja a Lábbusz-programot. „Én szívem szerint teljesen megtiltanám a parkolást a városközpontban és minden szülőt köteleznék, hogy például a Rákóczi utcában tegye le a gyerekét” – jegyzi meg. Kifejtette: 

áthidaló megoldás lenne, ha város távoli pontjairól speciális busz gyűjtené össze az iskolás gyerekeket, hiszen például Kadicsfalváról sokat kell gyalogolni a városközpontig.

„Elsősorban felmérést készítenék az iskolákban. Ki mivel jár? Ki hozza? Hol hozza? És hová megy a szülő utána? A diákok és a szülők kérdezése után lehet szerintem eredményes programot elindítani” – magyarázza. 

Több közelebbi gyűjtőpontra lenne szükség

Sándor-Nagy Julianna szerint a Lábbusz-program akkor lenne teljes, ha olyan körzeteket is bevonnának, ahol a gyalogos közlekedés nehézkes, tömegközlekedéssel pedig lehetetlen az iskolába eljutni.

Mint megtudtuk, a város egyik legproblémásabb része a Rét utca. „Ötödikes és hatodikos, önállóságra nevelt gyerekeim vannak, hét éve hordozzuk őket autóval minden nap a Móra Ferenc Általános Iskolába, majd haza. Ha nem egyezik a programjuk –  és általában nem egyezik –, ez napi három oda-vissza utat jelent. Szeretnénk, ha gyalog mennének, vagy busszal is örömmel engednénk őket, de akár a buszmegálló, akár az iskola felé veszik az irányt, járda hiányában, és amiatt, hogy a várost kikerülő forgalom teljesen a Rét utcára van terelve, ez gyermekre és felnőttre nézve egyaránt életveszélyes” – fejtette ki az édesanya, aki egyébként nehezményezi, hogy erre a helyzetre még nem született megoldás.

A Lábbusz-program kapcsán még kifejtette: a kadicsfalviak nevében köszöni a lehetőséget, ellenben mivel a gyűjtőpontig is autóval kell vinni a gyereket, inkább az iskoláig viszik. 

Bővíteni fognak

A javaslatok kapcsán Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal több ízben kifejtette közösségi oldalán: a program csak jelenleg korlátozódik a központi iskolákra, a továbbiakban sor kerül a bővítésre. Fontos tudni, hogy a gyerekeket kísérő önkéntes „buszsofőrökre” továbbra is szükség van, várják jelentkezésüket.

Lábbusz: pontosan jár, de többre lenne szükség