Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 5 másodperc

Messze felülmúlta az elvárásokat a székelyudvarhelyi Lábbusz-projekt: a program kezdete óta közel négyezer „buszjegy” kelt el. Az első tíz hétben az önkéntes buszsofőrök is kitettek magukért, hisz a polgármesteri hivatal és az alintézmények munkatársai mellett számos civil is bekapcsolódott.

Sepsiszentgyörgytől tanulta el a példát a székelyudvarhelyi városvezetés, amikor itthon is elindították a Lábbusz-programot: a tanévkezdéstől öt buszmegállóból kísérték az önkéntes felnőttek iskolába a gyerekeket. A tervezett eredmény mellett – hogy így a városközpont reggeli autósforgalma is csökken – közösség is épült. „Kellenek az infrastrukturális fejlesztések, de az ilyen programok – amelyek a lelkünket simogatják – is szükségesek ahhoz, hogy jól érezzük magunkat Székelyudvarhelyen” – mondta Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere. A program koordinátora a Művelődési Ház volt, így a negyedévi részeredményekkel Simon Mária Tímea, az intézmény igazgatója szolgált. Az elmúlt 10 hétben összesen 3949 Lábbusz-matricát osztottak ki a szervezők, ilyet minden út alkalmával kapnak a részvevő gyerekek.

Az eredetileg kijelölt öt útvonal mellett két részvonal is alakult a Csalóka lakónegyedben. Kifejezetten örvendetes, hogy a gyerekek igényére ez utóbbi kettőt önkéntes szülők vezetik,

tudtuk meg. A program első napján összesen 37 utasa volt a Lábbusznak, a harmadik héten pedig már 100, de volt olyan hét is, hogy 130 gyermek szállt a Lábbuszra. A polgármesteri hivatal munkatársai mellett a Haáz Rezső Múzeum, a Tomcsa Sándor Színház, a Városi Könyvtár és az Udvarhely Néptáncműhely munkatársai, valamint az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a cserkésszövetség önkéntesei is voltak rendre buszsofőrök. A Lábbuszra egyébként azok a vidéki gyerekek is felülhetnek, akik a városba járnak iskolába, így a szülőknek nem kell egészen az iskoláig szállítani a gyerekeket.

 programot több helyi vállalkozás támogatta: a Vekker Kávéközösség meleg kávét ajánlott fel az önkénteseknek, a Naturistique jóvoltából vászon arcmaszkokat, a Székelyföldi Legendáriumtól Mini Erdély Park belépőket kaptak a gyerekek, a Merkúr Áruház pedig meleg kakaót és kalácsot ajánlott fel. Sőt, Mikulás napján az UFF önkéntesei Télapónak öltözve várták a kicsiket. A programba bekapcsolódott a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség is, heti egy alkalommal a biztonságos gyalogos közlekedésre tanítják az önkénteseket és a gyerekeket egyaránt.

A program a szünidő után is folytatódik, sőt, a közeljövőben bővül is:

a nemrégiben lezajlott Digitális Kalákán két fejlesztőcsapat is úgy döntött, hogy a Lábbusz-program telefonos applikációjának demo verzióját készítik el. Amikor elkészül az applikáció, akkor nem csak a gyerekek, de az önkéntesek jelentkezésének folyamata is egyszerűsödik, de például a szülők reális időben tudják majd követni, hogy az adott Lábbusz-járat éppen hol tart az útvonalon. 

Lábbusz: tovább jár, sőt bővül